Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро

Съществува риск служебно правителство да надуе харчовете
27 мар 2024 22:49, Анисия Иванова
87
Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Новият проектозакон на Министерството на финансите е сигнал за стартираща информационна кампания около приема на еврото. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото, това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България,  в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото в България. Целта е приемането на еврото да стане безпроблемно и прозрачно у нас.

Информираността за приемане на еврото у нас е на много начален етап, тъй като информационната кампания все още не е започнала, но публикуваният проектозакон дава заявка за старта ѝ, каза Василев. Той допълни, че е възможно да има корекции по проектозаконът, но той в момента е написан изключително добре. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото.

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Гостът смята, че трябва да се опитваме да влезнем в най-скорошния възможен момент. Липсата на редовен кабинет възпрепятства и съдебната реформа, която е нужна за подобряване на бизнес средата у нас, която гони част от инвеститорите.

Хърватия бе последната страна, която прие еврото, като там опасенията за инфлация не са станали реалност, а доходите в страната са се увеличили. Гостът допълни, че твърденията за това, че ще се внесе нестабилност след приема на валутата са доказано неверни.

"Тъй като сме във валутен борд от 1997 г. и сме евроизирана икономика, която плаща 1 милиард лева годишно разлика за лукса да има своя национална валута", каза гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: евролеваBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно защо монархиите в Европа не са приели еврото?
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диния и Швеция също плащат, ама тоя Гуна е по-умен.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 Не само банките ще получат евтин достъп до хартия и разни мутри също още ще забогатеят.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краварските колонии в ЗЕ плащат милиарди за превалутиране от китайски юан в евро да приемат китайския юан.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като влезем в зоната после равномерно че покриваме закъсалите държави с нашите пари. Тоя дето са на по 90 процента дълг спрямо БВП, ние с нашите 30 процента ще лъскаме техните зад ници.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С еврото ще обеднеем с милиарди тия 500 милиона са нищо само от превалутирането на цените от 1 лев за нещо на 1 евро ще обеднеем един път и още един кгато заплатите от 1000 лева станат 500 евро.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕЗ ще могат с едно копче да ни вземат парите, защото ще станем зависима колония ще сме като глските Мали, Нигер и тем подобни колонии.
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почнаха ежедневно от девет кладенеца вода да вадят,само и само да ни убедят,че трябва да се накиснем с еврото!Голям зор,голямо чудо!
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои сме тия "ме"? 10 големи фирми? Нормален българин дали и 10000 лв превалутира? И ще не излезе обикновен човек да се жалва, а все банкери, застрахователи и други кърлежи?
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми плащай бе орсук ние за много други неща плащаме като попове.
5
11
 
4
 
! Отговори
Абе искаме си преди 1 месец
Еврото
4
3
 
5
 
! Отговори
факти преди 1 месец
До АргоментиДа, имат право да повишават и намаляват лихви. Това, че БНБ е окупирана от имотната мафия и политици и не вземат адекватнирешения да намалят инфлацията и с ниски лихви надуват имотния балон, е друг въпрос. Но, да, в момента НЕ зависим от ЕЦБ!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде почнаха да ни къпят...
2
5
 
15
 
! Отговори
факти преди 1 месец
Защо няма статии, в които се описва, че приемайки еврото и влизайки в Еврозоната: 1. Освобождава резерв (над 20-30млрд лева) от падането на Валутния борд, който политиците, ще си изцоцкат.2. Даваме паричния си суверенитет на ЕЦБ във франкфурт. Тоест БНБ и българското правителство, което и да е то, не може да прави собствена парична политика.3. Отваряме вратата за голям външен дълг и много произтичащи проблеми.Не ме кефи нито сащ, нито расия... просто излагам факти, приятели!
1
2
 
6
 
! Отговори
Богати сме преди 1 месец
В Сомалия на Балканите