Вековна несправедливост: Гърците си искат "Скулптурите на Партенона" обратно

Народът се обединява около каузата Великобритания да им върне артефактите
30 ное 2023 18:00, Нели Христова
36
Вековна несправедливост: Гърците си искат "Скулптурите на Партенона" обратно
Снимка: БГНЕС

Повече от 200 години след като бяха откъснати от най-свещената забележителност на страната им и изпратени безцеремонно в Обединеното кралство, мраморите "Елгин" все още крещят за несправедливост чрез огромното мнозинство от гърците.

Не че гърците ги наричат така. "Скулптурите на Партенона" са името, използвано в Гърция. То отхвърля британското твърдение за собственост върху древните съкровища, възприемани почти навсякъде в родината им като откраднати от някой си лорд Елгин в безчувствен акт на имперската кражба.

В суматохата на централна Атина има най-предсказуем консенсус сред тези, с които BBC разговаря, независимо дали са стари или млади.

"Искам да кажа, Партенонът, скулптурите — принадлежат на Гърция. Нека бъдем честни, нали?", казва 21-годишният стажант-пилот Мелина Петру. "Това, което министър-председателят каза за Мона Лиза, беше чудесен пример. Представете си половината от нея да е в Лувъра и половината в друга държава. Това направи Обединеното кралство, като открадна скулптурите – така че това изобщо не е честно."

Но няма ли процесът на преместване на фризовете да ги застраши сериозно? Не са ли по-добре в Британския музей, както твърди британското правителство?

"Живеех в Лондон и си спомням, че един ден видях в Британския музей как покривът тече. А те казват, че трябва да останат в Лондон, защото ще бъдат в по-добро състояние! Трябва да ги приберат в Гърция ."

В подножието на Акропола ще откриете музей, който е построен специално, за да съхранява липсващите мрамори, когато те се върнат. Четиринадесет години след откриването му те все още чакат да върнат централния си елемент.

Вътре в сградата са подчертани контурите на липсващите части от Партенона - заедно с обяснение къде се намират в момента. Други страни, включително Италия, заявиха, че са готови да върнат някои ценни гръцки антики, но британците все още не последват примера.

Отмяната на срещата на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис не е допринесла за повишаване на привързаността към Обединеното кралство.

Ако Сунак смяташе, че отмяната на преговорите на Даунинг стрийт 10 ще се възприеме просто като дипломатическа буря в чаша чай, той греши.

"Почувствах се обиден и всеки грък се почувства обиден", щазва министърът от кабинета Адонис Георгиадис във вторник вечерта пред BBC. "Говоря с уважение към вашия премиер, но той направи грешка. Това е тъжен ден за нашите отношения."

Георгиадис е и вицепрезидент на Нова демокрация, която в крайна сметка си осигури огромна победа на тазгодишните национални избори в Гърция.

По основния въпрос за връщането на мраморите той каза, че всеки гражданин - независимо от политическите си пристрастия - е единен, че те трябва да бъдат върнати.

"Партенонът не принадлежи само на гръцкия народ, но и на всички цивилизовани хора. Той представлява класическите идеи, които са дали началото на демокрацията, философията, поезията, изкуството и правата на човека."

Той каза, че е "позор" скулптурите да останат далеч от истинския си дом и се надява, че Британският музей ще намери "разумен изход" от затруднението, което не е по негова вина.

Външният министър Йоргос Герапетритис подкрепи това послание в сряда, описвайки претенциите на Гърция върху скулптурите като основани "не само на история и справедливост, но и на икуменическа културна стойност".

"Независимо от това, ние трябва да работим с Обединеното кралство и ще служим на тази цел в бъдеще, за да задълбочим тази дългогодишна история, която имаме – двете нации", каза той пред BBC преди срещата на НАТО в Брюксел.

Сред нощните купувачи, които се стичаха по улиците на Атина - сега украсени с коледна украса - имаше по-малко благотворителност за институцията.

"Всичко е въпрос на пари", казва 49-годишният Илиас. "Музеят процъфтява в представянето на всички тези невероятни исторически късове, изложени на показ, а ако загуби мраморите, Британският музей няма да бъде Британският музей."

Но какво ще стане, ако се върнат в Атина? Какво би било националното настроение?

"Гърците биха били много, много щастливи. Британците са много разумни и справедливи и мисля, че те също биха били щастливи", казва Илиас. "Би било добре за целия свят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Велика България преди 4 месеца
Ако английските варвари върнат всичко заграбено от тях през годините,държавата им няма да е Великобритания,а просто...Британия.
23
0
 
0
 
! Отговори
Дядо поп преди 5 месеца
Британчите да върнат и нашето Четвероевангелие. Не е редно да е там, исторически те нямат нищо общо с него.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По туи време татарите хапвали дъп из горите
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мъчително е да се чете толкова неграмотен и неадекватно преписан и преведен с гугъл-преводач текст. Няма едно изречение без граматична, стилистична или фактологична грешка. Нито едно. То бива, бива безхаберие какво поднасяте на читателите си, ама понякога направо копаете дъното. И за ТОВА плащате пари на т.нар. си "редакторка"?... хм...
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От умрел писмо и чумата да върне кой е "прибрала"! Същото е и аглосаксите да върнат кво са отмълнали. Та те се краднали и продължават да го правят по целия свят.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Наглобритания всяка дума е лъжа и всяко богатство е крадено.
18
13
 
3
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
Гърците пък за някакви езически склуптури ли реват?Какво ги интересуват,нали са православни?
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е! В България няма кой да се сети да си искаме История Славянобългарска от гърците. Тука само кражба ги интересува!
16
0
 
6
 
! Отговори
БГ онлайн джурналя.. преди 5 месеца
Тука ***-то пуска статии, които излязоха преди ТРИ ДНИ в друга от Топ 5 бг онлайн медии. В другите ТОП 5 бг онлайн медии днес пускат новини, които вие сте пуснали преди три дена!? Толкова ли нямате двама отговорни глав. редактори, който да се прежалят на смени да четат целите ПЕТ сайта, че и собствения си? Всеки втори български държавен служител само това прави.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези са крали от всички и където могат още го правят, както и щатите. Не са ми симпатични въобще.
14
2
 
17
 
! Отговори
Хектор преди 5 месеца
И лондонското четиревангелие да ни върне и Единствената ни Царска корона от 12 век
13
7
 
14
 
! Отговори
Маке преди 5 месеца
Гърците не са участвали в сделката. Англичаните са купили камъняка от турците. Да са се освободили по-рано. На нас някой ше ни върне ли средновековните книги във Ватикана и Москва?
12
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Че кой даде на Гърция нешето Беломорие? -ако решат англичаните да ни го върнат, дали гърците ще се съгласят?
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наглосаксонец да върне заграбеното ахахахха този виц беше добър.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нНищо няма да върнат, това ще е пример и Египет да си поиска ценностите.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те са ограбили половината свят за едни камъни ли сега!?
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Освен ако Гърция не нападне Великобританиа, да окупира острова и да си ги вземе със сила, не виждам как ще си ги получи по друг път.
7
2
 
16
 
! Отговори
БЕН преди 5 месеца
На всяка цена трябва да им ги върнат.
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Британия освобождава другата част от Гърция една - две години след като Царство България освобождава Одрин и Солун От Османско робство. Но накрая Гърция си взима на готово територия подпомагана от Великобритания
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Cлaвa eвpo-aтлaнтизмe!