Киев се закани: Без Крим - няма победа

Бунтът на Пригожин "силно е повлиял на руската мощ на бойното поле"
3 юли 2023 22:35, Йоана Цонева
298
Киев се закани: Без Крим - няма победа
Снимка: БГНЕС

Без Крим - няма победа. Това е позицията която украинският президент Володимир Зеленски сподели в ексклузивно интервю за CNN.

Докато усилията на Киев са съсредоточени върху възстановяването на територията в южната и източната част на Украйна, Зеленски каза на Ерин Бърнет от "Си Ен Ен", че крайната му цел е да освободи Крим, полуостровът, анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право.

"Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, това означава само едно: войната все още не е приключила", заяви той.

Говорейки на пресконференция в Киев в събота, Зеленски каза , че бунтът на Пригожин е "силно повлиял на руската мощ на бойното поле" и може да бъде от полза за контранастъплението на Украйна.

Путин беше изправен пред най-голямата заплаха за властта си от две десетилетия миналия месец, когато ръководителят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин започна краткотраен бунт.

"Виждаме реакцията на Путин. Тя е слаба", каза Зеленски пред Ерин Бърнет от CNN в Одеса в интервю, записано в неделя.

"Първо, виждаме, че той не контролира всичко. Придвижването на "Вагнер" дълбоко в Русия и превземането на определени региони показва колко лесно е да се направи това. Путин не контролира ситуацията в регионите.

"Целият този вертикал на власт, който имаше, просто се разпада."

Някои руснаци приветстваха бойците на Вагнер, докато Пригожин водеше безпрецедентното предизвикателство срещу авторитета на Путин. Видео, геолокирано и потвърдено от CNN, показва аплодисменти на тълпи, докато превозното средство на шефа на "Вагнер" напуска южния град Ростов на Дон на 24 юни.

Зеленски посочи, че докладите на украинското разузнаване показват, че Кремъл измерва подкрепата на Пригожин и той твърди, че половината Русия подкрепя собственикът на Вагнер и неговият бунт.

Интервюто със Зеленски идва в критичен момент - не само след неуспешното въстание на Пригожин, но и седмици след бавния натиск на Украйна да си върне територията, окупирана от Русия.

Това усилие беше подложено на интензивен контрол от западните съюзници и в събота американски служител каза на CNN, че ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Бил Бърнс наскоро е посетил Киев и се е срещнал със Зеленски и представители на украинското разузнаване.

Зеленски каза пред CNN, че е "изненадан" да види срещата му с Бърнс, разпространена в медиите. "Моята комуникация с шефа на ЦРУ винаги трябва да е зад кулисите", каза той. "Обсъждаме важни неща - от какво има нужда Украйна и как Украйна е готова да действа.

Бърнс, ветеран дипломат, се превърна в доверен събеседник в Киев и направи няколко пътувания до Украйна по време на войната.

"Нямаме никакви тайни от ЦРУ, защото имаме добри отношения и нашите разузнавателни служби разговарят помежду си", каза Зеленски.

"Ситуацията е доста проста. Имаме добри отношения с шефа на ЦРУ и си говорим. Разказах му за всички важни неща, свързани с бойното поле, от които се нуждаем.

Бърнс е пътувал до Киев преди бунта на Пригожин, което не е било тема на обсъждане, каза американският служител пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 10 месеца
До юлиане 186;Ползвай по-често тълкувателния речник или направо повтори още веднъж курса на обучение.Ръсиш само претенциозни безсмислици вместо да употребяваш прости думи,чието значение поне разбираш.
169
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пълчищата на Путин са отчаяни......бият се на чужда земя,заради болните амбиции на кремълския диктатор. ВСУ настъпва бавно но сигурно, като прочиства окопите от путиновите плъхове.....
168
7
 
22
 
! Отговори
Нострадамус преди 10 месеца
Всъщност, края на войната в Украйна ще приключи когато Москва си върне Киев. Останалото са мокри сънища.
167
6
 
24
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА! преди 10 месеца
Русия още не си е върнала Одеса и Харков! никакви преговори!
166
0
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 10 месеца
До юлиане 186;Пак безсмислици.Ако трябва ползвай тълкувателния речник,а не само да хвърляш думи и изрази чието значение не разбираш.Вместо изискан стил,демонстрираш,че имаш нужда от нови десетина години учене.
165
18
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Анонимен 231/ РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ВЕЧЕ НЯМА! ТЪЙ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ОТ ЛАЙНУГАНСК, ДОГОВНЕЦК И КРИМАПРЪДЦК МОГАТ САМО ДА СЕ ВЪРНАТ В СЪСТАВА НА УКРАЙНА ИЛИ ДА СА САМОСТОЯТЕЛНИ :D
164
18
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ЕДИНСТВЕНИЯ ШАНС ЗА ПУТЪНА ДА ОСТАНЕ ЖИВ Е ДА ДОЙДЕ РЕПУБЛИКАНЕЦ НА ВЛАСТ В ФАЩ НО ТОВА Е ЧАК ЗА СЛЕД 1 ГОДИНА И ПОЛОВИНА ! МАЛКО Е СЪМНИТЕЛНО ПУТЪНА ДА ИЗКАРА ОЩЕ 1 ГОДИНА И ПОЛОВИНА.
163
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киев се закани за ядрен апокалипсис в Европа. Това казва. Русия няма да си върне руснаците от ДНР, ЛНР, Луганск и Херсон. Европа и САЩ да изберат- или ядрен, или руснаците при своите.
162
17
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ГРАФИК!!! 2022-РА ИЗБИВАНЕ НА НАЕМНИЦИТЕ И ЗАТВОРНИЦИТЕ! 2023-ТА ИЗБИВАНЕ НА ЛАКОМИТЕ ПУТИНИСТИ БИЕЩИ СЕ ЗА ПАРИ! 2024-ТА ЛИКВИДИРАНЕ НА ПУТЪНА :D ВСИЧКО Е ПО-ГРАФИК! ЗАЕС СЪЩО ЩЕ БЪДЕ ВЗРИВЕНА САМО ВЪПРОСА Е ДАЛИ ПРЕЗ 2023-ТА ИЛИ ПРЕЗ 2024-ТА НО ВЗРИВЯВАНЕТО НА ЗАЕС Е ВЪПРОС БЕЗ ОБСЪЖДАНЕ! УКРАЙНА НЯМА ДА ГО ВЗРИВИ ЗАЕС, НО ФАЩ И ПЪТИНИСРЪН ОПРЕДЕЛЕНО БИХА ГО ВЗРИВИЛИ!
161
20
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
10 ТРИЛИОНА ЕВРО ЩЕ Е ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО КОЕТО ЩЕ ПЛАТИ МОРДОРСКОВИЯ НА УКРАЙНА ЗА НАРУШАВАНЕТО НА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА! ТЪЙ, ЧЕ КРИМ ДАЛИ ЩЕ Е САМОСТОЯТЕЛЕН ИЛИ КЪМ УКРАЙНА МИ Е ВСЕ ТАЯ НО НИКОГА НЯМА ДА Е ЧАСТ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗАЩОТО ТОВА Е В НАРУШЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА! АКО ТРЯБВА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НАПЪЛНО ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ЮРИДИЧЕСКИ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА ДА ПЛАТИ 10 ТРИЛИОНА ЕВРО НА УКРАЙНА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!
160
4
 
16
 
! Отговори
Парите преди 10 месеца
Хахах явно на някои хохли милярдите много са се усладили. Ще се бият докато дават пари и ще мобилизират населението си на сила. Да не забравяме, че комикът дойде на власт с обещание за мир, което към онзи момент беше признаване на Крим за руски, както и признаване на частична автономност на Донецката и Луганската републики.
159
4
 
13
 
! Отговори
Баче Кики преди 10 месеца
Няма как да има тайни от ЦРУ понеже е пионка на САЩ тоя нарkoман
158
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След Чарли Чаплин,тоя най-много разсмива света...
157
3
 
15
 
! Отговори
по минусите ще преди 10 месеца
разберете на кой с какво и къде са му бъркали, и да ползвате програми за "лайкове" няма как да изтриете очевадното, а то е, че ядете дървото по всички направления, заблудени евроатлантици, краят ви се вижда.
156
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Минусите не променят истината.
155
9
 
14
 
! Отговори
в грешка си преди 10 месеца
някои е бръкнал с телена четка отзад на твоя кумир нашмърканияч затова плещи небивалици ипотека всички канали.
154
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 215. ЛГБТ са забранени в Русия. Такива общности там не съществуват, а хора с подобни отклонения се лекуват. ЛГБТ общностите са приоритет на евроатлантическата демокрация.
153
19
 
18
 
! Отговори
.. В гъза на преди 10 месеца
русофилите бърка с телена четка тоя Зеленски... Ха-ха-ха!
152
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ордавна е ясно е че Англия без треащта кримска няма да миряса,ама тази подлост им се връща ,заради взривения северен поток цялата им рина е заразена и умира, по техните медии го показаха вчера, и нашето черноморие съсипаха, руснака няма да позволи ама васалите на запада ше го отнесат от глупост
151
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Около 50 хиляди ЛГБТ войници се бият за Русия.The Telegraph. Руските *** в Украйна се надяват, че Русия ще бъде последователна в своето положително отношение към тях и ще признае военния принос на своите ЛГБТ войници. Няма точна цифра колко ЛГБТ войници служат в руските въоръжени сили, но LGBT Military, акаунт в Instagram, който публикува снимки на гейове и лесбийки, поставя цифрата на около 50 000.