Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро

Съществува риск служебно правителство да надуе харчовете
27 мар 2024 22:49, Анисия Иванова
87
Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Новият проектозакон на Министерството на финансите е сигнал за стартираща информационна кампания около приема на еврото. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото, това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България,  в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото в България. Целта е приемането на еврото да стане безпроблемно и прозрачно у нас.

Информираността за приемане на еврото у нас е на много начален етап, тъй като информационната кампания все още не е започнала, но публикуваният проектозакон дава заявка за старта ѝ, каза Василев. Той допълни, че е възможно да има корекции по проектозаконът, но той в момента е написан изключително добре. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото.

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Гостът смята, че трябва да се опитваме да влезнем в най-скорошния възможен момент. Липсата на редовен кабинет възпрепятства и съдебната реформа, която е нужна за подобряване на бизнес средата у нас, която гони част от инвеститорите.

Хърватия бе последната страна, която прие еврото, като там опасенията за инфлация не са станали реалност, а доходите в страната са се увеличили. Гостът допълни, че твърденията за това, че ще се внесе нестабилност след приема на валутата са доказано неверни.

"Тъй като сме във валутен борд от 1997 г. и сме евроизирана икономика, която плаща 1 милиард лева годишно разлика за лукса да има своя национална валута", каза гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: евролеваBloomberg TV Bulgaria
Още от ЕС
Италия разширява програмата си за отнемане на децата на мафиоти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия пари ги плащат разни араби и н.еггри , на българските Чендж- бюра. За да печелим ние, българите !!!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки политик иска да приемем еврото, когато той е на власт, защото тогава правителството ще може да изхарчи дестки милиарди евра от хазната, които БНБ е заключила сега за да може да обезпечи лева.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А за пропаганда поне още толкова ...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Първо това не са загубени пари,щото превалутиращите плащат данъци върху тия пари дето щяха да се платят и без да са превалутирани. ВТОРО - що трябва да е или лев или евро? Що не паралелни валути? Цяла Южна Азия, всички карибски държави, Китай и половин Африка ползват 2 валути едновременно. Ако погледнем за секунда извън нашето дворче наречено ЕС над 2.5 млрд души живеят в страни с 2 валути. Обикновено местна + долари. В Аруба примерно са Форинт + Долар. Плащаш в долар връшат ресто смесено.
72
1
 
7
 
! Отговори
Фен преди 4 седмици
За избори също пръскаме много пари всяка година :) НЕ на еврото!
71
12
 
5
 
! Отговори
ДА на Еврото преди 4 седмици
Не на рублата!!!
70
8
 
7
 
! Отговори
Тагарев преди 4 седмици
До до Дядо Соци - Братушките първо от себе си да направят нещо различно от пушечно месо, че после да оправят другите.
69
11
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 седмици
Да благодарим на братушките за 45годишния възход ,че и за войната.Възходиха ни на последно място по доходи в ЕС.
68
5
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 седмици
И с лев и с евро ще сме си най бедни. Такава ни е орисията.Кво да праиш ? Съдба.
67
3
 
10
 
! Отговори
610,000 Българи преди 4 седмици
положиха имената си и подписите си в полза на референдум. Защо правителството се прави, че не вижда това. Нима не е диктатура това управление?
66
10
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
ДА ,БЕ......ЩОТО ЛЕВА Е СТРАШНО СИЛЕН , В СВЕТОВЕН МАЩАБ ....ХА,ХА,ХАААААААА....
65
3
 
10
 
! Отговори
Лео преди 4 седмици
Банките печелят от нас 3,5 млрд. на година, плащаме повече за избори всяка година, не виждам проблем. Ще превалутиране още малко, колкото и да захаросват темата. Всички знаем какво ще стане при смяната, а и след падането на кабинета, темата за еврото е официално затворена поне за следващата година-две.
64
5
 
11
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 4 седмици
Българите в мнозинството си не искат да влизат в тази пирамида. Но Кир, Кокор и сие ни бутат натам. Не се съобразяват с волята на народа. Трябва да си получат заслуженото.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обработват ви колко хубаво било еврото и колко скъпо било да сте на лев. А като ви вкарат насила в евтото вече няма не искам и няма недей. Цените ви ще станат двойни за 1 нощ. Хайде честито ви стадо
62
1
 
15
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 4 седмици
При положение че Европа върви към федерализация, ако въобще оцелее ЕС, рано или късно ще се достигне до т. нар. Момент на Хамилтън. В САЩ се случва края на 19 век. При федерализирането всички дългове на всички щати се изравняват и по спестовните щати губят. В момента България е задлъжняла на 25% докато Еврозоната е средно над 90%. Италия, Португалия, Франция, Гърция мисля са над 100% от БВП. Вие си правете като се обединим, ние от губещите ли ще сме или от печелившите. БГ ще плаща Гръцки дълг.
61
2
 
14
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 4 седмици
Четвърто, при всяко кривване в политиката Брюксел ще може да ни накаже като буквално спре достъпа на всеки един Българин до банковата му сметка. Сега пак могат като ни спрат еврофондове но отнема месеци за да почувства народът ефекта. Тогава ще може буквално за часове да накажат всеки един Български гражданин, стига нещо да не им е харесало в политиката ни. Например ако не искаме да ратифицираме някакъв договор на СЗО, или се откажем да пратим оръжия на Украйна и наложим вето на това.
60
6
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 седмици
Аз съм да приемем долара. Най яката валута.И 51-ви щат на САЩ , но няма да ни искат. Не им трябват комунисти.
59
1
 
14
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 4 седмици
Трето, ще развържем ръцете на Фианнсовия ни министър да емитира държавни облигации на порязия. В момента не може защото лихвите биха се вдигнали. Тоест, системата ги задължава да са спестовни. Но тогава ще могат да взимат колкоъо си искат и да си усвояват. Кеф ти на тоя олигарх проекта, кеф ти на ония. Кеф ти още 50 самолета на чертеж от нашите партньори. Разбира всички тези кредити ще са за наша сметка.
58
1
 
11
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 4 седмици
Второ, финансовите ни кнституции няма да имат ограничение за депозит или ще е многи малко от порядъка на процент (в момента е мисля че 10%). Това означава главоломно раздуване на кредитите и печалби за банковия сектор и обръчите от фирми. Банките ще имат кредитор от последна инстанция. Винаги могат да звъннат на Брюксел и да получат допълнително кеш. Това ще постави целия банков сектор в опасно състояние. Да ви припомня че 2008 година в БГ не фалираха банки, точно заради затегнатите правила сега
57
1
 
13
 
! Отговори
Като приемем еврото преди 4 седмици
Първо, финансовата котва на лева която е от десетки милиарди първокачествени активи, няма вече ние да решваме къде да се инвестира а ще ни наложат да купим по толкова и толкова от Италианските и Испанските и Гръцките ценни книжа. Тоест ще ги спонсорираме тия дефакто далирали държави.