Гледа ли светът към единен QR код за всички разплащания?

Само в Югоизточна Азия има 80 електронни портфейла, използвани от над 200 млн. души
13 ное 2023 20:00, Анисия Иванова
40
Гледа ли светът към единен QR код за всички разплащания?
Снимка: БГНЕС

Масахиро Хара, инженерът от Denso Wave Inc., който изобретява двуизмерния баркод, известен като "бърз отговор" или "QR", никога не си е представял, че неговата система за етикетиране на автомобилни части един ден ще се превърне в ключов стълб на паричния обмен.

Тази иновация се наложи като предпочитана форма на безконтактно прехвърляне на стойност в Азия и Латинска Америка, като се започне с китайските Alipay и WeChat преди 12 години. Най-големи бенефициенти са малките търговци на дребно, които не могат да си позволят скъпи терминали за кредитни карти и високи такси, както и потребителите, които традиционно нямат достъп до банкови сметки - само в Югоизточна Азия има 80 електронни портфейла, използвани от над 200 млн. души.

Сега идва ред на следващото голямо нещо: преминаване към интегриране на различни приложения, така че един ден един QR да работи навсякъде по света.

Бразилският Pix QR, индийският UPI QR, индонезийският QRIS, филипинският QR Ph и сингапурският SGQR са успешни примери за основната идея, че търговецът не трябва да показва множество баркодове, за да приема средства от различни източници. Едно-единствено изображение трябва да е съвместимо с всяко потребителско приложение и портфейл.

Към това добавете втора цел. Чуждестранните туристи трябва да могат да изваждат смартфоните си и да плащат сметките си като местните жители. Националните платежни системи като индийската агресивно сключват споразумения, които ще позволят на други държави да ги използват. Основните икономики на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Виетнам и Филипините - свързват своите QR за 18-те милиона вътрешнорегионални туристи, които харчат около 19 милиарда долара годишно. Ако се предположи, че успее да улови 15-20 % от транзакциите, QR на АСЕАН ще улесни потребителските разходи с 4 млрд. долара и ще вдъхнови останалата част от света, според Boston Consulting Group.

Има много работа за вършене. Консолидирането на етикетите в едно хранилище невинаги решава проблема с множеството договорни отношения, всяко от които е свързано със собствено счетоводство. Например сингапурските магазини, които показват общия QR, трябва индивидуално да се регистрират с множество методи за плащане. Едва тогава те могат да приемат Alipay, GrabPay, NETS, ShopeePay и UnionPay, наред с други.

Този месец обаче градът-държава започва да прилага нова стратегия. Подобрената версия на общия QR - SGQR+ - ще изисква от търговците на дребно да влязат само в една връзка, за да приемат плащания от всеки от 23-те участващи портфейла и приложения. В резултат на това всеки търговец ще трябва да работи с един набор от сметки, които ще консолидират преводите, постъпващи чрез популярни местни платформи, както и чрез китайските Alipay, WeChat и UnionPay, тайландската PromptPay и малайзийската DuitNow.

Visa Inc. и Mastercard Inc., които от шест-седем години също предлагат свои собствени опции за QR-кодове, ще се присъединят към тях чрез XNAP - трансгранична мрежа. Google Pay ще направи същото. В едно от двете направления на пилотния проект на търговците се обещава разплащане на следващия ден.

Политиците в Европа и Северна Америка трябва да наблюдават този експеримент отблизо. Досега те не са обръщали достатъчно внимание на QR, тъй като търсенето на безконтактни плащания от страна на техните потребители в момента се обслужва добре от комуникацията в близко поле - технология за безжичен пренос на данни (и пари) между устройства, които се намират в непосредствена близост.

Но Сингапур също е зрял пазар за разплащания с широко използване на NFC. Според анализ на EY-Parthenon 57% от транзакциите на дребно във финансовия център през миналата година са били извършени с кредитни и дебитни карти. В 18% от случаите, в които е използван цифров портфейл, потребителите са избирали да платят в 97% от случаите без сканиране на QR кодове. Те са използвали по-бързи методи, като например карти с поддръжка на NFC, съхранявани в Apple Pay.

Причината, поради която Сингапур все още е твърдо решен да усъвършенства разплащанията с QR кодове, не е неговият незначителен дял от 3 % в трансакциите с цифрови портфейли, а 72-процентният му годишен ръст през последните пет години. Тази бърза експанзия се движи от малки предприятия, които започнаха да преминават към цифрови технологии по време на пандемията. Като се има предвид, че 19% от трансакциите в града на местата за продажба през миналата година са били в брой, правителствената програма Hawkers Go Digital все още има да извърви дълъг път. Предоставянето на възможност на количките за храна и уличните търговци да получат максималния възможен дял от туристическите долари (или йени, или юани, или рупии) би трябвало да бъде достойна цел за по-голямо финансово приобщаване във всяка икономика, развита или развиваща се.

Един успешен SGQR+ би могъл да се превърне в проект за глобална инициатива. Крайната цел трябва да бъде огромен отворен цикъл, в който и най-малките предприятия могат да станат безналични и да приемат средства от всеки клиент - местен или чуждестранен. Чуждестранните посетители ще продължат да използват ежедневните си приложения и ще печелят редовно точки за лоялност.

Колкото и да са ефективни в събирането на много данни в малки черно-бели квадратчета, баркодовете на Denso Wave едва ли ще бъдат последната дума в обмена на парична стойност. Но пълният им потенциал ще бъде реализиран едва когато един QR ще бъде достатъчен за всички плащания по света.

Анди Мукерджи е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ индустриални компании и финансови услуги в Азия. Преди това е работил за Reuters, Straits Times и Bloomberg News. Анализът му е публикуван на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Batman преди 5 месеца
То при коронавируса и хората бяхме сканирани и малтретирани по тоя начин,, в ада ще отидат такива дето одобряват този начин на живеене и насилват и други до го правят и принуждават да ползват услугите им..
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аууууу колко е лошо в прогнилият запад майкооооууууу. Аре беж в блатная а.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Клаус Швааб: ^Парите ще изчезнат, кеша също! Всички ще имате кредитен и социален рейтинг, според които ще ви отпускаме дажби! Кажете чао на свободата!^. Е така ще е и в ЕС и еврозоната, чине моделче е, русофили, рашките са също като чините, са го въвели, в ЕС още не, но ако ов-чи-ци-те спят......
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Китай, Русия, ЕС и др, май всички го въвеждат, е защо ще се копират чините, ясно е, нема кеш, ако нема ток и интернет може и хляб да няма:))
25
1
 
5
 
! Отговори
Тъпо е преди 5 месеца
Електронните портфейли особенно с мобилни у-ва се хакват отдалечено, постоянно всеки ден в кода им се откриват дупки и уязвимости, пробиви и експлойти означаващо, че хакери ги използват и могат с години да ви наблюдават, следят наличностите и съвсем анонимно и когато преценят ,че 'плода е заслужено узрял' да ви източват парите до евро цент.Без въможност някога да възстановите или върнете и стотина. Не е същото с банка с физически достъп. Телефоните в днешно време на 99.9% са заразени
24
1
 
1
 
! Отговори
до тех преди 5 месеца
абе от де дойдохте и си помислихте че по този селски начин може да правите присвояване то какво мислите че следва питайте бабите си?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баце таз е сигурно че си мисли за адвокат има мн не са притеснявай ще те пробва.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя защо е блокирала ключови контакти, звънни и бре братче от кохса крие таз?
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Теди май ставахте мн и всички слещи се забравят и губите логика?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 5Що да не си държиш няколко милиона в трезор?Ако си направиш доход от 5000 месечно ще живееш прекрасно в Бг и ще живееш 70 год с 5к всеки месец 70+ години че и повече. Една пачка от стотачки е 10к. Побира се прекрасно във вътрешен джоб на сако или яке.Недей се прехласва толко по електронният булшит щото утре пускат един вирус ,бъг,глитч или там както го наричат и с умрелата банка приключва филмът.
19
2
 
10
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
НЕ!Но това е целта на Дийп Стейт за дигитален контрол над стадото и пълното му подчинение иа рептилската хунта от *** сатаняги. Естествено,бг- марионетките са най-послушни,дашни и наведени и за тях е удоволствие да задоволят господарите-спонсори,които им осигуряват приличен стандарт за сметка на 34г геноцид над собствените си сънародници.План РанЪт - преизпълнен и то в най-кратки срокове и в още по-тотални мащаби! Бог да пази България!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
овце как сте ,сипват ли ви ярмичка в яслите ,хрупкате ли ?
17
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като пример вижте Русия. В Русия електронните портфейли са общодостъпни. Навсякъде пазарувате чрез "бърз отговор" с кешбек. Даже дебитни карти не ви трябват.
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От ковида насам плащам само безконтактно с телефона, става бързо и лесно. Пари нося само за бекъп но досега 1-2 пъти само ми се е налагало. Също и сметките се плащат през приложение, чудя се на хората които се редят на опашките на EasyPay в кой век живеете?
15
2
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 5 месеца
А и ..къде си държиш кеша? Едва ли е в сейф в банка или вкъщи..пак е в банкова сметка, теглиш го с карта..реално пак всичко е електронно. Само крайното разплащане между теб и търговец е кешово. Ако имаш само няколко хиляди спестявания как да е, но при 100 000+ не бих ги държал вкъщи или в трезор..или в кеш като цяло
14
6
 
3
 
! Отговори
До 5,част 2 преди 5 месеца
В Африка например в някои държави ползват система за плащания чрез Смс. Хората са супер бедни, живеят в малки селца и крадци са ограбвали камионите, с които им носят заплатите. Затова сега всеки има стар телефон като Нокиа от едно време и използват Смс базирана система да плащат за всичко. Кражбите са намалели в десетки пъти след интегрирането й. Не е най-сигурният подход, но е много по-добре за тях от кеша.
13
8
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 5 месеца
И да те видим как ще пазаруваш с кеш на много места. Скоро бях в Лондон - много заведения и магазини бяха Card only и не приемаха кеш. За една седмица там за джобни похарчих 0.70 паунда кеш и 1500+ паунда с безконтактни плащания. Дори в Тайланд имаше места, които НЕ приемаха кеш. Вярно е, че винаги има рискове някоя система да крашне, но с кеш лесно могат да ти го откраднат.
12
4
 
1
 
! Отговори
На ганЮ балкански преди 5 месеца
и сменА8 му е много.
11
8
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 месеца
На запад вече си купуват. Приемат и електронно плащане през телефона и кредитни карти. Някой даже и крипто приемат.
10
9
 
25
 
! Отговори
Dabe преди 5 месеца
Я да си ги вземете тия qr кодове ,хаш тагове и да си ги наврете в четирибуквието .Cash is king.Лемури.Как ще си купите женска ласка и стокица с Qr и биткойни бе лемури?