На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години

Евростат: Рекордьор е Хърватия, младите хора си тръгват на 33 г.
4 сеп 2023 18:33, Анисия Иванова
240
На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години
Снимка: БГНЕС

Българите напускат дома на родителите си, чак след като навършат 30 години.

Страната ни се нарежда сред държавите-членки на Европейския съюз с най-висока средна възраст по този показател - това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година, които бяха публикувани днес, съобщи БНР.

Рекордьор е Хърватия, където младите хора заживяват самостоятелно средно на 33,4 години.

В групата на страните с най-висока средна възраст – 30 години или повече, в която младежите напускат родителския дом, освен България и Хърватия, се нареждат също Словакия, Гърция, Испания, Малта и Италия.

На другия полюс с най-ниска средна възраст – под 23 години, са Финландия – 21,3 години, Швеция, Дания и Естония.

Средно за миналата година младите хора в целия Европейски съюз са напускали родителския си дом средно на възраст 26,4 години.

Отчита се и значителна разлика във възрастта на младите мъже и жени, напускащи родителското домакинство.

Средно за ЕС мъжете напускат родителския дом по-късно от жените - съответно на 27,3 и 25,4 години. Мъжете правят това след 30-годишна възраст в 9 държави-членки, включително и България.

Най-голяма разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже са напуснали на 29,9 години, а жените на 25,4 години, следвана от България (с 4,1 години разлика), като мъжете са излетели от родителското гнездо на 32,3 години, а жените - на 28,2 години.

Най-малка разлика от около половин година във възрастта между младите мъже и жени, напускащи родителския дом, е отчетена в Люксембург, Швеция, Дания и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
17
 
11
 
! Отговори
Бай Ганъо преди 8 месеца
Българинът е все още в родово-общинният строй. Две или три поколения в една пещера, извинявам се панелка. :) Между-другото този начин на живот е типичен за мюсюлманите от Азия. Османската империя никога не си е тръгвала от умовете на българина. И да се сърдите или не това е положението. Един малък Пакистан в Европа.
187
0
 
7
 
! Отговори
193 преди 8 месеца
Като пиша за актуалните им къщи от дърво, имам предвид не стабилни сгради с външни стени от цели дървени трупи, а построените с дървени панели вместо външни стени. Тези панели са направени от дъски или от някакви тънки плоскости. Между такъв панел и вътрешната стена, направена от нещо още по-тънко, се монтират инсталациите. Такива стени се пробиват от по-силен удар. Затова по филмите бандитът толкова лесно разбива стени и врати, защото са бетер шперплатовите врати на нашенските панелки от соца.
186
0
 
9
 
! Отговори
До 189 преди 8 месеца
Страшна лигавщина е да искаш адекватна заплата, с която да водиш нормален живот. По три пъти на ден ще ми яде, че и по осем часа ще ми спи. Веднъж на ден хранене, по два часа сън и да бачка на пет места!!! След две години ще си на 70 здравословно...
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Българин /182/ Само че колко от тези жилища са в масивни тухлени сгради? Повечето са дървени, а стените и вратите вътре можеш да пробиеш с ритник или с лакът. Строят ги най-много за два месеца заедно с проектирането. Два месеца само ако са доста големи и с изрядно аранжирани дворове. Едноетажните, с по 2-4 стаи, с малка веранда и без двор или с миниатюрно дворче и за по-малко от месец ги правят. Затова по-силните ветрове ги събарят.
184
0
 
8
 
! Отговори
Еднопосочен преди 8 месеца
Напускат, през терминал 2 направо.
183
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До До 182/184 Не знам ти какво "броиш", но знам, че си нямаш представа за какво става дума.
182
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-лошото е,че ги е страх да се женят и създават деца.Разглезени лигльовци,които за нищо не стават,но имат големи претенции.Е,не всички,но стават все повече.
181
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много е изостанал тоз българин, вместо да ходи да живее като американските клошари с количка от супермаркета, той си стои в двуетажната къща от дядо му
180
0
 
14
 
! Отговори
Йо преди 8 месеца
Излизат на 30, защото не могат да си позволят жилище в София по-рано. Само, че в такъв случай защо не си стоят в родните градове или по-големи съседни областни градове до селата им, където ще им е по-лесно ...?
179
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На татко мисирката малко по-рано, според зависи колко е дълбоко гърлото
178
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До Анонимен 181 "Само че американците масово нямат собствено жилище" Всъщност 66% от американците имат собствено жилище.
177
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредните американски подмятания и втълпяване на вина. В америка така казват че не било редно. Само че американците масово нямат собствено жилище, живеят под наем. За тях родови традиции и семейни ценности са нещо от което трябва да се бяга. И затова се и изпозастрелват масово и чакат други да попълнят празнините. Но стига толкова за америка. У нас да купиш жилище сам е непосилно. Освен ако не си Цветан Цветанов.
176
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До какво от товаEдно мреме българите са живели в големи къщи и са живели много хора в една къща.Няма нищо по-самотно от това човек да живее сам в апартамент или къща и да няма никой при него.
175
15
 
8
 
! Отговори
232 преди 8 месеца
От мама, отглеждането на мъжкото чадо преминава в ръцете на жена му, после ако има дъщеря - на нея и така докато ритне камбаната. Ако женските умрат преди него - виждаме ги по улиците - *** и изтрещели от безпомощност не различими от клошари
174
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изнасят се тези които учат в други градове и тези които имат наследствени апартаменти от баби и дядовци.Има и такива които теглят кредити и после голям процент от заплатата им отива за погасяване на кредита.
173
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 173 За да дължиш на банките толкова пари трябва да си учил в МНОГО скъп университет, а ако е така, заплатата ти на година превишава тази сума. И не мога да разбера това презрение към многото работа. Вие какво, да не сте открили начин да станете умни и състоятелни с лежане?
172
6
 
16
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Най гадното е дъ имаш жена и две щерки и трите уроспии и дъ немаш пари .
171
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До До 166 А какви са алтернативите: да люпиш оглушително семки, да се правиш на дървен философ, да приставаш на разни криминални организации и да се оправдаваш как "нямаше друг начин" ли?
170
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излиза на 30 мъжът от тях и ходи да го гледа жена му, а той да я бие защото я обича.
169
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В кравария гонят децата си на 18 години, на 19 години човекът вече работи на 3 работи, спи по 2 часа и дължи на банките 500 хил долара, които няма да върнат пра внуците му