Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни

Търсят се хора в туризма, строителството и селското стопанство
25 фев 2024 21:43, Анисия Иванова
34
Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни
Снимка: БГНЕС/EPA

Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни, за да се справи с недостига на работна ръка. Националистическите партии са против предоставяне работа работа за мигранти.

Гръцкият премиер съобщи от Индия за споразумение за внасяне на работници, за да се преодолее недостига на работна ръка. Атина дава официални визи за пребиваване както на лица без специализация, така и на високо квалифицирани специалисти.

Индия е една от шесте страни, с които Атина е в преговори по привличане на работници в сферите на туризъм, строителство и селско стопанство. В зависимост от сектора на заетост чужденците ще сключват различни договори за наемане, като хората със специалности получават право на престой три години и ще са напълно защитени от трудовото законодателство, съобщават от министерството на труда.

В туризма няма време за губене, защото например хотелиерите искат поне 20 хиляди служители за началото на сезона. В селското спопанство също е наложително бързо да се намери работна ръка. Фермери и хотелиери коментират, че традиционните работници досега - българи и албанци, работят в други европейски страни поради по-добро заплащане, съобщи БНР.

Част от депутатите обаче категорично изразиха опасения, че възможностите за работа на мигранти ще засилят натиска на нелегалната миграция към Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
таджик преди 2 месеца
От Узбекистан ще идват в България работници в туризма, строителството, селското стопанство. За Филипините или Тайланд не знам не знам дали има договорки. Виетнам има традиции в сътрудничеството с България. България няма да остане без хора. Както и Гърция. Учете китайски по добре.
29
1
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Абе нали червените близачи от Кремъл казаха, че Европа замръзна, а хората са бедни, гладни и бездомни. Как така сега пък индустрията растяла и имало недостиг на работници хмм
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безработицата в Гърция е все още с много високи проценти, но гърците не искат да работят във селско стопанство, строителство, и т.н . Искат държавна работа, 13, 14 заплата. Да си чешат ушите и да не работят много. Това е!
27
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Изперкаха тия иганни да си внасят!По *** нация от индиец не се сещтам!Кат видя такива ги заобикалям с 100 метра,камо ли да седна в такова заведение !
26
2
 
3
 
! Отговори
Предложение: преди 2 месеца
Да им изпратим върнатите от Австрия сирийски инджИнерита и афганистански ракетни учени! Да помогнем на братята византийци!
25
0
 
2
 
! Отговори
bfbf преди 2 месеца
миналата година от египет сега от там. хубаво че си ги връщат после
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гърците а къде е вашата солидарност към украинците ,те много са работни що не ги взимате на работа )
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ние си имама достатъчно Индийци, да им ги даем ...
22
1
 
11
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
логиката да е внася най евтината възможна работна ръка, за туризма, сервитьори бармани чистачи и шофьори, рано или късно смъква качеството и туризма не е това което е бил Ако влагаш най евтините материали в една стока, колко време ще Задържиш цената й???
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индийците обичат да пътуват, да работят не особено за това си имат слуги.
20
10
 
6
 
! Отговори
това ни чака преди 2 месеца
Неизбежно е и в България...И тук си задавам въпросът--Защо нашите парвителства изгониха украинците, много от които са с наша кръв, и сега на тяхно място ще дойдат непалци, сирийци, африканци....Защо на украйнските лекарите напр. се създават всякакви пречки за да не работят в България и да си тръгнат, докато в Германия са със статут на търсещи работа и всяка болница може да ги наеме? Защо? Имам само един отговор--за да се харесат на руснаците----толкова е тъжно и неморално.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не им се работи:(((Това е една от най мързеливите нации на света:)))
18
6
 
14
 
! Отговори
да знаете преди 2 месеца
Много са мързеливи малаките......
17
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първи ще изчезнат малките европейски държави с малко население и ниска раждаемост, след 50 години Европа ще е населена с преобладаващо арабско и африканско население. Териториите на Бг и Гърция ще са турски, общата численост на двете държави - Б и Гр - е, малко на 16 Милиона, а това на Турция е,... 90 Милиона!!! Както се казва: "Свято място пусто не остава". Уви, такава е реалноста...
16
8
 
13
 
! Отговори
Граничар преди 2 месеца
Веднага пращайте изгонените от Австрия мръсни араби към Гърция ! Дайте им ги безплатно ! Бързо !
15
5
 
5
 
! Отговори
do 17 преди 2 месеца
питай фирмите дали нямат нужда да внасят!голям професор си!!
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен България няма никаква нужда от работници, а от заплати и работни места. То ест.. изчистване от корупция и охранени турчета по общините.
13
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България има нужда от 200 хиляди работници, трябва да ги подберем от християнски и по-бели държави. Може да са жълти, но не и черни и кафяви! И в никакъв случай мюсюлмани!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали пък няма да ги направят гето
11
2
 
23
 
! Отговори
Паникьосан преди 2 месеца
И Гърция е в ЕС, както и Франция, и България. Сега да не се окаже, че ако някой работи три дена на полето в Гърция, после три месеца да получава обезщетение за безработица от гърците и още девет месеца от нас?