ЕС е готов да възстанови отношенията си с Турция

Евросъюзът обаче поставя условия
21 юли 2023 16:00, Елка Василева
16
ЕС е готов да възстанови отношенията си с Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха, че блокът трябва да възстанови отношенията си с Турция, но поставиха някои условия и не подкрепиха призивите на Анкара за съживяване на зациклилата кандидатура за членство на страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 24 години, но преговорите за присъединяване са в застой от 2016 г. заради опасенията на блока във връзка с нарушения на правата на човека и зачитането на върховенството на закона в тази страна.

На 10 юли турският президент Тайип Ердоган неочаквано призова за възобновяване на преговорите за присъединяване на Анкара, като свърза идеята с одобряването от Турция на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, припомня агенцията.

"Обсъдихме как да възобновим отношенията си с Турция", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след срещата на външните министри на блока в Брюксел вчера. "Убедени сме, че има взаимен интерес да развием по-силни отношения между Турция и Европейския съюз", добави той.

По думите на Борел обаче ЕС иска Турция да покаже и някакво придвижване, особено по въпроса за Кипър, чиято северна част е окупирана след инвазия на Турция през 1974 г.

"Разрешаването на кипърския въпрос съобразно съответните резолюции на ООН ще бъде от ключово значение за повторно ангажиране с Турция", заяви Борел. "От съществено значение ще бъде и отстояването на основните свободи и ценности, определени от Европейската конвенция за правата на човека, от която Анкара е част", посочи още той.

Анкара очаква конкретен напредък от ЕС по въпроси като безвизовото пътуване, както и затварянето на някои глави в процеса на присъединяване към ЕС, заяви по-рано този месец високопоставен турски служител пред Ройтерс, като добави, че Западът трябва да подкрепи Турция във финансовите ѝ нужди.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aйge нeмa нyжga.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мда това обяснява много неща...
9
3
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 9 месеца
Евросъюзът обаче поставя условия...това ми напомня за притчата : "МОРКОВЪТ и ТОЯГАТА" !!! Асан баница няма да яде !!!!
8
4
 
3
 
! Отговори
До ха-ха-ха преди 9 месеца
Според теб защо й казват Истанбулска конвенция. Сещай се къде е приета, но е и ратифицирана от тях. Понеже Ердоган е чист гей, както всички такива се отметна много по-късно и се оттеглиха. Но......догмата Истанбулска конвенция тежи.
7
3
 
6
 
! Отговори
заради Русия преди 9 месеца
ЕС е готов да възстанови отношенията си с Турция подддммаззвайкии им се и нови пари
6
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Мдааа, Турция ще е в ЕС преди Макетата. 100 % :)))))))))))))))))))))))))))))))))
5
4
 
3
 
! Отговори
Добър и Лош КОЙ преди 9 месеца
Османската империя е била РАСИТКА и РОБОВЛАДЕЛСКА с абсолютно същото червено знаме на Турция................Тогава арабите са нямали държава но имали пирати редовно отвличащи и избиващи западноевропейци а и Арабите са имали ОСМАНСКИ пазари за роби а не Арабски...........................Турчина Още Дрънчи като колониален цивилизатор на Арабите
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страхотна новина за Възраждане. Новата им опорка за съществуването си ще бъде "Не на Турция в Европейския съюз".
3
5
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 месеца
На Турция и пука за безполовите евроджндита.ЕС е прокраварска банда от корумпирани чиновници.До нова година целия ЕС ще драпа към БРИКС ,където са парите и технологиите.Царуването на алчните кравари и техните слуги от ЕС приключи.
2
3
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 9 месеца
Наистина ли, ами тогава защо САЩ си прибраха ядрените установки от Турция миналия месец,опа изтървахме се ,че издадохме турска строго охраняема държавна тайна .Да не само да стене нещо друго ,например да забранят пътуването на турски граждани в Европа ,че тогава ще е кофти ,че така лъжете !
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АА ЩО ИСКА И ТОЯ "ПРИЯТЕЛ" НА ПУТИН В ЛОШИЯ ЕС БЕ, РУБЛО?