Пътуването с влак в Европа може да се окаже по-скъпо, отколкото със самолет

Полетът Барселона-Лондон – 30 евро, влакът 384 евро
65
Пътуването с влак в Европа може да се окаже по-скъпо, отколкото със самолет
Снимка: Pixabay

Да се пътува с влак в Европа, макар да е по-екологично, често е по-скъпо от пътуването със самолет, посочва световната екоорганизация "Грийнпийс" (Greenpeace), цитирана от ДПА и БТА.

Би трябвало да има данък върху керосина, за да се насърчат по-щадящите околната среда форми на транспорт, препоръчва организацията.

"Грийпийс" е сравнила цените на билетите по 112 маршрута в Европа в няколко "прозореца" за резервации. Според екозащитниците 71 процента от клиентите установяват, че пътуването с влак е по-скъпо, отколкото със самолет. Влакът е бил по-скъпата опция за половината от 31 връзки, които започват или свършват в Германия например.

При проучването най-значителни разминавания в цените са отчетени по маршрута "Барселона-Лондон", който се изминава за 384 евро с влак, което е 30 пъти повече, отколкото със самолет, билетът за който струва 13 евро.

Същевременно влаковете по маршрутите "Хамбург-Мюнхен" и "Хамбург-Брюксел" винаги са по-евтини.

Експертът по транспорта на "Грийнпийс" Мариза Райзенер призова да бъде приет общоевропейски данък върху керосина от 50 евроцента на литър, който би донесъл приходи от 46,2 млрд. евро годишно. Тези средства би трябвало да бъдат насочени към жп инфраструктурата, допълва Райзенер.

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) изрази задоволство, че пътуването с влак като цяло е по-евтино, най-вече по най-популярните вътрешни маршрути в Германия. Пътуващите по железниците освен това могат да вземат децата и багажа си без никакви допълнителни такси, подчерта говорителка на компанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: влаксамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен 19 вяро е има безумно евтини чартъри. Свързано е с закупените прозорци излитане кацане. Примерно летиш в 6.00 Австрия Италия и се връщаш 23.00 обратно. ако не се ползват тези прозорци РВД и летищните такси стават... майка си и баща си
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aз със спокоен за ЕС, ЕС не се разпада, ЕС е стабилка, няма да се разпадне, спокоен съм.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има разлика и между влакове. Пътнишки влак в бг е много по-евтин от бърз но няма влакове или са пълни. Самолета не плаща и винетки и не плаща скъпи тунели в планините.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бихте ли били по- конкретни, коя е тая компания, която продава билети Барселона - Лондон за 13 евро? Да си купя! То от София до плевен е по- скъпо!!! Лъж ци!
16
0
 
24
 
! Отговори
Старият машинист преди 10 месеца
Преди 5 години пътувах с влак от ЦЕНТЪРА на Лондон до ЦЕНТЪРА на Париж. Пристигнахме за 2 часа и 20 минути. Влакът под Ламанша се движеше със 160 км/ч, а на открито с 300 км/ч. Цената беше 60 евро. Предимството на влака е, че можеш да усетиш и видиш местата, през които пътуваш.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А с кола Барса-Лондон е 3000 $.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно..за пари е цялата история, не за екология. Но да сравнят и времето за пътуване. Примерно Мюнхен-Берлин е 5ч с влак и 1ч самолет. Лондон-Барса, залагам на едни 6-7ч, независимо че говорим за скоростни влакове.
13
3
 
11
 
! Отговори
до 10 Има нещо вярно преди 10 месеца
но както виждаш плана се мени в движение. Много зависи държави като РФ, Индия и особено Китай дали ще залитнат в тая посока или ще искат друга. С оглед на това, че изброените са икономически съюз предполагам имат други планове, то и затова им се случват разни неща. Изведнъж се пръкнаха про-американци в управлението на Украйна, Тайван и Пакистан. Случаеност?! Не мисла!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова искат да пробутат дигиталните валути, ако ще да си милионер, ти блокират парите и е можеш да си купиш билет за самолен, месо и т.н.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвсем в реда на нещата като всичко зелено, то е в пъти по-неизгодно, че и замърсява повече, като бонус.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПЛАНЪТ, който не е конспирация, не е тайна и е изключително лесно да се намери на официални сайтове на WEF и подобни, е да нямаме право изобщо да летим със самолет; както и един куп други драстични ограничения, които биха направили живота ни подобен на бедняк в средновековно село, но с по-малко свобода. Това трябва да стане - по план - до 2030 г. Четете, интересувайте се, информирайте се, съпротивлявайте се. AGENDA 2030. И вероятно гугъл няма да е оптималната търсачка за намиране на информация.
9
1
 
10
 
! Отговори
Барселона Лондон преди 10 месеца
Барселона - Лондон е около 70-100 евро. 13 евро е цена от 2008-*** година...
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя Камала Харис го каза зелената тирания ще доведе до рязък спад на населението на земята и така ще има повече чисти въздух, вода и храна за глобалистите и техните децаи внуци.
7
0
 
21
 
! Отговори
ЗАТОПЛИСТ преди 10 месеца
Начин на мислене, и с тока е така, понеже "зелените" ВЕИ-та са скъпи, слагат ТАКСА въглеродни емисии на тецовете, че да стане и техния ток скъп!Чудя се толкова ли не го виждат това гласоподавателите на запад (то ясно, че от нас нищо не зависи) !
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В същото време грантаджиите от грийнпис не са засадили едно дръвче, а зелените им енергии и производства вредят повече на климата от конвенционалните, че на всичкото отгоре зелените щуротии са минимум 10 пъти по-скъпи.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости. Такива билети от Барселона до Лондон със самолет за 13 евро няма. Освен ако не е цена от преди 10 години поне през зимата, когато няма никакво търсене. Да не забравяме, че не всички влакове са и електрически. Доста от тях са дизелови, а цените на билетите са неоправдано твърде завишени.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а с каруци ще е още по- екологично!
3
1
 
35
 
! Отговори
Затоплисти преди 10 месеца
Тия как не измислят нещо друго, различно от ДАНЪК, ТАКСА и т.н.?Що да не направят влаковете по-евтини, ами искат да оскъпяват изкуствено самолетните билети?ЗЕЛЕНИ..... Това им е начина на мислене! Да оскъпим всичко!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БДЖ е евтинко. Да черпят опит тези некадърници
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може! Ама не е!