Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат"
17 окт 2023 07:03, Елка Василева
125
Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от извършената снощи в Брюксел "ислямистката терористична атака", предаде Франс прес.

"Преди няколко минути именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена", каза Макрон по време на посещението си в Тирана, в началото на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

Още по темата
В речта си френският президент спомена и за убийството миналия петък от радикализиран младеж на учителя Доминик Бернар в гимназия в Арас, Северна Франция.

"Заставам тук пред  вас, след като Франция отново бе засегната от терористично нападение в края на миналата седмица срещу учител по френски език", каза той.

"Варварството се опита да нанесе нов удар, като атакува тези, които предават и преподават този език, който от векове разпространява светлина, ценности и надежда", добави той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат", който отне живота да двама души в Брюксел и чийто извършител все още се издирва, предаде Франс прес.

"С цялото си сърце съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат, извършен в Брюксел", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). "Обединени сме срещу терора", добави тя.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като снощи в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В "Телеграм" извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Снощи в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел бяха призовани да останат по домовете си.

По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие и САЩ ги създадохте.
23
0
 
3
 
! Отговори
До rambaldievskievic преди 6 месеца
Четейки в цялост написаното е видно , че се има предвид нормално , но в кавички. Тоест че не е нирмално. Да се случват такива неша. Сложих кавички но не са излезли
22
4
 
26
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 6 месеца
Вън исляма от Европа!!!
21
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Честита исламостика ФонЛайнен. Макрончо и ти си в кюпа, 25% от Франция е пълна с брадати а те са агресивни, необразовани, нагли и тепърва ще ви разказват играта
20
10
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 6 месеца
Но ти, мдаааа (20), и подобните ти не сте нормални, щом смятате случилото се в Брюксел за нормално. 'баси!!!
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Утре от ЕК да приемат нов стандарт за размера на дръжките на чушките. Ама да не си и помисля за мерки за спиране на нелегалната миграция или екстрадиция!
18
4
 
37
 
! Отговори
Мдааа преди 6 месеца
Това са съвсем нормални неща, които тепърва ще се случват,с оглед на масата народ която се изсипа в Европа. Със сигурност има спящи клетки,които в някакъв момент при наличност на достатъчна подобна маса, ще бъдат активирани. Тези хора са обучени н а партизанска война, и това е нормалното ежедневие за тях. Меркел и фон дер лайен ги поканиха. ЕС ги дондурка. Малка част от тях работят,другите са на помощи. Новодошлите ще наложат своите порядки и разбирания. Тежко на Европа.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко съм "изненадан" от поведението на гостите, които поканихте в Европа. Кой би го очаквал?
16
7
 
16
 
! Отговори
Сорос и Син преди 6 месеца
Докато съм жив ще помагам на горките бежанци! За един по добър живот в ЕС.На нас американците са ни достатъчни мексиканците,а за вас арабели!
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като се приеха толкова ***...Европа е като разграден двор...какво друго да се очаква...Орбан го каза....Европа стана лошо място за християните...
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мислите, че бежанската вълна от Азия и Африка беше случайна? Най-добре организираната мрежа за прехвърляне на хора, включително и у нас! Идваха с карти с начертани трасетата към Европа и пълни с евра джобове. Разни сороски НПО им помагаха по всякакъв начин. Меркел ги приветстваше с отворени обятия. И сега изведнъж терор над палестинците, съответно цяла Европа ще пламне. Как мислите, дали е случайност?
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По този повод. Някоя служба следи ли дейността на стотиците ходжи и мюсулмански проповедници или само православните ги интересуват.
12
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да продължават да подпомагат Украйна обезкървявайки собствените си защитни ресурси вместо да затегнат имиграционният контрол и охраната на европейските граници недопускайки ордите с млади мъже уж бежанци в Европа. И по зле ще става
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шведите ще се оправят с цената на много жертви. Нас обаче какво ни чака...
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не корана, тези дето го имат трябва да се изгорят
9
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още ли се сърдите на Израел, че пошляпва тези 'инженери' и 'нобелови лауреати'?
8
3
 
13
 
! Отговори
Чао преди 6 месеца
Не одобрявам новата политика на Европа, но пък мюсюлмани да атакуват Франция е прекалено. За атакаките във Франция, трябва да си получат заслуженото.
7
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брюкселски лицемери! Продължавате да пълните Европа с хора които са далеч от културата и бита на континента, вие от ЕС като че ли искате смъртта на всичко европейско, култура, религия, образование, работливост и т.н. Закачате на социал ,който плаща европеец хора които искат да унищожат всичко европейско. Спрете веднага социала за хора които не са допринесли за него, накарайте тези които идват да работят и ще видите как няма да има повече миграция.
6
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не искахте образовани европейци от бившия варшавски пакт, развъждайте си заразите сега.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колективно западната рожба "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.