81% от българите: Жената - вкъщи да се грижи за дома, не на работа

Мнозинството отрежда роля на мъжа да предоставя финансова подкрепа
337
81% от българите: Жената - вкъщи да се грижи за дома, не на работа
Снимка: Pixabay

В Европейския съюз стереотипите, свързани с пола, все още са широко разпространени. 44% от гражданите в ЕС смятат, че основната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си.

Европейската комисия стартира кампания в социалните мрежи в целия Европейски съюз, която има за цел преосмисляне на гледните точки и иницииране на дискусия относно стереотипите, свързани с равенството между мъжете и жените.

Кампанията, която започва на 3-ти юли 2023 г. с хаштаг #EndGenderStereotypes, има за цел да повиши осведомеността за вредните ефекти на стереотипите, които ограничават избора и възможностите на всеки, и се отразяват, както върху жените, така и върху мъжете. Кампанията се стреми да насърчи равенството между жените и мъжете и да създаде по-приобщаващо и свободно общество за всички чрез оспорване на стереотипите.

Изображенията от кампанията имат за цел да насърчат обществеността да се замисли дали показаните ситуации са необичайни, неестествени или изненадващи.

Стереотипите остават широко разпространени в България

България е на 18-то място в ЕС по индекса за равенство между половете с резултат 60,7 от 100, което е със 7,9 пункта под средното за ЕС.

Проучване на Евробарометър разкрива, че 81% от респондентите в България (в сравнение с 44% средно за ЕС) са съгласни с твърдението, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си, докато същият процент хора смята, че основната роля на мъжа е да предоставя финансова подкрепа.

Такива стереотипи засягат не само ролите в обществото, но и личните убеждения. Така например, 32% от българите не са съгласни, че е приемливо мъжът да плаче. За сравнение, 83% смятат, че жените са по-склонни от мъжете да вземат решения въз основа на емоциите си.

Хелена Дали, комисар по въпросите на равенството, казва: „Стереотипите, свързани с равенството между половете, все още преобладават в европейските общества. Те не са единствено въпрос на лично мнение, тъй като имат реално въздействие върху жените и мъжете. Очакванията относно това какво трябва и какво не трябва да учи едно момиче, каква работа трябва да избере мъжът или кои роли са подходящи за жените в личния и обществения живот също имат отрицателни последици върху пазара на труда и върху обществото като цяло, което води до устойчиви икономически неравенства между жените и мъжете. Поради тази причина е необходимо да се води борба със стереотипите, свързани с половото равенство, тъй като те ограничават личните свободи и избори. Убедена съм, че нашата кампания ще насърчи размисъла върху стереотипите и ще помогне за подобряване на поведенческите модели. Междувременно каня всички европейци да се присъединят към усилията за премахване на стереотипи, свързани с равенството между половете в ЕС“.

Стереотипите все още са силни по отношение на заетостта, грижите за децата и семейството и лидерството в ЕС
Стереотипите, свързани с пола, продължават да ограничават възможностите на работното място и влияят върху качеството на живот у дома. Въпреки че съставляват 51% от европейското население и изпреварват мъжете по придобито висше образование в различни области, жените продължават да бъдат недостатъчно представени в работната сила. Тази липса на разнообразие е особено очевидна в секторите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) и ръководните позиции. Според Евростат само 67,7% от жените в ЕС са били ангажирани на пълен работен ден, за разлика от 78,5% от мъжете. Едва 20% от завършилите информационни и комуникационни технологии (ИКТ) са жени и едва 8% от главните изпълнителни директори в големите компании в ЕС са жени.

Неравномерното разпределение на неплатената работа по грижите и домакинството поставя непропорционална тежест върху жените, дори когато са заети на пълен работен ден. Следователно много жени се оказват принудени да изберат заетост на непълен работен ден или да направят компромис с кариерните си стремежи. В същото време мъжете често срещат предизвикателства, произлизащи от стереотипи. Неоправданите социални очаквания и стереотипи могат да затруднят мъжете да вземат отпуск по бащинство, дори когато изразяват желание да го направят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Едва 20% от завършилите информационни и комуникационни технологии (ИКТ) са жени и едва 8% от главните изпълнителни директори в големите компании в ЕС са жени." - Явно са вкарали и други специалности. Информатиката и Компютърни науки са 1 момиче на 20-25 момчета. А за шефските позиции - Ами колко жени познавате, дето блъскат по 14+ часа на ден?
298
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Такива стереотипи засягат" Аман от глупости...
297
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"80 процента от жените изпитват нечовешки болки при раждане." - АКо са 80%, какво им е нечовешкото?
296
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Tенгри кан - Убит ти е бил акъла, да ти кажа само ...
295
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Чух нещо африкански съюз :))))
294
0
 
4
 
! Отговори
Марсел Попов преди 9 месеца
Цъpвyлю ,верен на себе си не изненадва никой.Вие не сте за ЕС, а за африканския съюз !
293
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бе аре спрете с тази талибанска идеология бе!!!Може би в Афганистан да е така, тук е Европейски Съюз!
292
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупocти на търкалета!!! Сигурно много ще разочаровам феновете на "***" конспирациите, но не от вчера жените в България са били наравно с мъжете.Още Захари Стоянов пише, че по времето на Априлското въстание се срещали много жени из Балкана облечени като мъже, с панталони и въстанически униформи.Мария Шутич, жена на далматинец, е хванала шумата заедно с мъжа си.За Райна Княгиня мисля е излишно да коментирам.А тези жени, които не са могли да хванат пушки са навивали фишеци за тях!
291
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кипи брзсмислен труд в евроканцелариите. Като истинска марксистка, дугарката еманципира жените. Малко е позакъсняла. При нас комунистите са ги еманципирали още в средата на миналия век. Всички на плантацията, както се казва. Работници трябват, не домакини, които да раждат и гледат деца.
290
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кажете каква е средната възраст на анкетираните - 65+ хахаха.
289
3
 
10
 
! Отговори
Женя преди 9 месеца
Я по-кротко!80 процента от жените изпитват нечовешки болки при раждане.После имат проблеми.70 процента от жените страдат по мъжете изпадат в любовни драми,защото мъжете изневеряват.80 процента от мъжете в мините ли са?В Украйна ли са?Ами не!Не ми е жал за мъжете.
288
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много добре. Потърсете си жена, споделяща Вашите "ценности". Както казва Народът: Лика Прилика!
287
4
 
12
 
! Отговори
Жоро Павето преди 9 месеца
Силни държави и общества , са тези които ценят и държат на семейството. На семейните ценности,принципи и мораЛ. Останалите са разграден двор. И спрете се делите на мъже и жени...СЕМЕЙСТВО това е общия знаменател м/у мъже и жени.
286
5
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 месеца
На това му се казва Демокрация и либерализъм ! Идеята е следната. Семейството вече не е важна част от обществото, няма ли семейство-няма общество. Глобалистите това и целят, евтина работна ръка и хора без морал и принципи, които с епродават евтино.
285
1
 
4
 
! Отговори
До Жените са нагли преди 9 месеца
От това, което си написал личи, че дори и любовчийски опит нямаш.Щом си мислиш, че 30-35-годишната не е вървежна.Докъм 30 г. храни илюзии и търси истинската любов. Наближи ли 30-ият рожден ден вече без илюзии, по-практично търси мъж,годен за съпруг и баща.Но това е и периодът, когато осъзнаваа силата на онова, което ти наричаш "универсална карта" и ако е по-безскрупулна, тогава се развихря.Ползва "картата" и за кеф, и за облаги и това продължава докато има стегнато тяло. Не зависи от възрастта
284
5
 
13
 
! Отговори
Един с Една преди 9 месеца
И за това не стават....грижи за дома и семейството...седне цел ден в градинката и цъка на телефона, докато малкото си прави квот си иска...страааашни грижи нема що
283
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Да допълня... Брей! А мъжът като ходи на работа, той може да си хваща любовници, така ли? И не е животинка? Ти си бил гОУем гявол, бе!
282
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Люш-Баш
281
0
 
3
 
! Отговори
THE EVIL преди 9 месеца
До До 225 няма, ще те изненадам аз съм жена и работя в мина харесвам си работата за съжаление нещата стават сложни в последно време и може да се наложи да я сменя :)
280
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
289 Сексисти са 81% от българите, оказва се. Няма нужда жените да ходят на работа всеки ден, за да открият, че живеят с импотентен алкохолик и грубиян.