ЕС: Шофьорската врата да се отваря само с дясна ръка

Така щели да се предотвратят злополуки
7 мар 2024 14:43, Стела Стоянова
168
ЕС: Шофьорската врата да се отваря само с дясна ръка
Снимка БГНЕС, архив

Холандското правило за отваряне на шофьорската врата Dutch Reach е близо до това да стане стандарт в цяла Европа. Предназначението му е да предотвратява злополуки, предимно на велосипедисти и хора на тротинетки, когато се отворя вратата на колата.

Европейският парламент наскоро одобри серия от нови правила, за да направят пътищата по-безопасни. Една от тях е, че инструкторите в автошколите скоро ще трябва да проверяват дали кандидатът за шофьор отваря вратата правилно. Така нареченият Dutch Reach трябва да стане стандарт. Когато отваряте вратата на автомобила, винаги трябва да използвате ръката, която е по-далеч от вратата (по европеййските пътища – дясната). По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи приближаващ велосипедист.

В някои съвременни автомобили интелигентните системи за подпомагане предупреждават, ако превозно средство или велосипед се появи в мъртва точка или дори блокира вратата, ако например приближава велосипед.

Все пак специалистите съветват, че винаги е по-добре да погледнете в огледалото за обратно виждане и да отворите вратата с ръката, която е най-отдалечена от вратата.

Този полезен навик все още не е законово дефиниран поради доста сложните процедури в Европейския съюз. Въпреки че парламентът вече се съгласи с предложението на Европейската комисия, 27 държави-членки все още трябва да се споразумеят по него. Сега предстои страните да обмислят новите правила, а след това окончателното решение ще бъде взети при ново свикване на Европейския парламент, който ще започне работа след изборите на 9 юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
Атом преди 2 месеца
Поредната крива краставица на европейските бюрократи!Когато човек отваря вратата, в последният момент гледа, къде се намира дръжката за отваряне!!!Всички останали действия се извършват преди това!😂
146
1
 
2
 
! Отговори
Сериозно??? преди 2 месеца
Бреййййй! Въйййй ,че се изплашиха шофьорите ,даже и треперят! Кои сте вие,че ще давате акъл на шофьорите ,а вие не си гледате работата? А? Вижте се на какво мязате! Всичката ви работа свършена,вие самите те себе си тъй сте се оправили,а с всичката си наглост ще нареждате и с глоби ще заплашвате ! Сядайте си на задниците и не се тикайте там къде не ви е работа ! Просяци ! Намерили откъде да просят пари,щот се виждат колко са закъсали до гуша.
145
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гениални коментари! Много сте умни, няма що.Като ви се случи белята, ще плачете. Всеки ден виждам спрели *** да отварят широко вратата си , без изобщо да погледнат назад.
144
0
 
9
 
! Отговори
Еколога преди 2 месеца
Тука в ЕС кареме колелета плащаме зелен данък затваряме производства за да могат индийците и китайците да карат коли,горят нафта и въглища , а африканците да се плодят като зайци. България сме държава с площ 4 Холандии -имаме площ за 80 млн. жители ! Имаме 33% от площа гора! На нас трябва да ни плащат зелен данък не ние на тях.!!!
143
1
 
4
 
! Отговори
Аре у лево преди 2 месеца
Тука не сме обратни
142
1
 
6
 
! Отговори
pacaz преди 2 месеца
Всеки уважаващ се шофьор винаги поглежда преди да отвори вратата, но за пореден път западно европейците доказват, че са коне с капаци. За по-лесно защо не приемат шофьора да слиза от лявата врата-гаранция, че няма да одари никого!
141
0
 
5
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Ох, поне това го наредихме. Сега и една впйна между закуската и вечерята и всичко ще е цветно ;)
140
0
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Предлагаме всяка кола да има и капандура. Слагаме каската и поглеждаме през капандурата. Ако не идва колоездач или тротинеткаджия, значи имаме право да слезем.
139
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А с коя ръка да си бършем задните части няма ли да ни кажете?
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кога ще направят правило всички мъже да пилаят седнали.....още малко ще искат да ми казват и кога да ходя по нужда...
137
2
 
9
 
! Отговори
Армандо преди 2 месеца
Бил съм Холандия хубава и уредена държава да купувам лекарства за един приятел та пред аптеката едно момче на около 20 год ме пита какво търся аз казвам името на лекарството той мисли малко и вика това го нямам но имам хокайн мета анфитамин арихуана еройн абе човек това ще го купувам от аптеката не от тебе беше разочарован горкия.
136
0
 
30
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
Страничното огледало за красота ли е?!?!?!
135
0
 
25
 
! Отговори
Крико преди 2 месеца
Предисторията на това правило. Напушените холандци , толкова яко ловило , че почвали да си бъркат ръцета , следващото правило е телефона влява ръка на дясно ухо
134
1
 
17
 
! Отговори
Миле преди 2 месеца
А спирачката ще я натискаме с лявата ръка ,а волата търкаляме с кратата!
133
0
 
38
 
! Отговори
гласоподавател преди 2 месеца
Няма да напиша какво мисля за членовете на ЕП и новите им идеи, защото цялото изречение ще бъде публикувано със звезди. Досещайте се.
132
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гениално хрумване! Браво на членовете на ЕП! Велико! Разрешиха най-големия проблем на Европа за последните 100 години! Да им се присъди колективна Нобелова награда. Само да не забравят да уточнят в регламента точните градуси, на ъгъла на обръщането, колко секунди да трае финта и с кое око да погледнем назад или може би и с двете??? Ще е хубаво и ако при тези движения издаваме и някакъв звук, който да се чува поне на 2 пресечки.
131
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това е да си депутат в ЕС, седиш и се чудиш какво правило или ограничение да наложиш, и ако имаш богато въображение, бързо се издигаш.))
130
1
 
35
 
! Отговори
Друг преди 2 месеца
Пълна глупост! Достатъчно е да погледнеш в страничното огледало преди да отвориш вратата!
129
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам нов европейски закон задължително за евродепутатите да е следното правило да дишат през задните си части.
128
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо задължително всички велосипедисти да минават на изпит по теория тъй наречените листовки. Трябва да бъде забранено да се движиш по пътното платно без да имаш документ за успешно преминал изпит по теория. В крайна сметка тоя закон е за всички участници в движението на пътното платно. После да задължават шофьорите на МПС как да ги пазят...