Гечев: Причината на земеделския протест в ЕС е Зелената сделка

Европа бичува своите производители, а сключва ненормални споразумения
13 фев 2024 12:27, Анисия Иванова
15

Протестите на земеделците не спират. Освен за по-добро финансиране, фермерите настояват и за законодателни промени.

"Зелената сделка е много голямо екологично изискване. Това е амбицията на Европа за нулеви емисии до 2050 година. Зелената сделка очертава междинен път до 2030 година. Тя казва няколко неща и то само за Европа - "намалете с 50% торовете", ама те вече са намалени с 50%, "намалете пестицидите с 50%", ама те вече са забранени по-голямата част от тях, "10% няма да сеете земите си, ще ги оставяте да пустеят". Хиляди изисквания", каза бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се преразгледа именно Зелената сделка.

"Тази идея е чудесна, ако затвориш цяла Европа и имаш едни и същи изисквания, но Европа едновременно бичува земеделските си производители, едновременно сключва ненормални търговски споразумения. Латинска Америка внася меса, домати и краставици от Турция и Йордания без мита. Украйна преля чашата. Тя е огромна и като територия, и като производител", каза още Гечев.

Според него земеделските протести ще спрат, когато на европейско и българско ниво се осъзнае генезисът на проблемите.

"Европа прави едно и също нещо, което безспорно води до едни и същи резултати. Когато има проблеми, управляващите в Европа или в България се опитват да изкарат пари и да потушат нещата. Протестите са едни и същи от миналата година. Това е същият протест, който тръгна от България и Румъния", заяви Гечев в студиото на "България сутрин".

По негови думи проблем в Европа по отношение на земеделието има, но той не е само финансов.

През последните дни се забеляза голямо разделение между браншовите организации. Част от земеделците поискаха оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

"Министърът трябва да е моторът на всички неща, трябва да генерира политики, да управлява дадените процеси, да води диалог. Земеделците са абсолютно отражение на българското общество - разделени. Аз лично оставих с екипа си готов закон за браншовите организации. Не може да имаш изисквания към браншовите организации, като те не са в закона", заяви Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Габдулла преди 2 месеца
Когато се махнат чиновниците и дойдат технократи, чак тогава ще се оправят нещата
12
0
 
0
 
! Отговори
Джо преди 2 месеца
Всеки да си търси пазар. Украйна като влезе в ЕС за какво ще плачете. 20% ДДС за всички.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвоката се надява, че имате неприятности, доктора се надява, че сте болни, полицията се надява, че сте престъпник, учителят пък - че сте невежи, гробаря иска да сте умрели и само ИНЖЕНЕРА Ви желае просперитет във вашия живот, за да може да ви построи къща и напълни със създадените от него механизми и прибори, за да можете вие да живеете и да се наслаждавате на дълъг и здравословен живот! Моля прегърни най - близкия инженер! Той е твой единствен верен приятел! Днес е СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ИНЖЕНЕРА!
10
2
 
11
 
! Отговори
Зелен Сделкаджия преди 2 месеца
Трябва да живеем на тъмно и студено, да гладуваме, да не пътуваме и да не дишаме за да спасим земята, докато нашите управници гуляят!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 7 - Не знам, но гледам, че Холандия не са далеч от референдум.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя нещо яко се цепи от ПП/ДБ ... Харесвам го.
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
спешно е нужен референдум за ес. Ше се изтъргуваме както Англия. Излизаме, но запазваме безвизово движение и безмитен износ. В замяна няма да изгоним американските бази и търговските вериги
6
1
 
3
 
! Отговори
Да питам преди 2 месеца
И на запад ли има зърнати?
5
2
 
21
 
! Отговори
ЕВРОСЪЮЗЪТ преди 2 месеца
постигна главното - свободно движение на стоки, хора и капитали. Сега огромното сборище от чиновници измисля всевъзможни изисквания, начело с онази Фон ...., за да оправдане присъствието си и тлъстите заплати.. Вън 90-95% от чиновниците, и всичко ще дойде на местото си. Стоп на спекулациите с СО2!
4
1
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Мечтите са ми в зелено:)))
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Причината е Украйна, но не е евроатлантическо да се казва.
2
5
 
5
 
! Отговори
Гечев, преди 2 месеца
Сега протестират твоите прорежете като Зоров,на които ти напълни гушките ,а сега искат още.
1
10
 
15
 
! Отговори
Аууу!Не!УжасТ! преди 2 месеца
Това е руска пропаганда! Не може да е истина! Така не е демократично! И евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично! Путин е виновен!