На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години

Евростат: Рекордьор е Хърватия, младите хора си тръгват на 33 г.
4 сеп 2023 18:33, Анисия Иванова
240
На мама момчето: Българинът напускат дома на родителите си на 30 години
Снимка: БГНЕС

Българите напускат дома на родителите си, чак след като навършат 30 години.

Страната ни се нарежда сред държавите-членки на Европейския съюз с най-висока средна възраст по този показател - това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година, които бяха публикувани днес, съобщи БНР.

Рекордьор е Хърватия, където младите хора заживяват самостоятелно средно на 33,4 години.

В групата на страните с най-висока средна възраст – 30 години или повече, в която младежите напускат родителския дом, освен България и Хърватия, се нареждат също Словакия, Гърция, Испания, Малта и Италия.

На другия полюс с най-ниска средна възраст – под 23 години, са Финландия – 21,3 години, Швеция, Дания и Естония.

Средно за миналата година младите хора в целия Европейски съюз са напускали родителския си дом средно на възраст 26,4 години.

Отчита се и значителна разлика във възрастта на младите мъже и жени, напускащи родителското домакинство.

Средно за ЕС мъжете напускат родителския дом по-късно от жените - съответно на 27,3 и 25,4 години. Мъжете правят това след 30-годишна възраст в 9 държави-членки, включително и България.

Най-голяма разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже са напуснали на 29,9 години, а жените на 25,4 години, следвана от България (с 4,1 години разлика), като мъжете са излетели от родителското гнездо на 32,3 години, а жените - на 28,2 години.

Най-малка разлика от около половин година във възрастта между младите мъже и жени, напускащи родителския дом, е отчетена в Люксембург, Швеция, Дания и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
5
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
В България е нормално 3 поколения да живеят заедно. Бабата гледа децата, родителите ходят на работа. Дето казваше един приятел: "Мама носи, тати меси" :))))))))))))))))))))
207
2
 
10
 
! Отговори
ддд преди 8 месеца
ако живееш в голяма къща и си ходиш на работа къв е проблема....
206
19
 
8
 
! Отговори
Боян преди 8 месеца
Ако искаш да живееш самостоятелно трябва да се изнесеш от дома на родителите. Извинения, че наемите, храната, забавленията и т.н. са скъпи само прикриват факта, че сте мързеливи и използвачи. Ако искаш- ще работиш и учиш/ задочно, дистанционно../ ще плащаш наем, храна и режийни. Ама, по лесно е " тати да носи и мама да меси", но няма да си самостоятелен и вечно ще чакаш някой да ти даде, а при провал ще обвиняваш другите. Знам го от личен опит.
205
7
 
9
 
! Отговори
Теодор преди 8 месеца
Пълни глупости чета в коментарите. Значи испанци, италианци и гърци, които живеят по-дълго от нас при родителите си, са по-бедни и необразовани и там царят по-голяма и флация, корупция и ниски доходи. Причината е в мързел, готованство, като вината е споделена между родители и деца.
204
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственият бозайник на планетата, който отглежда малките си до 40 е българина.
203
1
 
0
 
! Отговори
дтибвгз преди 8 месеца
До Христо ХристовКато си неграмотен
202
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За това е виновна бедността и ниските заплати. Също алчните строители и търгаши.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Българин 206 Да, има всякакво строителство, но масово в малките градчета и в някои от жилищните райони на големите градове в САЩ къщите са точно такива, каквито са описани в 193, 195. Не е все едно дали ще премине ураган през село с тухлени къщи или през квартал с едно- и двуетажни сгради от шперплат и пресован картон.
200
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Причината я търсете в бедността, в ниския стандарт на живот! Всеки нормален млад човек би искал да заживее самостоятелно и независимо от родителите си, но тези скъпи наеми, такси, ниските доходи, с които един млад човек едва ще свързва двата края, а трябва да има забавления, купони...Ако тегли кредити, ще ги изплаща цял живот!Няма как да заживее като аскет, нали?! Докато хората на запад са много независими в това отношение. Държавата се е погрижила за младите!
199
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Балканските народи ценят семейството и традициите за разлика от Запада. Много хора живеят заедно въпреки добрите възможности и доходи. Почти в цял свят е така с изключение на Запада. Няма лошо че са заедно, ако е лошо и царските и кралски особи ще изхвърчат на 15-16 г от двореца да, ама не, всички са заедно, дори на запад най богатите фамилии обитават едно жилище, само онези от народа излитат от гнездото и се връщат единствено за наследството си. :))
198
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Номер 199 и 200 от години живее в Канада. И както в Канада, така и където и да е на Запад, е срамота жена да си търси мъж с пари, който да я издържа. Дори като някой те покани на ресторант примерно, независимо дали е мъж или жена, той обикновено плаща сметката. Но разбира се, следващият път е повече от редно ти да го поканиш, съответно ти да платиш.В Скандинавия пък всеки си плаща, докато официално не са семейство.Та точно такива изисквания към мъжете няма. Дори има много бели жени с черно момче
197
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До Анонимен 193 Пак си гледал много филми. Има ВСЯКАКВО строителство. Що се отнася до манията ти за това какво мжело да се пробие с ритник и назнам какво - явно не си виждал такива къщи. В България има построени, отиди и пробвай с ритник, но преди това си запази час при ортопед. Техните "по-силни ветрове" са Урагани със скорост на вятъра 200-250 километра в час. Ако такова нещо мине през едно българско село, я останат няколко къщи, я не. Със сигурност при наводненията всичко беше ЛЕШ.
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да го напуска когато си иска.
195
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лека нощ на всички.
194
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 199 Моя брат няма кижка, жена му има! И много хора на маса го питат: Добре бе, не ти ли е неудобно че жена ти шофира а ти се возиш? И брат ми: Че на президента неудобно ли му е да го возят???" Мухахахахахахахааа...Стоят като насранииииии.....Иска да каже следното, много жени си мислят, че ако те возят мъжа си понеже няма книжка, той се чувства комплексар. Муахаххахахаа....Баща ми има всичките категории, карал е тирове и майкааа ми като го вози и отстрани се подсмихват. Муаххахаххаа....
193
2
 
14
 
! Отговори
До 198 преди 8 месеца
И на 30 г. не са много онези, които могат да плащат свободен наем и да им остават пари за нормален живот. Затова хората се женят късно. По-долу 199 пише нещо на тема жени, но аз му препоръчвам да отиде да се ожени на Запад или на Изток. После да дойде да ни каже какви са изискванията спрямо мъжете там. Той бил недоволен от българките! Намерил, че се забравил.
192
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма такива работи. Или пък ако все пак работи, парите да са си за нея, а мъжът да е длъжен да осигурява всичко. Да, ама не....Тези влакове отдавна са безвъзвратно заминали. Мислят си, че са се родили със спестовна касичка отпред и че може цял живот да лентяйстват. Никой, дори и финансово обезпечен мъж, няма да ги търпи такива. Един мой служител точно скоро изрита такава "приятелка", понеже я усети, че го ползва за банкомат и си хвана момиче, което печели два пъти повече от него. Ихубаво постъпи
191
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кажете и за на мама момичето. Писал съм и друг път - забравете, че мъжът е длъжен да има пари и да осигурява всичко, апартамент, прехрана, кола, екскурзии, развлечения. Семейство се гради от двама души. Жените нямат право да си търсят мъж с пари. Имат право да работят и да си изкарват парите, съответно да допринасят за семейството. Иначе не са жени, а има една друга дума за такива ожени. Какво е това мъжът да ги издържа, а те само да хайлазуват по кафетата и в мола, да си купуват скъпотии? Няма
190
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто тогава успяват да заделят някой лев за да бъдат самостоятелни,дотогава работят и получават колкото да изкарат месеца,а така семейство и самостоятелност не се създават.Забелязахте ли къде се отделят най-рано,където получават най-много пари,скандинавските държави
189
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално няма работа ниски заплати цени на жилищата като в Лисабон.