Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро

Съществува риск служебно правителство да надуе харчовете
27 мар 2024 22:49, Анисия Иванова
87
Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Новият проектозакон на Министерството на финансите е сигнал за стартираща информационна кампания около приема на еврото. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото, това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България,  в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото в България. Целта е приемането на еврото да стане безпроблемно и прозрачно у нас.

Информираността за приемане на еврото у нас е на много начален етап, тъй като информационната кампания все още не е започнала, но публикуваният проектозакон дава заявка за старта ѝ, каза Василев. Той допълни, че е възможно да има корекции по проектозаконът, но той в момента е написан изключително добре. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото.

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Гостът смята, че трябва да се опитваме да влезнем в най-скорошния възможен момент. Липсата на редовен кабинет възпрепятства и съдебната реформа, която е нужна за подобряване на бизнес средата у нас, която гони част от инвеститорите.

Хърватия бе последната страна, която прие еврото, като там опасенията за инфлация не са станали реалност, а доходите в страната са се увеличили. Гостът допълни, че твърденията за това, че ще се внесе нестабилност след приема на валутата са доказано неверни.

"Тъй като сме във валутен борд от 1997 г. и сме евроизирана икономика, която плаща 1 милиард лева годишно разлика за лукса да има своя национална валута", каза гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: евролеваBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Златото прескочи рекорда на 2022 и 2023 та и еврото в еврозоната спада. Богатите са в паника как да избягат от евро.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо трябва да ми пука за богаташите, които превалутират? Имали бол пари за екскурзии и покупки, превалутирали. Мен по-ме интересува какво правят хората, които никога през живота си не са превалутирали, едвам свързват 2та края и не са губили пари от това, но еврозоната ще им увеличи сметките с 20%-30%, защото стоките от първа необходимост ще скочет, както в Хърватска. Тези болни мозъци наистина ли си мислят, че ми пука за за милионерите, които губят 1% при превалутиране за да си гупят мазарати
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ Инфлация в еврозона 2022 ток и газ 45%, инфлация в еврозона 2023 храни 15%, това е паниката, че евро се обезценява и купуват коли и имоти. А не че губим от обмена. Богатите са паника от висока инфлация в еврото и еврозоната и облъчват с какви ли не статии, че е добре.
32
1
 
18
 
! Отговори
ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ преди 1 месец
Като спрем да превалутираме ще ги платим по друг начин, спокойно. Банките ще ни ги вземат все някак си под формата на някакъв данък. Обаче като дойде еврото и икономиката ни пострада, загубите ще са милиарди на година. И най-големия проблем е загубата на суверенитет. Ама такива неща по медиите няма да чуете. Така че заврете си поръчковите статии някъде.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Дигитално евро в смисъл на банкова сметка ли Това го има и без да махат лева. Но никой не държи в банка зашото лихвата е 0 и няма смисъл от дигитално евро.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е дигитално евро и пълна зависимост на всичко и всички или лев и спестявания в БНБ и кеш, кое е по добре.:))
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще намалат командировки и заплати на евродупетати и ще спестат 2 милярда.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Финансист ЕС ги е страх че се трупат доста заеми вече и няма да ги върнем както Гърция. Притискат ПП да приеме евро, за да не девалвира лева и губат.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво от това. В до-лари колко, в ли-ри колко, в кр-они колко, и т.н.,айде Бг да вземе на цял свят валутите, та да не плаща, на който му трябват плаща.:))
26
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Реално 1 евро = 3.50 лева - това е истината ! Да не "ривете" после .
25
1
 
20
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
Това пришпорване за еврото показва само едно : трябва да оберем спестяванията на българите , че станаха над 80 милиарда вече ! Кого лъжете , бе , долни, гнусни богаташи ? Нали някой трябва да плаща идиоТиите на Европа - това ще ни опропасти ! Много скоро няма да има Европейски съюз - на такива като нас ще ни бият шута, но вече щре са ни обрали банките и ще сърбаме фалити !!! Забравихте ли 1997 г ????
24
0
 
21
 
! Отговори
Манипулации преди 1 месец
НЕ на еврото!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за какво купуват евро от МС. Явно се крадне нещо или правят спекула с евро.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Справка 1996 при Жан и БСП. ЕС не вързаха лева с марка в 1989 г. а накараха България да го търгува и техните банки искаха 100 % лихва и обраха валутния резерв на България. Ако го пуснат и сега ще е даже 1милиона лева за евро защото дълга е 100 милярда $ много повече от 1989 г.
21
2
 
19
 
! Отговори
Иван Анисий преди 1 месец
Юро-пропагандата не спира 24/7 по всички брюкСелски радиоточки :) НЕкой трЕбва да плаща за Уссрайна и бЕлото на, Зельоньй др0гар :)
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо няма статии, в които се описва, че приемайки еврото и влизайки в Еврозоната:1. Освобождава резерв (над 20-30млрд лева) от падането на Валутния борд, който политиците, ще си изцоцкат.2. Даваме паричния си суверенитет на ЕЦБ във франкфурт. Тоест БНБ и българското правителство, което и да е то, не може да прави собствена парична политика.3. Отваряме вратата за голям външен дълг и много произтичащи проблеми. просто излагам факти, приятели!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Гостът смята, че трябва да се опитваме да влезнем в най-скорошния възможен момент"............Пише се "влезем", неграмотен шопски селянино.
18
2
 
18
 
! Отговори
А да питам защо преди 1 месец
Чехите, поляците, унгарците, датчаните, шведите, норвежците и някои други не се ядосват и продължават да превалутират? Но на Балкана има една арийска, но не умна нация, бедна като църковна мишка, която си мисли, че богатите на Запад искат да си делят парите стях! Затова ги и изоставих! Поздрави от Швийц!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като искат евро държат евро МС. Но не да задължават населението да си гори левчетата. МС нищо не обръщат а имат в БНБ сметка в евро така че лъжат.
16
2
 
12
 
! Отговори
И сега като спрем преди 1 месец
да превалутираме ще станем всички милионери! Колко по елементарен от едноатомен трябва да си за да се вържеш?