81% от българите: Жената - вкъщи да се грижи за дома, не на работа

Мнозинството отрежда роля на мъжа да предоставя финансова подкрепа
337
81% от българите: Жената - вкъщи да се грижи за дома, не на работа
Снимка: Pixabay

В Европейския съюз стереотипите, свързани с пола, все още са широко разпространени. 44% от гражданите в ЕС смятат, че основната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си.

Европейската комисия стартира кампания в социалните мрежи в целия Европейски съюз, която има за цел преосмисляне на гледните точки и иницииране на дискусия относно стереотипите, свързани с равенството между мъжете и жените.

Кампанията, която започва на 3-ти юли 2023 г. с хаштаг #EndGenderStereotypes, има за цел да повиши осведомеността за вредните ефекти на стереотипите, които ограничават избора и възможностите на всеки, и се отразяват, както върху жените, така и върху мъжете. Кампанията се стреми да насърчи равенството между жените и мъжете и да създаде по-приобщаващо и свободно общество за всички чрез оспорване на стереотипите.

Изображенията от кампанията имат за цел да насърчат обществеността да се замисли дали показаните ситуации са необичайни, неестествени или изненадващи.

Стереотипите остават широко разпространени в България

България е на 18-то място в ЕС по индекса за равенство между половете с резултат 60,7 от 100, което е със 7,9 пункта под средното за ЕС.

Проучване на Евробарометър разкрива, че 81% от респондентите в България (в сравнение с 44% средно за ЕС) са съгласни с твърдението, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си, докато същият процент хора смята, че основната роля на мъжа е да предоставя финансова подкрепа.

Такива стереотипи засягат не само ролите в обществото, но и личните убеждения. Така например, 32% от българите не са съгласни, че е приемливо мъжът да плаче. За сравнение, 83% смятат, че жените са по-склонни от мъжете да вземат решения въз основа на емоциите си.

Хелена Дали, комисар по въпросите на равенството, казва: „Стереотипите, свързани с равенството между половете, все още преобладават в европейските общества. Те не са единствено въпрос на лично мнение, тъй като имат реално въздействие върху жените и мъжете. Очакванията относно това какво трябва и какво не трябва да учи едно момиче, каква работа трябва да избере мъжът или кои роли са подходящи за жените в личния и обществения живот също имат отрицателни последици върху пазара на труда и върху обществото като цяло, което води до устойчиви икономически неравенства между жените и мъжете. Поради тази причина е необходимо да се води борба със стереотипите, свързани с половото равенство, тъй като те ограничават личните свободи и избори. Убедена съм, че нашата кампания ще насърчи размисъла върху стереотипите и ще помогне за подобряване на поведенческите модели. Междувременно каня всички европейци да се присъединят към усилията за премахване на стереотипи, свързани с равенството между половете в ЕС“.

Стереотипите все още са силни по отношение на заетостта, грижите за децата и семейството и лидерството в ЕС
Стереотипите, свързани с пола, продължават да ограничават възможностите на работното място и влияят върху качеството на живот у дома. Въпреки че съставляват 51% от европейското население и изпреварват мъжете по придобито висше образование в различни области, жените продължават да бъдат недостатъчно представени в работната сила. Тази липса на разнообразие е особено очевидна в секторите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) и ръководните позиции. Според Евростат само 67,7% от жените в ЕС са били ангажирани на пълен работен ден, за разлика от 78,5% от мъжете. Едва 20% от завършилите информационни и комуникационни технологии (ИКТ) са жени и едва 8% от главните изпълнителни директори в големите компании в ЕС са жени.

Неравномерното разпределение на неплатената работа по грижите и домакинството поставя непропорционална тежест върху жените, дори когато са заети на пълен работен ден. Следователно много жени се оказват принудени да изберат заетост на непълен работен ден или да направят компромис с кариерните си стремежи. В същото време мъжете често срещат предизвикателства, произлизащи от стереотипи. Неоправданите социални очаквания и стереотипи могат да затруднят мъжете да вземат отпуск по бащинство, дори когато изразяват желание да го направят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
4
 
7
 
! Отговори
преди 10 месеца
Жените имат Стокхолмския синдром. От къде ви хрумна че трябва да се жените и да раждате. Понеже всички други го правят до сега и се раждат в равно съотношение жени мъже и следователно трябвало. Живейте си живота и не се занимавайте с глупостите на вашите баби които са прали плели пуловери и чистили цял живот. Животът няма смисъл да бъде създаван, вие нямате задължения към ДНК молекулата да създавате нейни копия а и нямате такива право без съгласието на някого да му причинявате каквото и да е.
218
7
 
9
 
! Отговори
До анонимен преди 10 месеца
Няма как да свикна и да искам.Аз си имам апартаменти,работа на мъж дете няма да родя!По-добре стара мома отколкото слугиня до живот!
217
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, бе жената не на работа, ама дръжки! Идете да видите в едно село кой работи! Добре, че са жените им да им ринат оборите и да оправят двора, на всичко отгоре тичат на работа на кърa надница или в съседния град. Мъжете пият по цял ден в барчето или бичaт карти пред клюна на пенсионера. Това са мъже, които не са пенсионери. Същото е в градовете. Само в Столипиново жените не работят. Да не би да сте попитали жителите на Шекер махала или Столипиново?
216
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 218 Свиквай.
215
10
 
12
 
! Отговори
Мъжете са боклуци! преди 10 месеца
Замислете се колко е несправедлив живота към жените?От тях се иска да раждат деца,да са домакини, да работят и в същото време да изглеждат добре и да са добри любовници..От мъжете какво се изисква само да изкарват пари и да държат на думата си?Еми не, не е честно това!!!Мъжете и това не правят в днешно време!
214
4
 
9
 
! Отговори
Truman Capote преди 10 месеца
Така е, защото мъжете в България са кюрди.
213
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АМАН ОТ Т*Ъ*П*И НПО-та ДЕТО СА САМО ФАНИ ЕДИНИЯ ПРАСНИ ДРУГИЯ!!...
212
11
 
2
 
! Отговори
преди 10 месеца
Да не пренебрегваме факта че родителите са прикрити педофили, не в смисъл сексуално, а че вероятно ги масажират попъпчето освен че си ги преобличат и къпят и сменят пелени и подмиват и после ги шпакловат и си ги окачват като фетиш на вратовете. Да не говорим че бебета се появяват на този свят като огромно дилдо и минават през родовият канал, и какво им минава през главите докато се чифтосвaт, "аз правя бебета" и фактът че на мъжа му остава твърд при тази мисъл затвърждава факта че са педофили.
211
6
 
13
 
! Отговори
Пълни глупости преди 10 месеца
В 2023 година мъжа да върши домакинската работа е нормално и докато си пие биричката и гледа турските сериали жената работи и издържа семейството . Би трябвало това да е нормално . Нали жените искате равенство . Аз като мъж ви подкрепям за това с 2 ръце
210
7
 
17
 
! Отговори
До 206 преди 10 месеца
Има доста такива мъже който работят допълнително, за да издържат семействата си, лично аз познавам много такива, но понеже ти си мъжемразка тежка категория не желаеш да ги видиш. С тази меркантилност, високомерие и простотия която те е завладяла, ще си останеш стара мома или поне ще си остарееш сама.
209
9
 
9
 
! Отговори
жена с професия преди 10 месеца
Най-обичам когато общака от маалата, със завъпшен 5 клас, и мин. заплата, ми казват как да живея. :)
208
5
 
5
 
! Отговори
До 206 преди 10 месеца
Хахаха Икономист дето да хване втора работа като сервитьор и събота и неделя на строежа . Не ти ща секса не ти ща брака ! То в северна Корея в трудовите лагери ще е по човешко
207
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кво ме занимавате с глупости бе
206
2
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 10 месеца
Това проучване в кое точно село в Родопите го направихте и чия точно безумно глупаBа журналистическа труженичка гражданка на Замунда реши да го изцепи като новина?Деца в трети пол, мъже милионери и жени домакини има само в сериалите.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя никога не би го казала!
204
8
 
5
 
! Отговори
До 201 преди 10 месеца
Кои са тези мъже? Защо не работят 24/7 като са готови? Да речем, че работиш като икономист за 2500 лева. Нормално с така заплата не можеш да издържаш семейство. Защо не се хващаш всяка вечер след работа да си сервитьор за 4 часа, а събота и неделя да работиш като строителен работник? Като сервитьор ще взимаш за 20 дни 1500 лева от бакшиши, а на строежа още 800 лева. Т.е. Ще докарваш общо 5 хиляди. Не виждам мъже след като се върнат от работата си да хващат таблата и събота и неделя на строежа
203
0
 
5
 
! Отговори
Бачкатор преди 10 месеца
Предпочитам жена ми да не работи, а да отделя времето си на себе си и децата. Но пък на нея ѝ се работи. Подкрепям я, какво да правя.
202
5
 
22
 
! Отговори
Ели преди 10 месеца
Ако мъж ме вземе за жена с идеята да съм домакиня, то аз имам пълно право да си взема мъж, който има високи доходи! Ако ще ме спира да изкарвам пари, то тогава той трябва да има доста.
201
2
 
15
 
! Отговори
Няма лошо преди 10 месеца
жената да има собствени амбиции . Лошото са тия равенства които ни пробутват . Например голяма глупост е 50 % от двата пола в дадена професия . Трябва всичко да е базирано на лични качества . Пример - най-добрите IT 90 % са мъже . Ако ме задължат да вземам 50 % жени като работодателдали няма да съм прецакан . Разбира се има професии където е обратното . При всеки случай е глупаво
200
3
 
3
 
! Отговори
до 200 преди 10 месеца
Те пък щото като работят били работели :д И накрая пак чичкото върши цялата работа.