Орбан заплаши с бойкот Украйна заради правата на унгарците

Киев прие закон за ограничаване езика на малцинствата
25 сеп 2023 18:40, Петър Бойчев
61
Орбан заплаши с бойкот Украйна заради правата на унгарците
Снимка БГНЕС

Унгария заплаши с бойкот и отказ от подкрепа за Киев по всички международни въпроси, докато "Украйна не възстанови предишните права на етническите унгарци на нейна територия", каза днес унгарският премиер Виктор Орбан в парламента, цитиран от Ройтерс.

След като през 2017 г. Украйна прие закон, ограничаващ използването на малцинствени езици в училищата. Унгария влезе в конфликт с властите заради това, че според нея се ограничават правата на около 150 000 етнически унгарци да използват родния си език, най-вече в сферата на образованието, предаде БТА.

Неотдавна Орбан заяви, че част от Украйна е изконна унгарска територия. Премиерът на Унгария каза това в интервю пред унгарско държавно радио. Тези думи тогава бяха разчетени в Киев като териториална претенция към Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: езикорбанКиевунгарци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
До Онгъла. Можем да си ги разменим с Румъния, ако имат интерес. Северна Добруджа е исконно българска земя. Сума ти народ избиха в лагерите в Молдова или изселиха в Молдова, Украйна и Южна Добруджа. Малкото останали претопиха. На нас Буджака не ни трябва. Но ако не искат да менкат, ще си е наш и ще им направим един български сандвич от двете страни. Златна възможност при разпадаща се държава до нас.
29
2
 
8
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 7 месеца
Е, как хората си избират и намират водачи да им защитават интересите как все у нас идват на власт кой от кой по продажен и лицемерен и некадърен отврат лош късмет ,че не се вижда и никаква светлина на дъното където сме ,да слугуват още всеки си заслужава управлението! Е Маджарите винаги са знаели какво искат.
28
6
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 7 месеца
Тънко...само с антиарабина:)))
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Haш'тe rьoтвepeни нe roвopят no въnpoca, тe ca ce изnokpили kaтo мишkи oт cтpax...
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Американците също не гледат интереса на норода си на Украйна за година и половина додоха над 100 милиарда долара, а на гората в Хаваи с изгорели от големия пожар къщи по 700$. Там да ти дадат 700$ е все едно тук да ти дадат 70 лева.
25
0
 
5
 
! Отговори
До По същество преди 7 месеца
He Бyджaкa, a Oнrълa!
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите продажжни ървули пръста не си мръднаха за българите и българския език, ам искали 24 май да ни е национален празик, чуждопоклонници искат 24 май да ни е национален празник.
23
33
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Орбан вече на 4ти мандат много се налапа с рубли. През първия си мандат предупреждаваше за опасността на руската пета колона, а три мандата по-късно вече е част от нея.
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Статията повдига въпрос : а защо нашето външно минисертво не реагира ? Нали и българския език е малцинствен и съответно забранен.
21
3
 
10
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
Буджака за нас, Закарпатието за Унгария, другото за Русия. Ако иска Русия да дава на Полша и на Румъния, да дава. Аз не бих.
20
28
 
4
 
! Отговори
Митров преди 7 месеца
Тоя е най - голямата *** на Путин -жалко за унгарците !!!
19
4
 
14
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Аве не всички там са такива... Там имаше масивни бунтове срещу пландемията... Но ливералфашиста трюдо ги потуши със жестоки репресии... Но наще продажни ***, никога няма ти кажат... ===)))
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Швеция за Украйна: Дадохме им всичко, което можахме, сега им пожелаваме всичко добро при освобождаването.
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костадин Костадинов е Българския Виктор Орбан.
16
2
 
30
 
! Отговори
Ковачев преди 7 месеца
Тоя човек не играе по гайдата на американците..
15
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Нане/13 "нашмърканяка и трюдо са в изпаднали в ужаст, защото не са знаели..." - те канадците са си про'с'таци...
14
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Danyor/12 "Нашата власт тогава каза, че всичко е наред, казва го и сега." - всъщност, имаше и гласове от нас за това... но бързо стихнаха. Явно от посолството определиха как трябва да реагира еврроатлантическа българия... пък и про'с'таците у нас са си патриоти само в кръчмата. Инак 90% гласуват да робуват на някой дет ще ги командва отвън.
13
1
 
26
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
При посещението на шмръклю в кънада, в парламента са му представили и приветствали 98 годишен укренски фашист есесовец... нашмърканяка и трюдо са в изпаднали в ужаст, защото не са знаели... ===)))
12
1
 
35
 
! Отговори
Danyor преди 7 месеца
Съшия този Закон Про засади державно мовно полтики касае и българоезичните граждани на Украйна. Нашата власт тогава каза, че всичко е наред, казва го и сега. Орбан не е ***. Този закон изправи и Донбасс срещу украинските власти, които се опитаха да размажат Луганск и Донецк. Резултата го виждаме. Пиша от първо лице. Живял съм 25г. в Украйна. Свидетел съм на всичко.
11
3
 
36
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Украйна не покрива критериите от Копенхаген за започване на преговори за ЕС, но 90% от матряла у нас гласува да я приемат и хранят. Той Борисов ВИ рече лани, че про'с'таци кат ВАС само мачкане заслужават, нали?!