На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години

Евростат: Рекордьор е Хърватия, младите хора си тръгват на 33 г.
4 сеп 2023 18:33, Анисия Иванова
240
На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години
Снимка: БГНЕС

Българите напускат дома на родителите си, чак след като навършат 30 години.

Страната ни се нарежда сред държавите-членки на Европейския съюз с най-висока средна възраст по този показател - това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година, които бяха публикувани днес, съобщи БНР.

Рекордьор е Хърватия, където младите хора заживяват самостоятелно средно на 33,4 години.

В групата на страните с най-висока средна възраст – 30 години или повече, в която младежите напускат родителския дом, освен България и Хърватия, се нареждат също Словакия, Гърция, Испания, Малта и Италия.

На другия полюс с най-ниска средна възраст – под 23 години, са Финландия – 21,3 години, Швеция, Дания и Естония.

Средно за миналата година младите хора в целия Европейски съюз са напускали родителския си дом средно на възраст 26,4 години.

Отчита се и значителна разлика във възрастта на младите мъже и жени, напускащи родителското домакинство.

Средно за ЕС мъжете напускат родителския дом по-късно от жените - съответно на 27,3 и 25,4 години. Мъжете правят това след 30-годишна възраст в 9 държави-членки, включително и България.

Най-голяма разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже са напуснали на 29,9 години, а жените на 25,4 години, следвана от България (с 4,1 години разлика), като мъжете са излетели от родителското гнездо на 32,3 години, а жените - на 28,2 години.

Най-малка разлика от около половин година във възрастта между младите мъже и жени, напускащи родителския дом, е отчетена в Люксембург, Швеция, Дания и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
На мама убавицата ! Шаа тунинговаме.Тъй де,от дъ сме по долу от другите ,? Ща дадем пари за джуки,цици татуирофки. Дъ мой съ ожени изгодно..Я *** и кък навремето завъртя глъвътъ на баща и, И после го излъга ,че е бременна от него .Инак и досега да си стоеше на селу .
167
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на около 30 се напуска бюджета на мама и тате и се почва работа с връзки в държавната администрация ...
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не забравяме, че в тези статистики се включват и циг. Хайде сега да сметнем две отделни статистики и тогава да се сравняваме с Швеция.
165
3
 
19
 
! Отговори
какво от това преди 8 месеца
Защо изобщо трябва да напускат домовете си.
164
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е издържала неочаквано много комунисти при социализма. От 30 години се мъчим да ги разкараме от властта, но те все още ни управляват.
163
2
 
8
 
! Отговори
До 166 преди 8 месеца
Според вас, струваше ли си?
162
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Навремето имахме казарма и се изнесох тогава и после не се върнах . После ме караха да им плащам сметките , да правя ремонти в апартамент който не живея , да се грижа за всичко .Въпреки това създадох семейство , имам самостоятелен апартамент ново строителство - изплатен .Работих много , но малко здравето ми се взе от работа заради това да имам жилище . Сега изкарвам колкото да си покривам сметките , храната , колата и по една две кратки ваканции .Пазя се да остана жив -това е .
161
11
 
19
 
! Отговори
Ами! преди 8 месеца
Живее си при мама и тя си го обгрижва. Стане ли мама над 80 г., а той е пред 60-ия си рожден ден, тогава се сеща да търси МОМИЧЕ, да е хубава, работлива, прослушна и запазена, защото той не иска нещо употребявано от друг. И като не намери, а мама изчезне, сваля малко летвата, казва че търси жена, но ако може да не е над 30 г. и да е добре осигурена. Третият рунд - пенсионира се, пенсийката му е малка и спешно търси пенсионерка с апартамент, да го дават под наем, а да живеят в неговия дом.
160
4
 
16
 
! Отговори
Анни преди 8 месеца
В Дубай сигурно са бедни и прости, че или живеят в една къща заедно с родителите си доживот или пък купуват съседната къща до тая на родителите си и пак дефакто живеят хранят се заедно и са денонощно с тях.Това се нар.манталитет в държавите от Ориена и Изтока е така.ТУРЦИЯ,ЛИВАН,,ОАЕ,С-АРАБИЯ,КАТАР,ОМАН,БАХРЕЙН,СИРИЯ,ЙЕМЕН АФРИКА акощете Мароко и тн.А, IT до 10г 98% ще са умрели там,и безпоезни там прегорели от дрога 5Ж,диабети,претоварване,обездвижване
159
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Друго си е да си жена. Направиш си татуировка, нагримираш се, не ядеш нищо два дена или караш на вода и ябълки, обръснеш се отдолу и вече си готова да се изнесеш от вкъщи. Момичета, инвестирайте в себе си - екстеншъни, хиалурон, силикон, креватни, ан***лни и орални умения, и всичко ще ви се нареди. :)))
158
6
 
21
 
! Отговори
Предприемчив преди 8 месеца
Още преди да се родя имах три бизнеса, две имения, седем спортни коли, шест жени и петнадесет деца. Когато се родих, вече бях мултимилионер. Тайната на моя успех е много работа и позитивно мислене.
157
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При сегашните цени на жилищата и наеми, са радвайте, че изобщо напускат жилището на родителите си. Алчните строители и брокери надуха балона и сега се оплакват, че никой не им купува дупките. Как си представяте 20 годишен младеж да извади 300 000 евро за кутийка в София?
156
6
 
17
 
! Отговори
До 156 преди 8 месеца
До Анонимен Е, тук вече изби рибата! Айде и ти да се разходиш по улиците на Париж, или Брюксел за да видиш там и дющеци, и кашони, и палатки. Но не, все Америка ви е в устата. Така ви се иска там да живеят зле, ама, уви, по-голямата част от населението не живее така. А маргинали има навсякъде. За някои бездомничество си е личен избор и начин на живот.
155
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
О ЗНАМ ГИ ТЕЗИ "САМОСТОЯТЕЛНИ" МЛАДИ БЪЛГАРИ,ЧИЙТО РОДИТЕЛИ ПЛАЩАТ ИПОТЕКАТА,ТЕЛЕФОНА,ИНТЕРНЕТА,ОТОПЛЕНИЕТО,ВОДАТА,ТОКА,ПЪЛНЯТ ХЛАДИЛНИКА И ТОРБИТЕ СЪС ЗИМНИНА И Т.Н. А ИНАЧЕ СИНЧЕТО ИМ Е НАПЪЛНО 'САМОСТОЯТЕЛНО"...
154
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 153 Да бе въобще не е пълно с хора живеещи в палаткови лагери в САЩ. Тия неща ги дават и по американските телевизии не само по руските, чешките, румънските итн.
153
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
До Жител;;;136...и като мине през Терминал -2 -какво ,веднага се урежда с 300 000
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 148РАЗХОДИ СЕ ПО УЛИЦИТЕ НА ФИЛАДЕЛФИЯ И ЩЕ ВИДИШ,ЧЕ ДА ЖИВЕЕШ В КАШОН СИ Е НАПРАВО ЛУКС...ТАМ НЯКОИ ХОРА НЯМАТ И КАШОН!
151
1
 
7
 
! Отговори
Анни преди 8 месеца
Тръгването е и манталитет и зависи от финансовото състояние на държавата. Хората са просто пешки ,наложени в/у тези ограничения.
150
2
 
5
 
! Отговори
громаПоркист преди 8 месеца
До ПоркаГромист - че тука кой забранява ученето извън училище ако ти е интересно?
149
9
 
10
 
! Отговори
До 148 преди 8 месеца
До Анонимен Боже, ти някога бил ли си в САЩ? Бас ловя, че не. Обаче, явно руската тв я гледаш регулярно. Там подобни внушения за палатки и картонени кутии, в които живее редови американец, са нещо обичайно. За твое съжаление реалността е съвсем различна.