Защо младите не искат да са част от армията?

Най-очевидният фактор е, че заплащането е ниско
29 яну 2024 07:13, Нели Христова
321
Защо младите не искат да са част от армията?
Снимка: БГНЕС

Призивите за създаване на "гражданска армия", която да бъде обучавана в случай на война, погрешно се концентрират върху обвиненията към поколението Z, че е непатриотично и немотивирано.

Защо младите хора не се записват в армията? Въоръжените сили се опитват да решат този проблем от години. Опитват се да използват влиятелни лица от YouTube. Опитваха се да се включат във Fortnite (и направиха тактическо изтегляне). Опитаха се да се представят като своеобразен лагер за самоусъвършенстване с кампании, обещаващи " По-добрият ти" и "Увереност, която остава за цял живот". Опитаха се да уверят младите хора, че ще ги приемат, дори с всичките им ужасни проблеми. "Телефонни зомбита" - гласеше една от рекламите. "Вашата армия се нуждае от ВАС. И вашето внимание". "Снежинки. Вашата армия се нуждае от ВАС. И вашата съпричасност", допълва друга. Но въпреки това въоръжените сили продължават да се свиват. Младите хора не само че отказват да се присъединят към тях, но и не намират достатъчно причини да останат, след като попаднат за малко там. Сега армията наброява едва 74 000 души в сравнение със 100 000 през 2010 г.

Въпросът се изостри миналата седмица, когато началникът на Генералния щаб на британската армия - генерал сър Патрик Сандърс предупреди, че запасните сили са толкова малко, че може да се наложи да се създаде "гражданска армия", която да ги подкрепи, ако избухне война. Оттогава "Даунинг стрийт" 10 уточни, че не се предвижда наборна военна служба. Но идеята, че младежите могат да бъдат събрани и принудени да се бият, предизвика голямо вълнение сред пенсионираните членове на армията и коментаторите на GB News. "Аз съм ветеран от британската армия - наборната военна служба за Третата световна война е точно това, от което се нуждае правоимащото поколение Z", гласеше едно от заглавията в Daily Express. Колона на "Дейли Мейл" предполагаше, че задължителната национална военна служба може дори да бъде решение на проблема с престъпността. Младите хора са "лесно обидчиви" и им "липсва мотивация", заяви генерал-майор Чип Чапман пред GB News. "Ето защо те не искат да се присъединят към армията".

Не съм сигурен доколко подходът, фокусиран върху недостатъците на поколението Z, ще помогне да ги накара да се присъединят към армията. Дали младите хора наистина ще откликнат на идеята, че един престой в армията ще ги излекува от ужасните им непатриотични характери? Ако искаме да увеличим броя на военнослужещите, може би си струва да се замислим защо още млади хора не искат да се присъединят към въоръжените сили в момента.

Нека започнем с очевидното. Заплащането е ниско. Само трима от всеки 10 служители на въоръжените сили смятат, че заплатите им са справедливи. Увеличението на заплатите през последните години е доста под ръста на издръжката на живота.

Съществува и усещането, че цялата институция се руши. Жилищата на военнослужещите са в особено окаяно състояние. Преди малко повече от година военните трябваше да се извинят, когато се оказа, че около една трета от жилищата се нуждаят от ремонт; семейства от армията бяха качили в интернет видеоклипове, на които се вижда как бебета спят до мухлясали стени и как през покривите тече вода. Една от базите на Кралските военноморски сили беше принудена да спре работа, когато във фризерите бяха открити червеи.

Разпространените съобщения за сексуален тормоз също не помагат. Миналогодишен доклад за сексизма и тормоза в "Червените стрели" разкрива, че има култура, при която "на жените се гледа като на собственост". Това се случи след твърденията за злоупотреби при подводничарите, включително че някои от тях са съставили "списък за изнасилване в дълбочина", в който жените са били подредени по реда, по който трябва да бъдат изнасилени в случай на катастрофа. Според последното годишно проучване на министерството на отбраната моралът е ударил петгодишно дъно.

Освен това имаме и невдъхновяващи военни резултати. "Ирак беше разобличен като голяма лъжа, а Афганистан - като пълен провал", казва пред "Гардиън" Ричард Мичъл, бивш член на парашутния полк, който се присъединява към него след атаките от 11 септември. "Младите хора гледат назад към близката история и се притесняват, че същото ще се повтори. "Възможно е вече да е по-трудно да се вярва на правителството като цяло. Жилищната криза наруши едно скрито обещание - работи здраво и ще бъдеш справедливо възнаграден. Ако социалният договор се разпада, по-нататъшните жертви едва ли ще бъдат привлекателни.

Но мисля, че зад това се крие и една по-широка тенденция. Тези, които упрекват младите поколения, че са уникално непригодни за армията, забравят, че този анализ се отнася и за културата като цяло. Великобритания, както и много други демократични западни страни, е дълбоко индивидуалистична. Животът в армията винаги ще бъде трудно рекламируем. Какво имам предвид? В индивидуалистичните култури гражданите са склонни да гледат на себе си като на уникални същества, а не като на компоненти в социална мрежа. Те определят себе си чрез работата, която вършат, и личностите, които смятат, че притежават, вместо чрез взаимоотношенията си. Те са по-малко склонни да се съобразяват с възгледи, с които не са съгласни, и по-рядко се подчиняват на авторитети.

Подобни общества имат огромни предимства - те са по-справедливи и по-проспериращи. Но те също така трудно набират хора във въоръжените сили, тъй като ценностите им просто не съвпадат. В армията се печели уважение, като се държиш скромно и защитаваш груповите интереси; в индивидуалистичните култури се печели уважение, като се отличаваш с особен талант или постижения. Армията може и да твърди, че се стреми към "изграждане на кариера", но в крайна сметка тя се стреми към изграждане на машина, в която вие сте анонимна и заменима част. Следователно лекциите на младите хора за добродетелите на служенето на родината няма да допринесат за увеличаване на набирането на нови войници. Младите хора на Запад няма изведнъж да възприемат ценности, които са чужди на останалата част от тяхната култура. Те няма да станат конформисти и патриоти, в противоречие с всички останали. Когато Еманюел Макрон се опита да въведе доброволна гражданска служба за френските тийнейджъри с надеждата, че това ще насърчи намаляващия патриотичен дух, почти никой не се включи.

Вместо това въоръжените сили ще трябва да предложат на младите хора нещо, на което те могат да откликнат: по-добро заплащане и по-добър начин на живот. Нищо друго няма да проработи.

Анализът е на Марта Гил за "Гардиън"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До До 280/281 "Да те информирам ли, че тяхната работа е да защитават както твоето семейство, така и всички български семейства?" - мухахаха... само про'с'так и пълен му'х'льо може да предостави на друг правото да го защитава или управлява. Истинският свободен човек има оръжие в къщи да зашити себе си, семейството си и имуществото си срещу всяка заплаха, дори и тази от държавата. Това е единствената истина.
274
1
 
1
 
! Отговори
До 280 преди 2 месеца
"...В едното пазиш себе си, пазиш дом, семейство. В другото си узаконен наемен убиец..." Не знам кого визираш, че е узаконен убиец. Може би военнослужещите? Да те информирам ли, че тяхната работа е да защитават както твоето семейство, така и всички български семейства? Или да ти спестя това, защото твоето е някаква словесна повърня на психически нестабилен човек и няма и да вденеш дори.
273
0
 
1
 
! Отговори
До Не, че нещо преди 2 месеца
А ти сериозно ли мислиш, че някой ще те пита за мнението ти?
272
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно е да ти се налага да воюваш за да се пазиш, съвсем друго - да ти плащат за да убиваш. В едното пазиш себе си, пазиш дом, семейство. В другото си узаконен наемен убиец. Тагаренко му се иска така да бъде, но има хора, които си предпочитат мира. Да се трепят в мините и да бъдат по-мъже от всички, които убиват на фронта.
271
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укропитека, дето се прави на герой ми е интересно да го видя с въшкарник и автомат в ръка, с шансов инструмент, манерка, със сумка с боеприпаси на колана; с химически костюм като раница, с метнат през едното рамо противогаз, с каска. Не да воюва, а да бяга в тази кал и след 20 км - маршов скок да ми говори за "мамини синчета". Много лесно е в интернет да пращаш гл-ци на фронта, като онзи фашист дето го гръмнаха наскоро и ореваха орталъка, а сам си го търсеше.
270
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото са глезени мамини синчета, а армията е за мъже - за жалост и техните родители са с много сбъркани представи за света. Всичко обаче ще се промени, когато избухне война, а това рано или късно ще се случи - колелото на историята се върти. Тогава никой няма да ви пита дали искате да се биете или не, или ще се стегнете и ще се сражавате смело с врага, или той ще ви избие. Всички хипи утопии отиват в кофата и ще ви се наложи да се сблъскате със суровата реалност.
269
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
викам да си пратим политиците на фронта. И без това *** за зеле не става от тях.
268
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отивам на фронта веднага след синчето на Паси
267
0
 
1
 
! Отговори
до 269 преди 2 месеца
До Анонимен::Защото вече няма такива герои като Люцкан,описан от Йордан Йовков.Затова.
266
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По време на война има военни закони, за дезерттиране или предателство разстрел.
265
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Не, че нещоНа много места по света, ако откажеш военна служба при мобилизация те вкарват в затвор.
264
2
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 2 месеца
Напоследък голяма заигравка пада с тоя патриотизъм, който в случай на военни действия си е самоубийство. Искам да попитам тия дето най-много реват за това, дали няма да търсят връзки...някой наш човек у министерството... за да отърват от мобилизация себе си, синовете си или внуците си??? Големи поатриоти са - ама е тука у форумите
263
1
 
7
 
! Отговори
Не, че нещо преди 2 месеца
Понеже тук-там чета мнения, че ако се наложела мобилизация, нямало "не искам", нямало "недей", щяло по военен закон да става, та се замислих как пък точно ще се случи? Ще дойдат трима военни за мен. До тук - ОК. Ама за 10 000 като мен, които отказват да рискуват и косъм от главата си за тази територия? И още, сериозно ли ще дадете оръжие в ръцете на някой, който сте мобилизирали насила, на който така или иначе сте приключили живота?
262
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами може би никой не ще да мре ?!?
261
5
 
8
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 2 месеца
Всеки който е чел история за първата световна война е виждал снимката на Цар Фердинад сниман с други крале и последващите снимки на богати трапези на политици докато войниците се дематариализират на студа на фронта ще откаже всеки закоравял патриот ,било то копейкаджия или изпушил русофил
260
4
 
25
 
! Отговори
Затова преди 2 месеца
Защото не искат да са курбан. Защото армията ни отново е на страната губещите. За радост хората още могат да мислят и не се доверяват сляпо на нискокачествена пропаганда.
259
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Проблемът е решим, ама няма да им казвам как. Да си блъскат главите сами.
258
3
 
19
 
! Отговори
Сол Пиперов преди 2 месеца
А защо трябва да стигнем до средата на статията, за да разберем че става дума за Великобритания? И докога ще ни занимават с проблемите на наглосаксонците? А, да, вярно - за да не забравяме, че ние сме им само едни раболепни слуги.
257
3
 
19
 
! Отговори
Заглавието сменете!! преди 2 месеца
А защо младите трябва да искат да са част от Армията? Ей това им обяснете на младите! За Кой,Какво и Защо трябва да жертват живота си.Това им го обяснете,ама логично,иначе няма как да се получи,понеже ,,младите" са толкова напред с информацията и възгледите си,че едва ли някакво Военно Министерство ще ги подлъже със Патриотизъм,Родина,Дълг и дори в днешно време и Пари.Ха ..това последното направо трепе коча с лопата.Да платиш на млад човек пари,за да си продаде живота.Е? Що са му тогава пари?
256
4
 
10
 
! Отговори
Ненормалник преди 2 месеца
До 238 Анонимен Кой е луд да умира за крадливи ли...ли..п..ти. България отдавна е продадена от гнусните комунисти. . . . . . . . . . . . . Освен, че си npocm тука бъркаш! Не, комунистите изградиха тази България от, която крадат такива като тебе до ден днешен, не че комунистите бяха ангели, де! Колко язовира бяха построени последните 30-ина години напр. - нула! Освен безмозъчен и npocm, а и нагъл!