Град в Тоскана търси някой да души защо въздухът му мирише лошо

В Арецо е сниман и част от филма на Роберто Бенини "Животът е прекрасен"
5 яну 2024 17:45, Нели Христова
12
Град в Тоскана търси някой да души защо въздухът му мирише лошо
Снимка: Pixabay/wolfgang1663

Тосканският град Арецо обяви конкурс за т.нар."надушвачи" на миризми срещу заплащане. Задачата им ще се състои в това, да посещават в определени дни и часове предварително определени места, за да "душат" миризмите в тях, съобщава "24 часа". 

По този начин ще се измерват количествата на определени съставки във въздуха. Всеки от „надушвачите" ще регистрира чрез апликация в телефона си собствените си сензорни усещания. Кандидатите ще се селекционират от компания от град Лука, която ще прецени уменията и чувствителността им в тази сфера. След това те ще бъдат обучени да разпознават типичните миризми, за които от известно време сигнализират в зоната на Арецо негови жители. Вонята се усеща най-вече в района на инсинератора в Сан Дзено, където от изгарянето на отпадъци се произвежда енергия.

Целта е да се изработи карта с честотата и интензивността на неприятните миризми в града.

"Очакваме резултатите от изследването да ни помогнат да разберем причините за феномена, за да намерим разрешение", каза пред агенция Анса съветникът по околната среда в кметството Марко Сакети.

Всички граждани в общината в скоро време ще получат специална апликация в смартфоните си, за да подават сигнали за епизодите на воня в определени зони. Данните ще се събират и обобщават от станция, инсталирана в зоната, от която идват най-много сигнали. Проучването ще трае шест месеца.

Всеки от кандидатите за работата по измерването на миризмите ще мине през три проби от 45 минути. Преди тях не трябва да се употребява алкохол. Кандидатът не трябва да е нито гладен ,нито жаден, не трябва да е ял храни със силен мирис, забранена е и употребата преди това на козметика и парфюми. 30 минути преди пробата не трябва да се дъвчат дъвки, да се пуши, да се яде и пие.

Арецо е един от най-красивите градове в Тоскана, въпреки че не е толкова известен в света като Флоренция и Сиена. Негови "рекламни" лица са историкът на изкуството Джорджо Вазари и художникът Пиеро дела Франческа. В Арецо е сниман и част от филма на Роберто Бенини "Животът е прекрасен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цяла Европа вони. Стара канализация, където я има, камари от смет ей така по улиците, милиони бежанци без всякакви хигиенни навици...И искат да ни вкарат в Шенген, за да заухаем и ние като тях.
5
0
 
3
 
! Отговори
Пърдят много преди 4 месеца
и оттам идва вонята и не само в града, а в цяла Европа. Иначе, въпросната гнъс се къпе само през лятото, когато завали дъжд.
4
2
 
3
 
! Отговори
efe преди 4 месеца
До АнонименСмърди друт път, Италия е една от най - прекрасните и истински държави останали все още за разлика от пластмасовите останали държави.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От Столичен градски трнспорт заявиха, че немат нужда от такиви хора. Мирише си нормално, а като дойдат бълхитe и дървeницитe става и игриво.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Безплатно ще ви кажа: в Италия навсякъде смърди на нечистотии, освен в Южен Тирол. Който пък не е особено Италия. Италия, сър... Нормално е да смърди.
1
0
 
5
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Търсели също така и хора, миришещи лошо, да си калиброват носовете надушвачите.