Лондон прави завой от зелените политики

Инвеститорите са в пълен шок
27 сеп 2023 18:00, Анисия Иванова
46
Лондон прави завой от зелените политики
Снимка: БГНЕС/EPA

Някои от най-големите зелени инвеститори в света изразяват ужас и недоумение, докато се борят да осмислят заявеното намерение на правителството на Обединеното кралство да отмени ключови ангажименти, свързани с климата.

„Беше пълен шок“, каза Иън Сим, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон Impax Asset Management Group Plc, инвеститор във фонд с ниски въглеродни емисии, контролиращ активи на стойност близо 50 милиарда долара. Официалната политика на Великобритания сега представлява „риск за всеки, който обмисля инвестиция в Обединеното кралство, която зависи от правителствената политика“, каза той.

Разводнените климатични цели, обявени от министър-председателя Риши Сунак миналата седмица, ще забавят навлизането на електрически превозни средства и пускането на чиста топлина за британските домове. Това е последната в поредица от подобни корекции на политиката, които включват разширяване на производството на петрол и газ в Северно море.

Резултатът е, че Обединеното кралство, което само преди няколко години обяви целта си да бъде глобален лидер във всички екологични неща, сега активно подкопава шансовете си да достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

За Impax изводът е, че сега „ще има по-малко разработчици на проекти в зелени сектори“, което означава „по-малко поток от сделки за нас“, каза Сим в интервю.

Сунак каза в реч миналата седмица, че ще отложи с пет години до 2035 г. плана за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, представяйки решението като опит за защита на семействата, които се борят със сметките.
По-голямата част от превозните средства, продавани в Обединеното кралство, вероятно ще бъдат електрически до 2030 г. без правителствена намеса, каза той.
Сунак също обяви 50% увеличение на финансирането за инсталиране на термопомпи в домовете и каза, че газовите котли в съществуващите домове ще бъдат премахнати от началото на 2035 г. Те ще трябва да бъдат заменени само след като бойлерът се повреди, каза той.

Самият Сунак каза, че е „абсолютно погрешно“ да се характеризира изявлението му като разводняване на целите на Великобритания за климата. Той уточни, че промените просто представляват „нов подход“, предназначен да помогне да се постави по-голям акцент върху нуждите на потребителите.

Обединеното кралство постигна „бърз напредък в декарбонизирането на своята икономика“, като емисиите са намалели с около 46% от 1990 г. и в съответствие с въглеродните бюджети до момента, каза Маги О’Нийл, глобален ръководител на изследванията на ESG в Barclays Plc.

"Неотдавнашното изявление на премиера обаче постави под съмнение дали Обединеното кралство ще изпълни бъдещите“ въглеродни бюджети и други ангажименти за климата, каза тя в бележка в понеделник. О’Нийл също така посочи предупреждението на Комитета по изменение на климата, че планът на Сунак „вероятно ще отдалечи Обединеното кралство още повече от възможността да изпълни правните си задължения“.

Обединеното кралство постави зелените финанси в центъра на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г. Като канцлер по това време, Сунак изложи планове да превърне Великобритания в „първия в света финансов център за нетна нула“.

Тази цел сега може да е непостижима, според Силвия Мерлер, ръководител на ESG и политически изследвания в Algebris Investments.

Въз основа на въпросите, поръчани от Bloomberg в анкетата, има мнозинство (56%) в подкрепа за забавянето на Сунак в забраната на автомобили, работещи с изкопаеми горива, в сравнение с около една пета, които са против този ход. Мнозинството (64%) също смятат, че е по-важно да се намалят личните разходи за постигане на целите на Обединеното кралство по отношение на изменението на климата, в сравнение с 22%, които смятат, че справянето с изменението на климата е важно, независимо от цената.

Целият атализ - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те звучаха като сектанти.Най-голямата излагация на Грета Тумберг беше като отиде в Киев и каза,че укрите прекалено много газ потребявали.Те са във война и даже без ток останаха...Ненормалниците ги пратиха на фронта,за да не потребяват никога повече газ,а по украинската телевизия завъртяха откачени реклами за биокапсули...
4
1
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Иииииииииий туй да не ти е Индия или как се казваше новата държава на синеоките да се къпеш в Ганг .Измамниците почват да пищят!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Иън Сим не е ли с китайски произход:)), браво на Руши Сунак и на Лондон, да живеят англосаксите.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да обясня-молим се на Русия за ефтини енергии, че зелените се провалиха.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво! Време е да шортна ВСИЧКО ЗЕЛЕНО!