73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%

Наблюдават се съществени различия в ЕС
28 сеп 2023 15:57, Нели Христова
117
73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. 72 процента от младежите в ЕС (на възраст 15-29 години) са останали извън работната сила по време на формалното образование. Други 25 процента са работили по време на обучението си, а 3 процента са били на разположение за работа и активно са търсили работа (безработни), сочат данни, публикувани днес от европейската статистическа служба Евростат на сайта й.

В динамиката на прехода на младите хора от формално образование към пазара на труда се наблюдават съществени различия в отделните държави от ЕС. Тези различия могат да бъдат повлияни от националните образователни системи, достъпността на обучение, характеристиките на пазара на труда и културните фактори.

Макар че една четвърт от младите европейци са работили, докато учат, при тази статистика също има съществени национални различия. На национално равнище най-високият дял на младежи, работещи по време на формалното си образование, се наблюдава в Нидерландия (73 процента), Дания (52 процента) и Германия (45 процента). Същевременно най-нисък дял отчитат Румъния (2 процента), Словакия (5 процента) и Унгария (6 процента), като България се нарежда непосредствено над Унгария с близо 7 процента работещи младежи.

Най-високите дялове на младежите във формално образование, които са на разположение за работа и активно търсят работа, са отчетени в Швеция (13 процента), Финландия (7 процента) и Нидерландия (6 процента). В контраст, в Унгария, Чехия, Румъния, Хърватия, Полша и Литва делът на младежите (на възраст 15-29 години), които търсят работа, е по-малък от 1 процент, като в същото време делът на учащите, които са извън работната сила, е сред най-високите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
там традицията е такава учат 6 години за бакалавър и през това време бачкат за малко пари
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България студентите си живеят студентски живот - някой колеги записаха и магистратура след бакалавара за да не работят.
77
2
 
2
 
! Отговори
Ц. балкан преди 7 месеца
Елате при мен. Всеки ден без събота и неделя по 4 часа .... Ще ви плащам 50 лв. за обща работа.Следобяд от 16.3о до 20,30 ч.
76
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не може да учиш и работиш едновременно, нито едно от двете не го правиш като хората... нека да не се лъжем!
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
61- отворете мапс и разгледайте първата ми среща със запада преди 36г- Rozenburg квартал на пристанищни работници Ротердам Нидерландия, а сега отворете и разгледайте Комсомолск на Амур- там беше Ким чо и ми беше любопитно да видя града в който живеят хората които изграждат модерна авиационна техника- разгледайте ниската част и панелките- потресаваща мизерия- връщате се в 19 век.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 73 (76) ***, на челото ти пише <Провинциалист> !!
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А има и много народ, дето си работи на черно, ама не ги включват тук, заото няма как. Ако ви предложат работа и няма какво да ядете, не питате за осигуровки...
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както казваше един приятел, за работа ни един а за сватба, банкет и мохабет са най-отпред на първия ред:):)
71
2
 
2
 
! Отговори
73 преди 7 месеца
Някой и е сложил минус - АМИ МУХЛЪЛЛ!!! Не си бил там, не знаеш! Селски ГНУСЕН БЕК СИ! ***!
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бълггаррака е айляк!! Него за работа не го търси, виж за софра и лакардии е пръв.Нищо не става от това племе.
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали идеята на вишото кетапостроене е да не се работи ? - УЧИ ДА НЕ РАБОТИШ ПО НЯКОЕ БЮРО . Дългогодишно обучение е нужно само в медицината . Навсякъде другаде кетапа се ползва за да се режат ръцете на най коректните в полза на селски тарикати без години наред опит в областа им . И резултата е България която е некоректна с корктните и е рай за дърт душмани които никакъв закон не спазват . Обратна евроатлантическа селекция . Но природата ще регулира нещата и България няма да я бъде .
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз студнет, да не работи, наш в Холандия и скандинавските страни, не съм виждал. Даже и децята на милиоенрчетата се хващат на работа ... Ама ИМА УСЛОВИЯ!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 62 - Това е друга неразбория, породена от родните условия. Всички работят, но най-чесот са странични неща, за да се издържат, а не си работят по професиите. Тея с "студент 3-ти смеестър и си стажува" просот ги няма.
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бил съм сутдент в България, бил съм и на север. Това с КУЛТУРНИТЕ ОСОБЕНОСТИ, си го наврете отзаде! Не познавам много студенти, които да НЕ ИСКАТ да работят, за д аса самостоятелни и да си позволяват хубави неща, без да разчитата на мама и тате. В Холадния си работят от 15 годишни, ама на условия, дето в БГ ги няма. На 16 години събира за екскурзия, айфони, плейстейшъни и обикаля из Европа. В България със средна заплата не се получава, камо ли с почасова студентска работа!!!
65
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Ми кат си беден - ще работиш.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
73% от студентите в Сиера Леоне висят на опашките си от клоните в джунглата, а в България никой???
63
4
 
2
 
! Отговори
до66 преди 7 месеца
Куба - латинска Америка, мизерия и мързел с руснаци ,американци, испанци там ще е все такова -завинаги.От друга страна Европейска колониялна империя на върха на света от 3 века насам.Казвайте им истинските имена на нещата де, магарето не е кон все пак.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И голям процент от работещите в Холандес са българчета. Едва свързват двата края , за да си плащат наема. Така че работни сме, не ни мисли, Европе. Ни е сме пръснали българчета в Англия, Холандия, Испания-ако ги попитате, ще се окаже, че процента на работещите студенти - с български произход е огромен
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България няма много работа, няма и икономика, какво да работят пишман студентчетата ни, мейби сервитьорка или барман в некакво заведение :)))
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мама и тати пращат парички,защо да работят? Лоши навици.