След дебат снощи Нидерландия окончателно реши: Пуска ни в Шенген

Австрия остава единствената пречка
22 дек 2023 10:56, Нели Христова
38
След дебат снощи Нидерландия окончателно реши: Пуска ни в Шенген
Снимка: БГНЕС

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген.

Това стана след дебат в парламента снощи.

Внесено бе предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха – така, както иска и Австрия. То събра 59 гласа "за" срещу 49 "против". И макар да преобладаваха привържениците на частичното ни влизане, предложението бе отвхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Точно преди седмица правителството на отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство за свободно пътуване. По закон то изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или дори да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия Нов обществен договор (НОД), която е четвърта сила в момента в Ниската земя. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно, като първият етап е само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо е обаче, че крайно дясната Партия за свободата (ПС) на Герт Вилдерс, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 96 гласа.

"Има две възможности. Тези от Партията за свободата или са били сънени, или са толкова антиеврпопейски настроени, че изобщо не знаят и не ги интересува какво значи Шенген", пошегуваха се пред Клуб Z източници от Хага.

За частично влизане на България в Шенген гласуваха 59 депутати от НПСД, НОД, Фермерско-гражданското движение (ФГД), Християндемкратичният сбор (ХДС) и Християнският съюз (ХС).

За пълноправно присъединяване гласуваха 49 депутати, предаде Клуб "Z".

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щатите ги натискат
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е пуснали ни по въздуха,е сега Наколенков да се учи да лети щото ония дето му правят сглобката сигурно и крила са му сглобили
11
12
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Нищо няма да се промени с тоя Шенген. Колоните тирове пак ще си останат. Тогава се питам, за какво ни е Шенген и какво точно сме обещали на Холандия. Ще се рабере, пак ще изпищим след минало свършено. Със сигурност проблемът е с наркотиците, не случайно хванаха кораба в Ирландия. Дали случайно не са се разбрали контрабандата да не минава през Холандия?
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пипи зеленото чо-рапч-е ще полудее скоро :)
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Твърда и категорична позиция на България трябва. Пълноправно членство и никакви допълнителни критерии. Блокиране на всяко гласуване, което е в интерес на Австрия, до промяна в позицията й. Никакви двойни стандарти.
8
11
 
7
 
! Отговори
афроамериканец преди 4 месеца
Какво общо има България с англосаксонския свят ? Типичните български физиономии ги има в изобилие по улиците на Техеран, Кабул, Ташкент...Англосаксите ни презират, естественото място на България е като територия със споделено руско и турско влияние, сега , ако се напиняте да правите нещо противоествествено, молете се на западния свят да ви приеме като едни от тях:)))))
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мъ тя плешивка вчера "Лице в лице"- обеща че Нидерландия нямали дебати в парламента по темата БГ в Шенген- малий тиа двамцата се о с и р а т много старателно!
6
17
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 4 месеца
Шенген ке видите през на Макрон кривия. Тъй да знаете!
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отхвърлили са ви по въздуха и не са ви приели по сушата, огромен успех за Чалгария! Ще влезете само в турския Шенгенс безвизоврежим само с Турция!
4
10
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 4 месеца
Браво Австрия.Всички сме с Австрия.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То вече стана толкова унизително, че няма и да се зарадваме.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз нищо не разбрах. Уж ни пускат, пък не. Заглавието не отговаря на информацията в текста.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Снощи още не бяха задържали кораба с белото на Шефа.