Най-малко свободни работи места има в България и Румъния

Най-много са незаетите в Белгия, Нидерландия и Австрия
18
Най-малко свободни работи места има в България и Румъния
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През третото тримесечие на 2023 г. равнището на незаетите работни места в ЕС е било 2,6 на сто, което е спад спрямо 2,7 на сто през предходното тримесечие и 2,9 на сто през третото тримесечие на 2022 г., отчита Евростат.
В еврозоната незаетите работни места през третото тримесечие на 2023 г. са били на равнище от 2,9 на сто, което е спад спрямо 3 на сто през предходното тримесечие и 3,1 на сто през третото тримесечие на 2022 г.

В ЕС нивото на незаетите работни места е през третото тримесечие на 2023 г. е било 2,3 на сто в промишлеността и строителството и 2,9 на сто в сектора на услугите. В еврозоната равнището е било 2,6 на сто в промишлеността и строителството и 3,1 на сто в услугите, допълва БТА.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-високите равнища на незаети работни места са регистрирани в Белгия (4,7 на сто), Нидерландия (4,5 на сто), Австрия (4,2 на сто) и Германия (4,1 на сто). За сметка на това най-ниските нива са отчетени в България и Румъния (0,8 на сто и в двете страни), Испания и Полша (0,9 на сто и в двете страни), Словакия (1,1 на сто) и Ирландия (1,2 на сто).

Спрямо същото тримесечие на предходната година нивото на незаетите работни места е нараснало с пет страни членки, останало е стабилно в четири страни членки и е намаляло в 18 страни членки. Растежът е регистриран в Кипър (+0,7 процентни пункта), Гърция (+0,5 процентни пункта), Хърватия (+0,4 процентни пункта), Литва и Малта (+0.1 процентни пункта и в двете страни). За сметка на това Чехия (-1 процентен пункт), Люксембург (-0,9 процентни пункта), Австрия и Дания (-0,8 процентни пункта и в двете страни), както и във Финландия (-0,7 процентни пункта) са отчели най-голям спад.

Най-високите равнища на свободни работни места, както в ЕС, така и в еврозоната, са отчетени в секция "Административни и дейности за обслужване", която включва агенции за временна заетост (4,1 на сто в ЕС и 4,3 на сто в еврозоната), следвана от секция "Професионални, научни и технически дейности" (3,9 на сто в ЕС и 4,3 на сто в еврозоната), секция "Строителство" (3,4 на сто ЕС и 3,8 на сто в еврозоната), секция "Информация и комуникации" (3,2 на сто в ЕС и 3,4 на сто в еврозоната) и секция "Хотелско-ресторантьорски услуги" (3,1 на сто  в ЕС и 3,3 на сто в еврозоната).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Евростатработни места
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 4 месеца
В нашата мила опоскана територийка няма бизнес и работни места, а древен алъш вериш, некомпетентни бизнесмени, hr агенции, които като повечето фирми частни и държавни паразитират лежащи на синекурни длъжности. Всеки втори магазин се продават калъфки за телефони и други глупости, произведени в Китай! Това нормално ли е според Вас?Народе????
16
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Всичко живо се изнесе в чужбина да работи,остана само държавния апарат който паразитира и нищо не произвежда!
15
0
 
3
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
Виж ти ,в България имало работа???Интересно дали да не се върна,па и големи заплати ,то си е направо рай.
14
2
 
2
 
! Отговори
До анализ преди 4 месеца
"Много от фирмите не връщат и отговор." Искаш да кажеш, че има фирми, които връщат отговор? Ти да видиш! Досега не съм попадал на такива. :)))
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как бе??? Работодателите нали постоянно мрънкат, че нямало кадри???
12
0
 
0
 
! Отговори
лелееее преди 4 месеца
камиту и тя като *** , ич не бърка :)
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо кудкудякащите проправителствени правоверници млъкнаха да ни обясняват че сме неквалифицирани.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плоскомозъчни едно заглавие можете да напишете без грешка. Ама той Путин е виновен че сте тотално неграмотни.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анализ преди 4 месеца
Това, че има повтарящи се набирателни фиктивни обяви за работа, не означава, че има свободни места. Повечето фирми предпочитат да не наемат служители и да получават сивита за да точат еврофондове. Доста от позициите са предварително уговорени за чадото на шефа или някой роднина. Отивайки на поредното интервю Ви изпързалят с 300. Много от фирмите не връщат и отговор! Предишната статия пък плачат за кадри. Пълна демагогия!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очаквам с нетърпение, продължението с безработните в същите държави. Предполагам, че картинката ще е огледална.
7
1
 
17
 
! Отговори
нафърфорий преди 4 месеца
Чекайте малко, ве! Дай ся да съ разберем: Кой лъже!? От една страна работодателите у Бг ревът, че немат работници и предлагат да внасяме "работна сила" от чужбина, а от друга страна по статистиката на Евросат ние сме държавата с най-висока трудова заетост, но при това с най-ниско заплащане у ЕС!!! Е, ся на кой да вярваме да го е...???
6
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Има, как няма да има, когато ако започнеш работа в конкретните раб.места, сте беден работещ!
5
4
 
6
 
! Отговори
Ама май послъгвате ? преди 4 месеца
Нали бизнеса , проблеми с работната ръка ? Или Посолството , Мърдок и Сорос ви разпоредиха друго ?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-високите равнища на незаети работни места са в Белгия, Нидерландия, Австрия и Германия; там има производство, но си вкараха милиони муслита на социални помощи, вместо да работят. Най-ниските нива са отчетени в България и Румъния; там пък няма производсво. Куриози.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нал в предната статия липсвеше тотално работна ръка та чак се врещеше неистово пък ся нямало било места ? Последно как е ?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мигрантите да си търсят работа в тези държави, тук за тях работа няма а и те искат пара не работа!
1
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Защото няма и работа. Стъкмистики.