Армията на Европа ръждясва, няма да издържи на война с Русия

На Германия ще са й нужни 18 години за да е на ниво
1 дек 2023 22:34, Нели Христова
397
Армията на Европа ръждясва, няма да издържи на война с Русия
Снимка: БГНЕС

Европа не е подготвена за война с Русия и е в опасност да бъде "отмита" в конфликт, точно както Свещената Римска империя беше разбита от Наполеон, предупреди видният военен историк на Германия.

На конференция на високо ниво в областта на отбраната в Берлин няколко германски генерали също предположиха, че НАТО може да не е в състояние да спечели "първата битка" в отбранителна война на източния си фланг, защото ще се затрудни да изпрати достатъчен брой войници и оборудване до предна линия достатъчно бързо.

Зьонке Нейцел, професор по военна история в Потсдамския университет и водещ академичен авторитет по съвременните германски въоръжени сили, описа логистиката като "кошмар" и каза, че може да отнеме поне 15 години, преди Германия да е готова за война.

Той посочи, че броят на войските намалява и е с най-малко 30 000 под целевата численост от 203 000, докато страната се нуждае от още 60 000 резервисти в допълнение към 34 000, които има.

"Имаме нужда от повече пари. Имаме нужда от повече персонал. А в политиката има ограничения", каза Нейцел на Берлинската конференция по сигурността. "Не можем да изключим, че Бундесверът ще трябва да се бие. Ще стоим до ковчезите на гробовете на войниците и ще ни питат: "Какво направихте?" Ще трябва да обясним на майките и бащите защо войниците не са могли да изпълняват задълженията си. И в момента можем да умрем галантно само ако има война;"

"Пределно ясно е: ако нашите въоръжени сили ще се бият, те ще умрат без дронове, противовъздушна отбрана, без достатъчно доставки. Достатъчно ясни ли сме в нашето послание към лидерите на Германия? Те ще умрат и това е ваша отговорност."

Бундесверът е разтърсен от руското нападение срещу Украйна, което накара началника на армията да се оплаква, че неговите войници са били оставени "голи" и неспособни да изпълнят задълженията към своите съюзници в НАТО след години на съкращения и объркани доктрини. В отговор правителството харчи 100 милиарда евро за коригиране на пропуските в своята армия и миналата седмица изложи амбиция да стане "гръбнакът" и главният логистичен "въртящ се пулт" на усилията на НАТО за възпиране на руска инвазия.

Борис Писториус, министърът на отбраната, призова Германия да стане kriegstüchtig (способна да води война), умишлено провокативен термин в страна, в която 71% от гласоподавателите отхвърлят новата цел на държавата да поеме "лидерска роля" в защитата на Европа .

В четвъртък той каза на конференцията, че идеята за създаване на европейска армия е "извън масата", тъй като силите на континента вместо това се опитват да поемат по-сериозна роля в НАТО. "Време е да вдигнем умствената блокада, че по някакъв начин Германия не трябва да бъде лидер в отбраната и възпирането", каза той. "Всички трябва да станем kriegstüchtig. Възпирането е като кислород: не го забелязвате, докато не изчезне. Ние искаме мир - трябва да се подготвим за война."

Адмирал Роб Бауер от Холандия, най-високопоставеният офицер на НАТО, похвали плановете на Германия и я призова да ги подкрепя въпреки "дълбоко поддържаните антимилитаристични възгледи" сред населението.

Редица генерали от Бундесвера и военни експерти посочиха дълбоки структурни проблеми, които стоят на пътя, включително недостиг на войски, силно изчерпани запаси от боеприпаси и трудността да се преместят до 300 000 войници на НАТО на разстояние до хиляда мили от Германия до фронта.

Някои вътрешни лица също се опасяват, че редовните военни разходи и доставките на оръжия за Украйна могат да бъдат намалени, тъй като политическите лидери на страната се борят да разрешат бюджетна криза.

"Трябва да събудим тази страна и вероятно не само тази. Мисля, че е вярно за повечето европейски демокрации", каза бригаден генерал Тило Мадлер, началник-щаб в командването на вътрешната отбрана на Бундесвера. "Наистина трябва да преодолеем стария си оптимистичен възглед за крайния мир след края на Студената война в Европа. Беше хубав сън, но мечтата свърши и трябва да се изправим пред реалността. Тази страна, и не само тази страна, трябва да направи много повече за стабилността на мира и демокрацията."

Един от най-трудните проблеми, които идват на фокус, е логистиката. Много висши европейски командири се оплакваха от сложността на изграждането на достатъчни запаси от военно оборудване и придвижването на войници и оборудване през правна система, която е толкова оплетена, че бронираните превозни средства са изправени пред отделни правила и разрешителни във всяка от 16-те провинции на Германия.

"Ако разполагаме с бюрокрация, която пречи на това гъвкаво движение, тогава имаме истински проблем да не загубим първата битка срещу Русия", каза генерал-лейтенант Александър Солфранк, германският ръководител на новия централен логистичен център на НАТО в Улм. "И другата страна знае точно къде са нашите ограничения и какви са нашите препятствия."

Нейцел каза, че е посетил щаба на НАТО в Брюксел миналата седмица и е бил отчаян от начина, по който различни съюзнически държави все още разполагат с взаимно несъвместими боеприпаси. "Това винаги ми напомня за историята на Свещената Римска империя на германската нация, как те трябваше да реагират на Наполеон и не можаха да се споразумеят за нищо“, каза той. „И те бяха отмити. Историческите структури могат да бъдат отмити. Това е поуката от историята.

"Така че трябва да действаме и трябва да дадем възможност на Александър Солфранк (отговарящ за логистиката на НАТО) да си свърши работата, така че нашите войници да не загинат и да можем да спечелим първата битка.“

Нийцел добави, че високопоставени фигури в НАТО са все по-песимистично настроени относно шансовете на Украйна да си върне значителна територия от Русия след провала на нейната лятна контраофанзива и обмислят план неокупираните части на страната да бъдат приети в алианса.

Бригаден генерал Веса Валтонен, командир на бригадата Пори на финландската армия, каза, че ситуацията в Украйна тревожно прилича на последната фаза от зимната война на собствената му страна срещу съветската инвазия през 1939-40 г. След като храбро удържаха много по-голяма и по-добре оборудвана сила, финландците бяха потиснати и принудени да поискат мир.

"Издържахме сами 105 дни", каза Валтонен. "Последната трета от войната изглеждаше като Украйна сега: изтощение. Нашата страна нямаше резерви. Отсрещната страна ги има или ги е имала."

"В Украйна има 40 милиона души. Как ще продължат мобилизацията и други подобни? Готови ли сме да произвеждаме достатъчно боеприпаси, за да могат да продължат да се бият? Това е дългосрочен период. Не можем да се откажем. Не можете да спечелите война на изтощение срещу Русия."

Противоречива парламентарна комисия, създадена да проучи неправомерното руско влияние върху полската политика, твърди, че Доналд Туск, който спечели общите избори миналия месец, би представлявал значителен риск за сигурността, ако стане министър-председател (пише Паулина Олшанка).

Комисията, създадена от отиващото си правителство на Матеуш Моравецки и широко смятана за конституционно несъстоятелна, публикува констатациите си малко преди новоизбраният либерален парламент да гласува да я разпусне в сряда.

Докладът твърди, че 66-годишният Туск, бивш министър-председател, и няколко други депутати са потенциално корумпирани от връзките си с Русия.

"Останахме с впечатлението, че политиците, отговорни за държавната сигурност, не се интересуват от държавната сигурност", каза Анджей Зибертович, един от авторите на доклада. "Комисията препоръчва да не им се възлагат задачи, длъжности и обществени функции, свързани с държавната сигурност."

Туск отхвърли твърдението, като каза, че "целият случай мирише на политика", съобщи Полската агенция за пресата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
7
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
СатаНАТОвските смешковци сами си признават, че са гола вода. Могъща Русия ще ги отнесе като куцо пиле домат.
251
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименРуската армия може да не блести,но със сигурност ще има повече успехи на бойните полета в сравнение с ония които веят шарените знамена!!!
250
10
 
6
 
! Отговори
НЕКА ПУТИН СЕТЕСТВА преди 5 месеца
С НАТО......ако му стиска....
249
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А тя пък армията на русия блести от новост и иновации. Нека да пробват *** дали Европа няма армия. 27 страни + САЩ, Канада и Австралия:)) Успех им желая
248
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Правилно- оръжията на НАТО в Европа са ръждясали- нека останат такива- ние не обичаме войната- Рашките са ВОЙНОЛЮБЦИ- ДА СИ ВОЮВАТ НО НЕ С ЕВРОПА- ЕЙ НА АЗИЯ, АФРИКА, ЕВРОПА ДА НЕ Я ПИПАТ- НИЕ СМЕ С РЪЖДЯСАЛИ ОРЪЖИЯ И НЕ ОБИЧАМЕ ВОЙНАТА!
247
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Kлиeнтитe нa aмepиkaнckия BПK cвъpшиxa napитe и зaтънaxa в gълroвe, в зaмянa нa koeтo noлyчиxa egни nankи c чepтeжи и caнkции cpeщy coбcтвeнитe cи иkoнoмиkи...
246
10
 
2
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Русия може да нападне един ден. Но не толкова ЕС, колкото да удари американски бази там. Дори четох наскоро предсказание на един немец направено преди почти век за руска инвазия в Аляска.
245
0
 
0
 
! Отговори
До 316 преди 5 месеца
Не пишат баш такова нещо каквото го описваш
244
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И като е толкоз зле у Европа, що всички идват тука, що младите продължават да мечтаят да учат на Запад, да ходят в Русия бе, аххахах
243
10
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Украинците свършиха перфектна работа да намалят армията на Рассия на половина - остана им предимно пропагандата по бг кабеларките и днесбеге.
242
11
 
10
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
999 Русия ще излезе от войната икономически и демографски срината, не знам до колко си предстаяш ще започне нова война, по-скоро ще и трябват 50 години да се възстанови от тази.
241
3
 
19
 
! Отговори
999 преди 5 месеца
Европа няма армия.Има НАТО под командването на САЩ с много американски военни бази на територията на ЕС и извън нея.Генерал Де Гол казва :,,САЩ е далече,а Великобритания е остров."Не трябва да се допуска нова война на европейска територия.
240
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя Украйна се справя, а какво остава за Европа. Голямо писание. :D :D
239
9
 
16
 
! Отговори
до 303 преди 5 месеца
точно така! отдавна го мисля! ако ЕС и Русия са заедно светът ще бъде друг, западните технологии и руските суровини ще унищожат САЩ....това нещо янките те искат, затова настройват запада...САЩ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО!
238
5
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
И последно, в днешно време нахлуването на армия в суверенна държава е престъпление и нямаше начин ООН и ЕС да не наложат огромни санкции на Русия, но в общи линии никоя европейска страна не изпрати армия в помощ на Украйна и затова Путин ще спечели, защото преобладаващата част от ЕС е анти-американски настроена и знаят че тази война е дело на САЩ.
237
4
 
12
 
! Отговори
да преди 5 месеца
"криворазбраната цивилизация" на д. войников е точно отражение на нашето положение сега...юрнали се наште да се кланят на запада, забравили българското! ами те са англосаксонци, а ние сме славяни-комшиите го разбраха, саво ние бу-наците се напъваме да не сме славяни!
236
9
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Тука платените руски тро лчета са се възбудили - а какво се случва с армията на Русия? Труповете на колко броя салдати гният в Украйна?
235
3
 
16
 
! Отговори
Кой каза преди 5 месеца
А защо трябва да има война с Русия?!
234
4
 
16
 
! Отговори
Хора преди 5 месеца
Представете си Европа и Русия заедно и в мир и разбирателство,каква икономическа сила ще са,това в най големият кошмар на САЩ и те правят всичко да няма мир и и силна икономика в Европа.
233
4
 
19
 
! Отговори
Мачкай Русия преди 5 месеца
Чухте ли новината? Русия обявява ЛГБТ (от треп ките) за екстремисти! Признава двуполовото разделение на хората(мъж и жена)! Еее кажете ми,как да не подкрепяш нацията,която защитава това,коръо Господ е сътворил! Мачкай Рассия и погйедни към нас,молим те!