Киев се закани: Без Крим - няма победа

Бунтът на Пригожин "силно е повлиял на руската мощ на бойното поле"
3 юли 2023 22:35, Йоана Цонева
298
Киев се закани: Без Крим - няма победа
Снимка: БГНЕС

Без Крим - няма победа. Това е позицията която украинският президент Володимир Зеленски сподели в ексклузивно интервю за CNN.

Докато усилията на Киев са съсредоточени върху възстановяването на територията в южната и източната част на Украйна, Зеленски каза на Ерин Бърнет от "Си Ен Ен", че крайната му цел е да освободи Крим, полуостровът, анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право.

"Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, това означава само едно: войната все още не е приключила", заяви той.

Говорейки на пресконференция в Киев в събота, Зеленски каза , че бунтът на Пригожин е "силно повлиял на руската мощ на бойното поле" и може да бъде от полза за контранастъплението на Украйна.

Путин беше изправен пред най-голямата заплаха за властта си от две десетилетия миналия месец, когато ръководителят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин започна краткотраен бунт.

"Виждаме реакцията на Путин. Тя е слаба", каза Зеленски пред Ерин Бърнет от CNN в Одеса в интервю, записано в неделя.

"Първо, виждаме, че той не контролира всичко. Придвижването на "Вагнер" дълбоко в Русия и превземането на определени региони показва колко лесно е да се направи това. Путин не контролира ситуацията в регионите.

"Целият този вертикал на власт, който имаше, просто се разпада."

Някои руснаци приветстваха бойците на Вагнер, докато Пригожин водеше безпрецедентното предизвикателство срещу авторитета на Путин. Видео, геолокирано и потвърдено от CNN, показва аплодисменти на тълпи, докато превозното средство на шефа на "Вагнер" напуска южния град Ростов на Дон на 24 юни.

Зеленски посочи, че докладите на украинското разузнаване показват, че Кремъл измерва подкрепата на Пригожин и той твърди, че половината Русия подкрепя собственикът на Вагнер и неговият бунт.

Интервюто със Зеленски идва в критичен момент - не само след неуспешното въстание на Пригожин, но и седмици след бавния натиск на Украйна да си върне територията, окупирана от Русия.

Това усилие беше подложено на интензивен контрол от западните съюзници и в събота американски служител каза на CNN, че ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Бил Бърнс наскоро е посетил Киев и се е срещнал със Зеленски и представители на украинското разузнаване.

Зеленски каза пред CNN, че е "изненадан" да види срещата му с Бърнс, разпространена в медиите. "Моята комуникация с шефа на ЦРУ винаги трябва да е зад кулисите", каза той. "Обсъждаме важни неща - от какво има нужда Украйна и как Украйна е готова да действа.

Бърнс, ветеран дипломат, се превърна в доверен събеседник в Киев и направи няколко пътувания до Украйна по време на войната.

"Нямаме никакви тайни от ЦРУ, защото имаме добри отношения и нашите разузнавателни служби разговарят помежду си", каза Зеленски.

"Ситуацията е доста проста. Имаме добри отношения с шефа на ЦРУ и си говорим. Разказах му за всички важни неща, свързани с бойното поле, от които се нуждаем.

Бърнс е пътувал до Киев преди бунта на Пригожин, което не е било тема на обсъждане, каза американският служител пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направление Южнодонецк.Времевски район.Авиацията и артилерията на ВСУ действат по опорните пунктове на фашистката *** в Старомайорския район. Зомбитата на руската хунта от своя страна попълват редиците си от зомбираните по три месечните програми на запасняци страни след загубите, понесени по време на щурмовете. Като се вземат предвид честите обстрели на позиции на ВСУ в района на Приютное, следващият етап от настъплението в този район най-вероятно ще бъде именно на Приютне
149
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия беше обвинена за безредиците във Франция. "Ако френската полиция и армия не успеят да спрат подкрепяните от Русия безредици, ЕС трябва да обмисли разполагането на части и поддържането на реда и закона", твърди израелската медия Terror Alarm.
148
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Около 50 хиляди ЛГБТ войници се бият за Украйна The Telegraph. Гей войниците в Украйна се надяват, че Украйна ще бъде последователна в своето положително отношение към тях и ще признае военния принос на своите ЛГБТ войници. Няма точна цифра колко ЛГБТ войници служат в украинските въоръжени сили, но LGBT Military, акаунт в Instagram, който публикува снимки на гейове и лесбийки, поставя цифрата на около 50 000.
147
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бахмут и околностите. Продължават позиционните боеве при Раздоловка (северно от Соледар). Зомби рашистите атакуват в района на язовир Берховски (северозападно от Бахмут), използвайки тактиката на нападение на малки групи с подкрепата на лека бронирана техника. ВСУ успешно отблъскват зомбитата. В югозападната част на Бахмут, на линията Клещеевка-Курдюмовка, фашисткия окупатор се опитва да завземе важни височини, за да обстрелват след това позициите на ВСУ в самия Бахмут.
146
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Войници от ВСУ отразяват атаките на фашагите. Оценка на руската отбранителна линия: на места има недостиг на дронове, на други места липсва жива сила за осигуряване на позиции. Отчита се численото превъзходство на путинистите. Освен това пияните мужици прехвърлят допълнителни резерви в това направление.
145
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направление Южнодонецк.Времевски район.Авиацията и артилерията на ВС на РФ действат по опорните пунктове на фашистката *** в Старомайорския район. Зомбитата на киевската хунта от своя страна попълват редиците си от зомбираните по три месечните програми на НАТО в западните страни след загубите, понесени по време на щурмовете. Като се вземат предвид честите обстрели на позиции на ВС на РФ в района на Приютное, следващият етап от настъплението в този район най-вероятно ще бъде именно на Приютное. Може би - от две страни наведнъж (от Ривнопол и Левадни).
144
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бахмут и околностите. Продължават позиционните боеве при Раздоловка (северно от Соледар). Зомби нацитата атакуват в района на язовир Берховски (северозападно от Бахмут), използвайки тактиката на нападение на малки групи с подкрепата на лека бронирана техника. Руските витязи успешно отблъскват зомбитата. В югозападната част на Бахмут, на линията Клещеевка-Курдюмовка, фашистката rMeж се опитва да завземе важни височини, за да обстрелват след това позициите на ВС на РФ в самия Бахмут.Но ВС на РФ успяха да отблъснат настъплението на зомбитата и дори да си върнат няколко загубени преди това позиции
143
14
 
1
 
! Отговори
ВСУ НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ преди 10 месеца
Северск (ДНР) и околностите. В района на Серебрянското горско стопанство ВСУ преминаха към позиционна отбрана. През юни ВСУ методично напредваха в това направление, а в началото на юли РУСНАЦИТЕ решиха да вземат инициативата, като изпратиха подразделения, които в крайна сметка бяха разбити от авиация, артилерия и пехота. Настъплението на ВСУ преминава към Диброва (където отбраната се състои главно от елитни руски части) и на Торския подстъп.
142
5
 
5
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Войници от ВС на РФ отразяват атаките на фашагите. Оценка на руската отбранителна линия: на места има недостиг на дронове, на други места липсва жива сила за осигуряване на позиции. Отчита се численото превъзходство на зомби нацитата. Освен това фашистката craH прехвърлят допълнителни резерви в това направление.
141
14
 
16
 
! Отговори
ВСУ Напредва преди 10 месеца
Руaките сфине са в Шок
140
12
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Северск (ДНР) и околностите. В района на Серебрянското горско стопанство ВС на РФ преминаха към позиционна отбрана. През юни руските войски методично напредваха в това направление, а в началото на юли ВСУ решиха да вземат инициативата, като изпратиха подразделения, които в крайна сметка бяха разбити от авиация, артилерия и пехота. Настъплението на ВСУ преминава към Диброва (където отбраната се състои главно от мобилизирани) и на Торския подстъп.
139
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Индийските рафинерии започват да плащат за руски петрол в юани - Ройтерс. Indian Oil Corporation стана първата държавна компания, която плаща част от износа на черно злато от Русия в китайска валута. Две от трите частни рафинерии в Индия също работят в юани. Освен това някои от транзакциите се извършват в дирхами на ОАЕ. Страните започнаха да използват валутите на други държави поради трудности с конвертирането на рупии. В Русия и в света юанът постепенно набира популярност. Например японски компании започнаха да получават дивиденти от Сахалин в тази валута.
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още един Су-25 на ВВС на Украйна беше свален в Запорожие. Зомби нацитата се опитаха да нанесат въздушен удар с двойка Су-25 от линията Новоандреевка-Новоданиловка. В 08ч. и 10м. на 03.07 един самолет е свален от зенитчик на 503 мсп от ПЗРК "Верба". От наземни камери за наблюдение е записано как двойка самолети влизат в момента на удара и само един се връща.Актуализация: Така на сметката на ПВО-то на 58-а армия за два дни вече има три свалени "птички" за два дена. На 2 юли бяха унищожени Су-25 и Су-27. Днес сетът е завършен.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бунтът на Генчо Гарсона можеше силно да повлияе на руската мощ на бойното поле и можеше да бъде от полза за контранаступа на ВСУ, ако Щабът на ЮВО в Ростов на Дом беше блокиран продължително време.
136
7
 
7
 
! Отговори
НАТО СПИРА ПУТИН преди 10 месеца
НАТО помага за освобождението на Украйна......
135
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без ядрено оръжие- няма мир.Още от Трумън се знае.
134
9
 
12
 
! Отговори
Изсвистяха преди 10 месеца
мозъците на всички евроатлантичета, барабар с мозъка на нарко-водачът им ЗереленЦки. Свиссс. Изсвистяха и се сляха с атмосферноте газове.
133
4
 
6
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
И за какво са аплодирали шефа на Вагнер?Каква трактовка на Запада въобще?Първо ги смятат за герои и второ са съгласни,че руското командване спи.Докъде били стигнали Вагнер?Да ги унищожат за миг ли,че да има брожения именно след подобно действие?С такива приказки за вътрешен разпад на руското общество,което подкрепя и Путин могат само да вдъхват надежда на тези,които се нуждаят от нея.Е,събудиха руското командване.
132
3
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
Този се взема много на сериозно.Крим винаги си е бил Руски.Тоя маи не си знае историята на страната.И ламтиш за чужда земя
131
5
 
10
 
! Отговори
Меа преди 10 месеца
Укрите вече отстъпват , Кадиров вчера е избил доста укри , а останалите са избягали оставяйки позиции и въоръжение за което Кадиров каза че ще служи добре за в бъдеще на неговите бойци !