След дебат снощи Нидерландия окончателно реши: Пуска ни в Шенген

Австрия остава единствената пречка
22 дек 2023 10:56, Нели Христова
38
След дебат снощи Нидерландия окончателно реши: Пуска ни в Шенген
Снимка: БГНЕС

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген.

Това стана след дебат в парламента снощи.

Внесено бе предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха – така, както иска и Австрия. То събра 59 гласа "за" срещу 49 "против". И макар да преобладаваха привържениците на частичното ни влизане, предложението бе отвхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Точно преди седмица правителството на отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство за свободно пътуване. По закон то изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или дори да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия Нов обществен договор (НОД), която е четвърта сила в момента в Ниската земя. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно, като първият етап е само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо е обаче, че крайно дясната Партия за свободата (ПС) на Герт Вилдерс, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 96 гласа.

"Има две възможности. Тези от Партията за свободата или са били сънени, или са толкова антиеврпопейски настроени, че изобщо не знаят и не ги интересува какво значи Шенген", пошегуваха се пред Клуб Z източници от Хага.

За частично влизане на България в Шенген гласуваха 59 депутати от НПСД, НОД, Фермерско-гражданското движение (ФГД), Християндемкратичният сбор (ХДС) и Християнският съюз (ХС).

За пълноправно присъединяване гласуваха 49 депутати, предаде Клуб "Z".

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 4 месеца
ДО ,МАРИЯ ГАБРИЕЛ,ИЗМИСЛИ НЯКАКЪВ НАЧИН ,НЯКАКЪВ ПОВОД ИЛИ МИСИЯ И ПОКАНИ ЦАР СИМЕОН ДА ТИ ПРАВИ КОМПАНИЯ В ВИЕНА ,СИГУРНО ЩЕ БЪДЕТЕ ОПЛЮТА ,НО ШЕНГЕН ЩЕ СЕ СЛУЧИ,МОЖЕ И БОЙКО ДА ОТИДЕ С ЦАРЯ ,НО ПО ИЗДЪРЖАНО Е ДА БЪДЕ ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И за това си имаме поговорка в България....не били компютри, а компоти.
31
0
 
0
 
! Отговори
Пример преди 4 месеца
Кандидатствам за работа на пълен работен ден. Директора пред пенсия казва- вземете го.Дотук добре. Обаче съвета на началниците разглежда варианта и решава, че не ме искат и за половин работен ден. И кое му е радващото?!?!?
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Секунда.....я пак.....Разбрах, че е отхвърлен Вариант Б( само въздушен Шенген). Това по какъв начин означава, че е приет Вариант А ( пълен достъп)?!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забелязвам много от форумните активисти са като чукчата от вица - не са читатели, а писатели. Много ясно е написано, че предложението Шенген по въздуха не е прието въпреки, че е събрало повече гласове, но не е събрало необходимите 76 гласа. По този начин остава в сила решението на правителството за пълен Шенген.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те знаят ли какво са гласували?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дрогата че развали шенгена )
26
2
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 4 месеца
Ква е тая статия нищо не се разбира от нея. Ама то само като се копира така става.
25
3
 
1
 
! Отговори
холандия са се преди 4 месеца
излъгали и пак ще забранят . не виждат проблемите в бг и не реагират , а проблеми има .
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Финландия е нужно да разследва собственика на кораба,500 кг.всичми са замесени ,щом ПП мълчат това е интересно ,
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 27. То и аз никъде не прочетох да са взели положително решение. А какъв е то клуб Зет изобщо не ми стана понятно. Правилното заглавие е "Шенген през крив макаронь"
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пълноправно присъединяване гласуваха 49 депутати, предаде Клуб "Z".-ЪЪЪЪ значи за частично членство са гласували 49 депутата и то не е прието. За пълно са гласували отново 49 депутата и то ПРИЕТО ли е? Щото излиза че и то не е прието. Тоест вето. Аз така го тълкувам.
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дадохме си БТР-те на украинските фашисти и краварите заповядаха на лалетата да омекнат спрямо нас. Сега остава и Австрия да омекне пак под диктовката на краварите. Орбан, Морбан няма...краварите налагат правилата.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тцъ тцъ тцъ ....как прайте фалшиви новини...То не било компютри ми компоти пак... Аз никъде в текста не прочетох че сме "пуснати".
19
9
 
12
 
! Отговори
КЪДЕТО преди 4 месеца
И ДА НИ ВКАРАТ ХУБАВО НЯМА ДА ВИДИМ
18
6
 
12
 
! Отговори
А СЕГА преди 4 месеца
Австрия не е пречката а ние сме си .
17
6
 
12
 
! Отговори
LBN преди 4 месеца
Много ми е интересно в бартер за какво, ни пускат тези!?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е супер, сега остана само да научим наште коли и тирове да летят!
15
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе четете кво пишете бе, *** смотани! Никой не ни пуска в Шенген, това пускане "само по въздух" на практика нищо не променя за нас. И никаква яснота, ангажиране с дата, кога реално ще ни допуснат.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пореден шут в суратяяя на комунистическата сбирщинаааа :))))