Членството ни във въздушния Шенген е възможно до март догодина

Керемедчиев: Не очаквам пълноправно членство до края на 2024 г.
12 дек 2023 22:00, Анисия Иванова
21
Членството ни във въздушния Шенген е възможно до март догодина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложението за поетапно влизане в Шенген, което означава присъединяване на България и Румъния чрез летищата на двете страни, е реализуемо. При прилагането на този вариант трябва да има повече конкретика и да има пътна карта с точно развит период, в който двете страни ще могат да влязат вече и със сухопътните си граници. Но ние ако сега не успеем да влезнем и да прекрачим този праг, даже и частично, всеки изминал месец следващата година ще бъде много по-трудно да влезнем като пълноправни членове, това коментира Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Така нареченото предложение „въздушен Шенген“ е старо, но реализуемо, като то включва присъединяването на България и Румъния в Шенген с летищата си, каза Керемедчиев. Гостът обясни, че членките на Шенген одобряват нивото на сигурност на въздушните пътища на двете държави, а летищата са готови да направят разделение между шенгенски и нешенгенските пътувания.

Очаква се парламентът в Нидерландия да гласува отмяна на ветото на България между Коледа и Нова година, но независимо от гласуването Австрия е твърдо против присъединяването. Гостът каза, че ако влезем само с въздушните си пътища в Шенген, не бива страната да се отпуска, а трябва работата да продължи, тъй като членството по въздух е само 20% от пълноправното членство.

"Тук вече трябва да се работи много усилено с двете държави, да видим какви ще бъдат конкретните условия на Австрия – тя постави вече 3, но се очаква и да има повече конкретика и да има пътна карта с точно развит период, в който двете страни ще могат да влязат вече и със сухопътните си граници.“

Керемедчиев очаква, ако предложеното решение е последно, България да стане член на „въздушния Шенген“ до март на следващата година, след като се извършат техническите операции за разделяне на трафика по летищата, за което Австрия иска да изпрати свои съветници в летищата в София и Букурещ. Но гостът не очаква пълноправно членство до края на следващата година.

"Ако влезем март месец по въздух, лично аз не очаквам до края на следващата годината да се преборим да влезнем и със сухопътните граници.“

В Нидерландия и Австрия темата за мигрантите е една от водещите и оказва влияние върху членството ни в пространството. Но в момента се вижда позитивна тенденция около предстоящото решение на Нидерландия.

"Но ако сега не успеем да влезем и да прекрачим този праг, даже и частично, всеки изминал месец следващата година ще бъде много по-трудно да влезем като пълноправни членове.“

Темата за миграцията е и причината на правителствата, които не говорят засилено по темата, да бъдат санкционирани на изборите в полза на десни кандидати, които тази тема им е основна. Това се наблюдаваше в Нидерландия с победата на Вилдерс, при управлението на Орбан в Унгария и победата на Роберт Фицо в Словакия, обясни гостът.

Орбан заплаши, че ще блокира допълнителната финансова помощ за Украйна.

"Едва ли ще стигнем до блокиране на тази помощ; набира се силна подкрепа за намаляване на помощта и от републиканци в САЩ, вече има преговори между тях и представители на партията на Виктор Орбан;“

Унгария показва, че е стабилен и предсказуем член на НАТО и продължава, без да блокира по-голямата част от решенията на Алианса, свързани с военната помощ към Украйна. Гостът смята, че ще станем свидетели за отстояване на националните позиции от страна на Орбан, но и Унгария ще продължи да е лоялен член на НАТО и ще продължава да подкрепя общи решения.

Според Керемедчиев войната в Украйна влиза в решаваща фаза, като финансовата и военна подкрепа на страната е ключово важна, защото вероятността при липсата на тази подкрепа Украйна да загуби големи територии, е много голяма.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ха преди 4 месеца
напролет въздушен шенген - на есен и воден шенген а за нова година без шенген честито на имитаторите назначени да управлявят държавата -народа е с не по скоро зад ВАС
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пригответе хляб и сол, от цял ЕС афганистанци и сирийци ще пристигнат, ЕС изнемогва, да им помогнем.:))
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кво каза плешивия дядка горе .Формулата въздушен вече беше предложена на Турция и те гъмжат и хранят чужди граждани които благоверните правоверни от правилните европеиски страни са им предписали .Сега това се опитват и с нас -и от къв накъв ,аз ливанец убивал ли съм,авганистанец или може би сириец,аз да съм разрушил нечии дом,да съм отраднал нечии поминък ???Които е посял лаина -сам да си ги жъне
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълeн Taшkeнт, nъpзaлят ни no бoбcлeя...
17
2
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 4 месеца
Преди въздушния Шенген първо по един Шенген под вода. На мен и на Мишел!
16
1
 
7
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Това е абсолютна гаргара, въздушен шенген е една подигравка с българина, като колело ама друг път. Какво, няма да минаваме паспортна проверка по летищата ли? Или проверка на багажа? С какво е различен тоя "Шенген" от сега?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали щяхме а улязваме напълностно тия дни ? Само гътаме паметниците и сме у Шенгеня.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Членството ви във въздушния (газ от боб) Шенген
13
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
не искам Шенген ,ако целта е България да стане развъдник на радикални ислямисти и терористи...............Бог да пази България, защото политиците вече ч предатоха на чужди държави и служби!!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЯМА СМИСЪЛ ДА ПУСКАТЕ ПО НОВИНИТЕ ОТКРОВЕНИ ИЗМИСЛИЦИ
11
2
 
4
 
! Отговори
ВИЦ преди 4 месеца
ЗАЩО АВСТРИЯ Е СКЛОННА ЗА ШЕНГЕН САМО ПО ВЪЗДУХА? ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ ДЖИПКАТА НА БОЙКО НЕ МОЖЕ ДА ЛЕТИ.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А членството ни в космическия Шенген кога?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шенген вече спира да действа. Вече всяка държава сама си налага правила и отраничава движението на хора и товари. Ни ЕС, ни Шенген помагат.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е практическия смисъл?
7
4
 
3
 
! Отговори
тошко преди 4 месеца
бойко да си натовари тировете на самолет
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И по въздух няма да пуснат България без да изпълни условията които са поставени. А другото го забравете.
5
2
 
1
 
! Отговори
ЗА 3 преди 4 месеца
До АнонименБОЙКО ДА ИМ ПРАТИ КУКЕРИ АМА ЩЕ ГИ СПРАТ НА СРЪБСКАТА ГРАНИЦА, НАПОСЛЕДЪК СЪРБИТЕ ПОЧНАХА ДА ЛОВЯТ БЪЛГАРСКИ КУКЕРИ
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Керемедчиев очаква, ако последно, ако да стане, ако и ако.... С ДВЕ ДУМИ ОЧАКВА АКО
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Hиkви тakивa, нe бивa ga ocтaвямe ga ни paзмoтaвaт go бeзkpaй...
2
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 месеца
Възможно е и на някой умен българин да дадат думата по новините ама не се е случвало от 1944 година насам.