Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни

Търсят се хора в туризма, строителството и селското стопанство
25 фев 2024 21:43, Анисия Иванова
34
Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни
Снимка: БГНЕС/EPA

Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни, за да се справи с недостига на работна ръка. Националистическите партии са против предоставяне работа работа за мигранти.

Гръцкият премиер съобщи от Индия за споразумение за внасяне на работници, за да се преодолее недостига на работна ръка. Атина дава официални визи за пребиваване както на лица без специализация, така и на високо квалифицирани специалисти.

Индия е една от шесте страни, с които Атина е в преговори по привличане на работници в сферите на туризъм, строителство и селско стопанство. В зависимост от сектора на заетост чужденците ще сключват различни договори за наемане, като хората със специалности получават право на престой три години и ще са напълно защитени от трудовото законодателство, съобщават от министерството на труда.

В туризма няма време за губене, защото например хотелиерите искат поне 20 хиляди служители за началото на сезона. В селското спопанство също е наложително бързо да се намери работна ръка. Фермери и хотелиери коментират, че традиционните работници досега - българи и албанци, работят в други европейски страни поради по-добро заплащане, съобщи БНР.

Част от депутатите обаче категорично изразиха опасения, че възможностите за работа на мигранти ще засилят натиска на нелегалната миграция към Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко заплата плащат + квартира, ток, манджа ? :)))
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Не ги "мързи", а просто там е комунизъм. Едното следва от другото. Българите много работни ли са?
8
1
 
23
 
! Отговори
О, божке преди 2 месеца
Тези са като нашите. Още никой не е дошъл, но те сложили тигана. Гърците с нас, останахме най-бедните в ЕС. Нашите така се точат на евтини виетнамци. Но света е друг. Никой няма да работи за стотинки на най-бедните европейци. Няма го СИВ да ги вика бай ви Тошо. Ами една Малайзия има същото бвп ппп като нас с гърците, които Румъния и Хърватска подминаха. Тези индийци ще отидят на Острова, знаят езика никой няма да им каже нещо, защото за чернички. Същото и за нашите виеттнамци. Свърши тази.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да вземат нашите брахтари!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те работниците им идват на собствни разходи, а гърците ги настаняват в концлагери по островите.Що си мислят, че тия от Индия са по-различни от техните коцлагеристи.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще внася като мал яките ги мързи да работят!
4
3
 
13
 
! Отговори
пепи преди 2 месеца
В Индия надали са по бедни от Гърция
3
5
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Не, просто българите са в Германия, Австрия, Белгия, Холандия и Франция, а индийците ще бачкат в Гърция за няма и 1000 евро и ще си мислят, че са милионери.
2
1
 
11
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 месеца
До 1 да беше прочел цялата статия функционално неграмотен
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предпочитат индийци пред българи хаха, хаха