Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат"
17 окт 2023 07:03, Елка Василева
125
Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от извършената снощи в Брюксел "ислямистката терористична атака", предаде Франс прес.

"Преди няколко минути именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена", каза Макрон по време на посещението си в Тирана, в началото на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

Още по темата
В речта си френският президент спомена и за убийството миналия петък от радикализиран младеж на учителя Доминик Бернар в гимназия в Арас, Северна Франция.

"Заставам тук пред  вас, след като Франция отново бе засегната от терористично нападение в края на миналата седмица срещу учител по френски език", каза той.

"Варварството се опита да нанесе нов удар, като атакува тези, които предават и преподават този език, който от векове разпространява светлина, ценности и надежда", добави той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат", който отне живота да двама души в Брюксел и чийто извършител все още се издирва, предаде Франс прес.

"С цялото си сърце съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат, извършен в Брюксел", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). "Обединени сме срещу терора", добави тя.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като снощи в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В "Телеграм" извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Снощи в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел бяха призовани да останат по домовете си.

По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
6
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 6 месеца
Не е по темата, но скоро стана ясно, че г-жа Макрон е била лична приятелка на Мадам Дьо ПомпаKyр, или май беше Помпадур?
43
2
 
34
 
! Отговори
Itso преди 6 месеца
тази религия трябва да се забрани, не виждам проблем след като могат да забранят нацизма защо да не забранят исляма, само така ще се спре наплива от брадати пpимати към цивилизования свят.
42
7
 
25
 
! Отговори
Дет то Америка преди 6 месеца
Абе Кой създаде Ислямска Държава, Кой създаде Ал Кайда , Кой ги подпомагаше в Сирия а точно вие и САЩ .....Мръсни ***
41
2
 
7
 
! Отговори
Но преди 6 месеца
На рептилите им е таман!
40
7
 
19
 
! Отговори
Само възраждане преди 6 месеца
Ха Ха Ха . Войните на вашият господар САЩ докараха всички тези бежанци - Афганистан,Ирак,Либия ,Сирия..... Защо преди да почнат там войните нямаше толкова много емигранти а .Гнусни двуличници
39
3
 
19
 
! Отговори
От Германия преди 6 месеца
Същите тези дето унищожиха цяла севрна Африка и се напъваха да взимат от там евтината работна ръка за да могат да печелят .Същите тези сега се възмущават на това което те самите направиха .Само Възрждане и АФД
38
3
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 месеца
Трябва твърда ръка! Да се задължат мюсюлманите да възпират и предават терористите! И закон: за всеки един убит от терористите, сто мюсюлмани на разстрел! Това е война!
37
9
 
11
 
! Отговори
Прав е Ердо преди 6 месеца
Крайна цел на гнусните евреи война християни мюсюлмани
36
1
 
14
 
! Отговори
Мхм преди 6 месеца
Пак рязко правите на маймуни всички, в много "случайно време", когато Израел воюва с Хамас. Изведнъж големи терористични атаки, и то пак къде - в Европа разбира се !
35
7
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 6 месеца
Предполагам, че просто не са русофили, и хората имат липен живот и работа, за разлика от теб - вечно компетентният по всички въпроси на живота, третополов безплоден безработник.
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде са ислямистките коментари на русофилите "ахмак сила"?
33
3
 
18
 
! Отговори
Ъхъ преди 6 месеца
Предполагам са им спряли помощите и са ги пратили на работа и затова са се разгневили.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пратете всички брадати от Европа в САЩ.
31
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това са на Путин хамасците - 100%. Бой и чистене трябва.
30
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До това доведохте политиците през последите години а сега ревете.Мултикултурата никога няма да проработи
29
2
 
29
 
! Отговори
Morski преди 6 месеца
Макарона,Фондерлайнен... само се разтърсват! То те друго не могат и да направят,поради некадърност или корупцич! Следващите оизбори в Европа ще ги одрусат така,че ще стоят пред вратата като кучета! Заради Меркелката и другите такива бездетни или корумпяирани старци и жендъри ,които управляват Европа стигнахме до тук! ЩЕ ИМАНЕ РАЗТЪРСВАНЕ,А ИЗХВЪРЛЯНЕ МАКАРОНЧЕ!
28
2
 
28
 
! Отговори
Много преди 6 месеца
Тези мюсюлмани са "мирни" жители бягащи от войната. Поне да бяха стояли и защитавали родината си. Вредни отвсякъде.
27
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това го предвидих още преди година. Не се хваля, но благодарение на войните на САЩ, Европа се препълни с ислямисти. Тепърва се започва, а Байдън е гробокопачът на Европа. Каквото и да се твърди, както го извъртате-Путин няма нищо общо, а Байдън. И тепърва се започва.
26
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако се откажем от криворазбрания хуманизъм, всичко бързо ще се нареди.
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Важното е,че лесбийката Урсула подкрепя морално семействатабна загиналите и не споменава и думичка за депортации на новодошлите. А скоро идват и палестинците с Хамас. Явно и те ще са добре дошли. Хич нямаше да ми пука ако нашите не ги залавяха по магистралите и оставяха в България. Иначе нека да си минават и да си живеят при "умните" от запада