Киев се закани: Без Крим - няма победа

Бунтът на Пригожин "силно е повлиял на руската мощ на бойното поле"
3 юли 2023 22:35, Йоана Цонева
298
Киев се закани: Без Крим - няма победа
Снимка: БГНЕС

Без Крим - няма победа. Това е позицията която украинският президент Володимир Зеленски сподели в ексклузивно интервю за CNN.

Докато усилията на Киев са съсредоточени върху възстановяването на територията в южната и източната част на Украйна, Зеленски каза на Ерин Бърнет от "Си Ен Ен", че крайната му цел е да освободи Крим, полуостровът, анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право.

"Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, това означава само едно: войната все още не е приключила", заяви той.

Говорейки на пресконференция в Киев в събота, Зеленски каза , че бунтът на Пригожин е "силно повлиял на руската мощ на бойното поле" и може да бъде от полза за контранастъплението на Украйна.

Путин беше изправен пред най-голямата заплаха за властта си от две десетилетия миналия месец, когато ръководителят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин започна краткотраен бунт.

"Виждаме реакцията на Путин. Тя е слаба", каза Зеленски пред Ерин Бърнет от CNN в Одеса в интервю, записано в неделя.

"Първо, виждаме, че той не контролира всичко. Придвижването на "Вагнер" дълбоко в Русия и превземането на определени региони показва колко лесно е да се направи това. Путин не контролира ситуацията в регионите.

"Целият този вертикал на власт, който имаше, просто се разпада."

Някои руснаци приветстваха бойците на Вагнер, докато Пригожин водеше безпрецедентното предизвикателство срещу авторитета на Путин. Видео, геолокирано и потвърдено от CNN, показва аплодисменти на тълпи, докато превозното средство на шефа на "Вагнер" напуска южния град Ростов на Дон на 24 юни.

Зеленски посочи, че докладите на украинското разузнаване показват, че Кремъл измерва подкрепата на Пригожин и той твърди, че половината Русия подкрепя собственикът на Вагнер и неговият бунт.

Интервюто със Зеленски идва в критичен момент - не само след неуспешното въстание на Пригожин, но и седмици след бавния натиск на Украйна да си върне територията, окупирана от Русия.

Това усилие беше подложено на интензивен контрол от западните съюзници и в събота американски служител каза на CNN, че ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Бил Бърнс наскоро е посетил Киев и се е срещнал със Зеленски и представители на украинското разузнаване.

Зеленски каза пред CNN, че е "изненадан" да види срещата му с Бърнс, разпространена в медиите. "Моята комуникация с шефа на ЦРУ винаги трябва да е зад кулисите", каза той. "Обсъждаме важни неща - от какво има нужда Украйна и как Украйна е готова да действа.

Бърнс, ветеран дипломат, се превърна в доверен събеседник в Киев и направи няколко пътувания до Украйна по време на войната.

"Нямаме никакви тайни от ЦРУ, защото имаме добри отношения и нашите разузнавателни служби разговарят помежду си", каза Зеленски.

"Ситуацията е доста проста. Имаме добри отношения с шефа на ЦРУ и си говорим. Разказах му за всички важни неща, свързани с бойното поле, от които се нуждаем.

Бърнс е пътувал до Киев преди бунта на Пригожин, което не е било тема на обсъждане, каза американският служител пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До R.A.T.M/235 "... малка западна част от предишната Украйна около Лвов" - Ц. Там ще е Полша. Ако остане нещо, то ще е около Киев където ще се съберат тези дето не се определят като руснаци, поляци, румънци и унгарци, и ще плашат репарации на останалите региони.
209
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Не трябва да има образувание наречено украйна.
208
0
 
2
 
! Отговори
Антинатовец преди 9 месеца
Аз пък мисля, че победа ще има само като те качат на въжето на Червения площад пред Кремъл! Смерть для тебя хохольская собака, пидор ебаньнный!
207
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Тоя съвсем ще погуби Украйна.
206
1
 
6
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Крим ще е Украински, когато Южна Корея победи Северна, Тайван Китай, Курилските острови станат японски. Победата на Украйна ще е по медиите малка западна част от предишната Украйна около Лвов, ще отида на екскурзия, защото ще е като Амстердам с червени фенери и легализирана марихуана.
205
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НА ТОЯ НЯМА ЛИ КОИ ДА МУ ОБЯСНИ ЧЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ФАШИСКА УКРАИНА
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С депутата христу ще пудрят носорога..
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Със Крим няма Украйна..
202
2
 
2
 
! Отговори
Ноби преди 9 месеца
ми значи, няма победа
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 216 Странджа та-нещо се задъхваш като шаран на сухо.
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 224 - явно го е хванала дия"риа,та та ще дойде във тоалет" на, та. Нали така ни бяха изтипосали във Брюксел.
199
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски , ти си представител на крипто-юдеите-темплиери . Картели и черен пазар . На ни е честито на източноевропейците, досега не бяха ни сблъсквали с тази каста, няма мърдане вече - ще плачете за Китайският комунизъм след десетилетия, ама нека първо се напарят наборите , жалко че малко от младите следят историческия наратив , затова ще сме жертва в ситуацията
198
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ВЪВ ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЯХ "ЗАЙЧАРНИКА", ДАЛИ ИМАТ НУЖДА ОТ КЛОУН.
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
224 - ами ние вече имаме хиляди ПРОСЯЦИ. Дали ще са със един повече!!???!.
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ПЪК БЕЗ ТЕБ СВЕТЪТ ЩЕ ПРОЦЪФТИ ПЪРДЕЛНИК СК"А, ПАН.
195
1
 
3
 
! Отговори
Зеленски у България? преди 9 месеца
След 2 дни Зеленски щял да идва в България??? Това вЕрно ли е?
194
1
 
7
 
! Отговори
Лоялен преди 9 месеца
От евреин какво очакваш. Забогатя за сметка на украинския народ. Ако 10 годити не бяха трепали руснаци сега в украйна щеше да е спокойно. Путин им свали маските и се видя кой за какво се бори. Европа гризна дръвцето. Брикс е новия геополитически лидер а ние пак сме от такованата страна
193
1
 
11
 
! Отговори
Bad Face преди 9 месеца
В четвъртък у нас пристига украинският комедиант и наркоман Зеленски, отявлен фашист и унищожител на украинският народ!!!! Време е да признаем, че за украинеца добра контраофанзива е да бяга до канадската граница ...
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наркомана да се кротне. Не сме длъжни да му издържаме и войската и тия дето си веят за*ниците по нашето море .
191
2
 
8
 
! Отговори
А аз си мслех,че преди 9 месеца
Зеленски казва верни неща,но той отрича това."Комуникацията ми с шефа на ЦРУ трябва да е винаги зад кулисите".Значи говорят неща различни от тези,които той говори по медиите.По медиите украинците вече аха да стигнат до Владивосток.А в реалността трябва да пазят тайна.Значи тя не е такава,каквато я представят по медиите,тоест в тях Зеленски лъже.Е,то е ясно,като погледнеш резултатите на УВС. А той лъже,за да не му спрат подкрепата(да не пълнят каца без дъно),че без нея ще воюва 15 дни.