Армията на Европа ръждясва, няма да издържи на война с Русия

На Германия ще са й нужни 18 години за да е на ниво
1 дек 2023 22:34, Нели Христова
397
Армията на Европа ръждясва, няма да издържи на война с Русия
Снимка: БГНЕС

Европа не е подготвена за война с Русия и е в опасност да бъде "отмита" в конфликт, точно както Свещената Римска империя беше разбита от Наполеон, предупреди видният военен историк на Германия.

На конференция на високо ниво в областта на отбраната в Берлин няколко германски генерали също предположиха, че НАТО може да не е в състояние да спечели "първата битка" в отбранителна война на източния си фланг, защото ще се затрудни да изпрати достатъчен брой войници и оборудване до предна линия достатъчно бързо.

Зьонке Нейцел, професор по военна история в Потсдамския университет и водещ академичен авторитет по съвременните германски въоръжени сили, описа логистиката като "кошмар" и каза, че може да отнеме поне 15 години, преди Германия да е готова за война.

Той посочи, че броят на войските намалява и е с най-малко 30 000 под целевата численост от 203 000, докато страната се нуждае от още 60 000 резервисти в допълнение към 34 000, които има.

"Имаме нужда от повече пари. Имаме нужда от повече персонал. А в политиката има ограничения", каза Нейцел на Берлинската конференция по сигурността. "Не можем да изключим, че Бундесверът ще трябва да се бие. Ще стоим до ковчезите на гробовете на войниците и ще ни питат: "Какво направихте?" Ще трябва да обясним на майките и бащите защо войниците не са могли да изпълняват задълженията си. И в момента можем да умрем галантно само ако има война;"

"Пределно ясно е: ако нашите въоръжени сили ще се бият, те ще умрат без дронове, противовъздушна отбрана, без достатъчно доставки. Достатъчно ясни ли сме в нашето послание към лидерите на Германия? Те ще умрат и това е ваша отговорност."

Бундесверът е разтърсен от руското нападение срещу Украйна, което накара началника на армията да се оплаква, че неговите войници са били оставени "голи" и неспособни да изпълнят задълженията към своите съюзници в НАТО след години на съкращения и объркани доктрини. В отговор правителството харчи 100 милиарда евро за коригиране на пропуските в своята армия и миналата седмица изложи амбиция да стане "гръбнакът" и главният логистичен "въртящ се пулт" на усилията на НАТО за възпиране на руска инвазия.

Борис Писториус, министърът на отбраната, призова Германия да стане kriegstüchtig (способна да води война), умишлено провокативен термин в страна, в която 71% от гласоподавателите отхвърлят новата цел на държавата да поеме "лидерска роля" в защитата на Европа .

В четвъртък той каза на конференцията, че идеята за създаване на европейска армия е "извън масата", тъй като силите на континента вместо това се опитват да поемат по-сериозна роля в НАТО. "Време е да вдигнем умствената блокада, че по някакъв начин Германия не трябва да бъде лидер в отбраната и възпирането", каза той. "Всички трябва да станем kriegstüchtig. Възпирането е като кислород: не го забелязвате, докато не изчезне. Ние искаме мир - трябва да се подготвим за война."

Адмирал Роб Бауер от Холандия, най-високопоставеният офицер на НАТО, похвали плановете на Германия и я призова да ги подкрепя въпреки "дълбоко поддържаните антимилитаристични възгледи" сред населението.

Редица генерали от Бундесвера и военни експерти посочиха дълбоки структурни проблеми, които стоят на пътя, включително недостиг на войски, силно изчерпани запаси от боеприпаси и трудността да се преместят до 300 000 войници на НАТО на разстояние до хиляда мили от Германия до фронта.

Някои вътрешни лица също се опасяват, че редовните военни разходи и доставките на оръжия за Украйна могат да бъдат намалени, тъй като политическите лидери на страната се борят да разрешат бюджетна криза.

"Трябва да събудим тази страна и вероятно не само тази. Мисля, че е вярно за повечето европейски демокрации", каза бригаден генерал Тило Мадлер, началник-щаб в командването на вътрешната отбрана на Бундесвера. "Наистина трябва да преодолеем стария си оптимистичен възглед за крайния мир след края на Студената война в Европа. Беше хубав сън, но мечтата свърши и трябва да се изправим пред реалността. Тази страна, и не само тази страна, трябва да направи много повече за стабилността на мира и демокрацията."

Един от най-трудните проблеми, които идват на фокус, е логистиката. Много висши европейски командири се оплакваха от сложността на изграждането на достатъчни запаси от военно оборудване и придвижването на войници и оборудване през правна система, която е толкова оплетена, че бронираните превозни средства са изправени пред отделни правила и разрешителни във всяка от 16-те провинции на Германия.

"Ако разполагаме с бюрокрация, която пречи на това гъвкаво движение, тогава имаме истински проблем да не загубим първата битка срещу Русия", каза генерал-лейтенант Александър Солфранк, германският ръководител на новия централен логистичен център на НАТО в Улм. "И другата страна знае точно къде са нашите ограничения и какви са нашите препятствия."

Нейцел каза, че е посетил щаба на НАТО в Брюксел миналата седмица и е бил отчаян от начина, по който различни съюзнически държави все още разполагат с взаимно несъвместими боеприпаси. "Това винаги ми напомня за историята на Свещената Римска империя на германската нация, как те трябваше да реагират на Наполеон и не можаха да се споразумеят за нищо“, каза той. „И те бяха отмити. Историческите структури могат да бъдат отмити. Това е поуката от историята.

"Така че трябва да действаме и трябва да дадем възможност на Александър Солфранк (отговарящ за логистиката на НАТО) да си свърши работата, така че нашите войници да не загинат и да можем да спечелим първата битка.“

Нийцел добави, че високопоставени фигури в НАТО са все по-песимистично настроени относно шансовете на Украйна да си върне значителна територия от Русия след провала на нейната лятна контраофанзива и обмислят план неокупираните части на страната да бъдат приети в алианса.

Бригаден генерал Веса Валтонен, командир на бригадата Пори на финландската армия, каза, че ситуацията в Украйна тревожно прилича на последната фаза от зимната война на собствената му страна срещу съветската инвазия през 1939-40 г. След като храбро удържаха много по-голяма и по-добре оборудвана сила, финландците бяха потиснати и принудени да поискат мир.

"Издържахме сами 105 дни", каза Валтонен. "Последната трета от войната изглеждаше като Украйна сега: изтощение. Нашата страна нямаше резерви. Отсрещната страна ги има или ги е имала."

"В Украйна има 40 милиона души. Как ще продължат мобилизацията и други подобни? Готови ли сме да произвеждаме достатъчно боеприпаси, за да могат да продължат да се бият? Това е дългосрочен период. Не можем да се откажем. Не можете да спечелите война на изтощение срещу Русия."

Противоречива парламентарна комисия, създадена да проучи неправомерното руско влияние върху полската политика, твърди, че Доналд Туск, който спечели общите избори миналия месец, би представлявал значителен риск за сигурността, ако стане министър-председател (пише Паулина Олшанка).

Комисията, създадена от отиващото си правителство на Матеуш Моравецки и широко смятана за конституционно несъстоятелна, публикува констатациите си малко преди новоизбраният либерален парламент да гласува да я разпусне в сряда.

Докладът твърди, че 66-годишният Туск, бивш министър-председател, и няколко други депутати са потенциално корумпирани от връзките си с Русия.

"Останахме с впечатлението, че политиците, отговорни за държавната сигурност, не се интересуват от държавната сигурност", каза Анджей Зибертович, един от авторите на доклада. "Комисията препоръчва да не им се възлагат задачи, длъжности и обществени функции, свързани с държавната сигурност."

Туск отхвърли твърдението, като каза, че "целият случай мирише на политика", съобщи Полската агенция за пресата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Политиката доста време пречеше на армиите да се модернизират, но това лесно може да оправи ако става думи за техника и технологии, но човешкия потенциал ще е проблем. По притеснително е любовта на част от българите по близане на руски ***.
311
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Натовските хиени се чудят как да подържат украинците да умират за тяхната кауза
310
8
 
6
 
! Отговори
Русофоб преди 5 месеца
Уф, поредната смешна прокремълска пропагандна статия.
309
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
345-НА ФОНА НА 1 126 652 ВЕЧЕ ИЗГНИЛИ НАЦИСТА ДО ПРЕДИ СЕДМИЦА /СЕГА СА ВЕЧЕ 1 130 000/ И ВСИЧКОТО И ВЪОРЪЖЕНИЕ ДЕТО ИМАШЕ, У ХА.
308
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До352. Какво е ВКС което има Русия?
307
1
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 5 месеца
Дори през ум не може да има такава мисъл нито на Путин , нито на някой европейски лидер. Ще пламне целия свят. Пазете мира и живота.
306
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Германските военни нарочно ревът за да се въоръжат и започнат война за възстановяване на старите германски граници.Европейците не трябва да имат никакво доверие на немците,нека се занимават с бежанци и джендърство, това е най безопасно за съседите на Германия.
305
7
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 5 месеца
Това е едно необходимо предупреждение към европейските граждани, за които руският фашизъм е много далечен и непонятен. От друга страна, НАТО следи изкъсо вече две години действията на руската армия и състоянието на руското оръжие. А Русия се изтощава все повече. Шапката на путинизма вече е скроена!
304
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евроапа с ръждясало оръжие- значи не воюва, не се подготвя за войни- браво! Няма по голяма реклама от тая- за да знаят всички- ЕВРОПА НЕ СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА!
303
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Половината ще бъдат убити още докато си правят селфи с пушките си за инстаграм.
302
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пиндостан се намира в състояние на слабост и упадък и това не го виждат само слепите. Цивилизационните извращения, икономическият волунтаризъм и откровената идиoтия в управлението на хегемона доведоха света до невиждан от 70 години колапс и рецесия. Центробежните сили на настъпващата криза ще ударят най-силно европейските му безмозъчни слуги.
301
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че тя руската с Украйна неможе да се справи
300
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците "денацифицираха" над 300 000 крепостни и унищожиха над 15 000 танка и бронирани машини. Вертолетите и самолетите са по 300 броя "приземени". ВСУ вече е на левият бряг при Херсон, напредва при Бахмут и принуди Черноморският флот да напусне Крим. При Авдиивка в момента крепостните мpът, като мухи наесен, а "специалната операция" е в оперативен "запек", повече от година и половина. "Втората в света", вече използва по фронтовете Т-54 и Т-55, "консерви" от времето на Сталин.
299
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа трябва да е остров на мира! Нищо друго. Господи, вразуми политиците и запази младежите ни!
298
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Армията " на Paшистан няма да я има след тази война... Мордор ще бъде напълно демилитаризиран...за да няма други подобни, варварски агресии от руските диктатори.
297
17
 
6
 
! Отговори
Virtuozzo преди 5 месеца
Получавам когнитивен дисонанс от краварската пропаганда Русия ту пада ,после ту бие !Запада ту побеждава ту после се оказва че пада !Кое е вярно бе ?Руската армия била разгромена после западни източници си признават ,че тяханта е изпразнена !Шизофрения пълна !
296
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия има армия, флот, въздушно-космически сили и ядрена триада. Ако някой реши, че е враг на Русия, това е негов личен проблем и негова лична мъка. Българино, седи равно на петата си опорна точка и не си и помисляй да разполагаш чужди войски и оръжия, защото избираш да си враг на братята си славяни и си подписваш смъртната присъда.
295
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както кучетата препикават стълбовете, за да си маркират територията, така и Пиндостан търси повод, за да разположи окупационни войски в харесани територии в Източна Европа, който на по-късен етап би могъл да използва като плацдарм за инвазия в източна посока.
294
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Странни разсъждения, Пиндостан е против дружеските отношения с братска Русия.
293
14
 
15
 
! Отговори
Странни разсъждения преди 5 месеца
Защо трябва да има война. Не може ли НАТО да се разпусне и Европа и Русия да заживеят по братски. Кой е против дружески отношения с братска Русия?