Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха

По-високите лихвени проценти предизвикаха рязка промяна
25 апр 2024 18:46, Анисия Иванова
41
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха
Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейският пазар за недвижими имоти след скока на разходите по заемите се влоши в началото на годината, като сделките паднаха до най-ниските си нива от 2011 г.

Общата сума от 34,5 милиарда евро за първото тримесечие е спад с 26% в сравнение с вече ниските нива година по-рано, според данни, събрани от MSCI Real Assets. Това отбеляза седми пореден тримесечен спад, тъй като несигурността относно момента на намаляване на лихвените проценти продължава да вбива клин между ценовите очаквания на купувачите и продавачите.

Офис имотите — най-голямата част от пазара на бизнес имоти — доведоха до спадовете през първото тримесечие, като обемите намаляха с 45%. Цифрите за Париж бяха особено мрачни. Градът записа най-лошото си тримесечие за продажби на офиси, само с осем сделки на обща стойност под 500 милиона евро, показват данните.

"След много бавната 2023 г. имаше надежди, че европейските инвестиции в имоти ще започнат да се покачват през първото тримесечие на 2024 г.“, каза Том Лийхи, ръководител на отдела за изследване на недвижимите активи на MSCI. "Но продължаващото и понякога болезнено пренастройване към края на исторически ниските лихвени проценти означава, че пазарът остава трудно място за транзакции".

По-високите лихвени проценти предизвикаха рязка корекция в европейските недвижими имоти, изострена от променящите се модели на работа и нарастващите екологични изисквания, които натежават особено тежко върху по-старите офис сгради. Но тъй като се очаква лихвите да паднат в рамките на месеци сега, когато инфлацията се охлажда, много потенциални продавачи се държат с надеждата цените скоро да започнат да се възстановяват.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от ЕС
Колко губим от парите по ПВУ? Ще пропуснем над 1 млрд. и 400 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
УЧУДВАЩО - УБЕЖДАВАТ НИ, ЧЕ СМЕ В ЕВРОПА, ИСКАТ ДА СА В ЕВРОПА,А КОГАТО БАЛОНЪТ В ЕВРОПА СЕ ПРЪСНЕ,ВИКАТ А-А-А НИЙ СМЕ АЗИАТЦИ И ВДИГАТ ЦЕНИТЕ...
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Испания къщите и апартаментите са по евтини от България. Тук се перат пари и си е действителен балон, но за спукване малко ме съмнява. Във всички големи и средни градове в България има презастрояване и блоковете стоят 90% празни. Така се строи че все едно сме със същото население като в Турция или Германия.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на снимката е бразилска фавела и не струва и 100 лв/м2 :)
22
0
 
18
 
! Отговори
От 14 преди 1 седмица
А най-забавната брокерска реклама на локацията беше, че имало офис на Еконт в близост! Много се смях.
21
0
 
5
 
! Отговори
Естет преди 1 седмица
На снимката - красива градска гледка, най-вероятно - от София. Прекрасни архитектурни достижения.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България купуват имоти предимно в налични пари без кредит. В този смисъл при нас нещата са доста различни, а и мащабите са много по-малки. В Париж 8 сделки за 500 милиона евро, а с София 4 сделки за 12 милиона евро.
19
5
 
7
 
! Отговори
МАРИН преди 1 седмица
ДС ДОНОСНИЦИТЕ ДОЛНИ ПРОКЪЛНАТИ КРАДЛИВИ ПРЕСТЪПНИЦИ МИЗЕРНИ ГОВНЯРИ
18
3
 
7
 
! Отговори
ГОШО преди 1 седмица
ДС ДОНОСНИЦИТЕ ДОЛНИ *** ПРЕСТЪПНИЦИ КРАДЛИВИ ПАЗЕТЕ СЕ!!!!!.....
17
1
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 седмица
***! Да сте купували в *** в южните кварталиА и като казва старата госпожа от ЕЦаб: жилищата не са за живеене , те са за инвестиция ...
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ясно вече защо ни бомбандирате ежедневно с лъжи за добър пазар на имоти у нас. Като част от Европа и тук сривът е вече наличен.
15
12
 
2
 
! Отговори
Цона преди 1 седмица
По цял свят собствени жилища имат само средната класа.Работника живее под наем.
14
3
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 1 седмица
2000 евра на зелено при това за квадратче 85х85см. После като стане и влезат майсторите още 400-500 евро за същото квадратче си приготви. Кво му плащаш, но пък Малинов ти е близо и Биснес парка, та имаш и Била и Кауфланд та и Фантастико дори. Вземи, вземи, че днес е 2000, утре ще е 3000.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2 хил евра за младост на зелено струва ли си?
12
1
 
11
 
! Отговори
nikonik преди 1 седмица
Това на снимката гейм арт от Налф Лайф ли е?
11
1
 
16
 
! Отговори
Ох, на дедо преди 1 седмица
обЪрна ли се палачинката, дяца? кой играл- се наиграл.....
10
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента в който БНБ приложи адекватна монетарна политика и лихвите хвръкнат на 7-8% а точно там и е мястото ще видите какво ще се случи с имотите.Отделно данък на имот в Западна Европа под 3-4 хил евро на година няма. Така трябва да е и в Бг.И тогава ще стане една.о-ли-лййййк
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само в Бълхаристан всичко е цветя и рози. С тия глупави политици всичко ще се стине в един момент че гръцката и кипърската кризи ще ви се видят като разходка в парка.
8
22
 
10
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 седмица
Цените ще се вдигнат поне още 10%.Стига сте мечтали за балони,дирижабли и балалайки....който още се чуди да купува,че после пак ще ревете и със спестените пари за първоначална вноска ще си купите Голф втора употреба или ново Рено
7
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Скоро и у нас... То затова през ден Днес.бг публикува всякакви псевдоанализатори и брокерчета как всичко на имотия пазар тук е цъфнало и вързало, та дори и плод е дало.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малко да се вдигнат лихвените проценти тук и ще започнат трудности в изплащането на кредитите.Пазара ще се напълни с апартаменти за които няма купувач. При срива през 2008 г всичко стана за един ден,пазара замръзна чак до 2015 г.БНБ трябва по някакъв начин да спре търговските банки за това безпроблемно кредитиране на ниски лихви ,иначе ни чака нова 2008 г.