Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%

Бързият растеж на износа -бонус, получен благодарение на присъединяването
133
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Снимка: БГНЕС

Днес (1 май 2024 г.) се навършват 20 години от присъединяването към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от региона на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.

Техният пример бе последван от България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към съюза през 2004 г., доходите на човек от населението са нараснали бързо, се посочва в най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То е посветено на икономическото развитие на страните, присъединили се към ЕС преди две десетилетия.

Средният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението (по пазарни обменни курсове) се е увеличил съществено в осемте страни. През 1995 г. той е представлявал едва 14 процента от БВП на човек от населението в Германия, през 2003 г. се е равнявал на 26 процента, а през 2023 г. е достигнал 50 процента.

Това означава, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е приближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откакто осемте страни са в Евросъюза, посочва ЕБВР.

Съществена част от този икономически ръст, а именно 14 процентни пункта, може да бъде разглеждана като "бонус, получен благодарение на присъединяването към ЕС". Той произтича от бързия растеж на износа на тези страни спрямо брутния им вътрешен продукт, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и световните вериги за доставки, се посочва в анализа.

"Бонусът за присъединяването към ЕС" засили конвергенцията на доходите

Средният БВП на човек от населението в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 процента от БВП на човек от населението на Германия през 1995 г. съвпада със средното съотношение, наблюдавано днес в съседни на ЕС страни, сред които са Молдова, Турция и Украйна, посочват експертите на ЕБВР.

Към 2023 г. нивата на БВП на човек от населението варират значително сред страните, присъединили се към ЕС след 1 май 2004 г., в това число Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към германския брутен вътрешен продукт на човек от населението, този на България се е равнявал на 28 процента към 2023 г., докато на Естония и Словения - на между 58 и 59 процента.

Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението, съпоставени с доходите в Германия.

Силно представяне на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от региона на Централна и Източна Европа, средното съотношение на износа към БВП се е увеличило от 39 процента през 1995 г. на 44 процента през 2003 г. и до 69 процента през 2023 г.

Най-голямото относително увеличение през периода 2004 - 2023 г. е регистрирала Полша. В тази страни съотношението износ към БВП нараства от 34 на 57 процента.

През 2023 г. съотношението износ към БВП е варирало сред единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 процента в Румъния до 92 процента в Словакия./БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: доходЕСикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
0
 
! Отговори
БВП тъпотиите преди 1 месец
Пълни глупости са това с БВП. Исландия - БВП на глава от населението 84 хиляди долара? Франция - 47 хиляди. Почти два пъти по-малко. Франция - Рено, Пежо, Ситроен, военна промишленост, ядрена енергетика, космически програми, корабостроене. Исландия - 70% от икономиката в сферата на услугите - фризьори, касиери и банкови служители. Ами айде и ние така да закриваме всякакво производство и да взимаме големите пари фризьори и банкови служители като Исландия и Люксембург.
71
1
 
1
 
! Отговори
значи преди 1 месец
германеца произвежда 100,българина 28,но българина получава на час в пъти повече от германеца на месец,щото се има за бог,да не говорим,че по имоти българите никой не може да ги стигне и ето ти несправедливост и неравенство,до кога Европа ще търпи това,света работи,българина харчи
70
1
 
1
 
! Отговори
Тоз Па ЮдеюСемита преди 1 месец
Маркс взел да ми Цитира - На Нас Маркс - Не ни Требе - ние си има НационалСоциализъмът и нашият Велик Лидер - Австрийският Художник! Доказано - Работеща Система!!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕСТОНИЯ НЕ Е ИМАЛО МУТРЕНСКИ РЕЖИМ, НЕ Е ИМАЛО КОМУНИСТИЧЕСКИ МИЛИЦИОНЕР ДА ИМ СЕ ПРАВИ НА ЕВРОПЕЕЦ ДОКАТО ПРОДАВА ЕСТОНИЯ НА ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ.
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маркс е формулирал как работи капитализма - капитала = пари + пари прим. Тази формула означава, че трябва да има постоянен растеж, и тогава капитализма работи добре, не 3 или 4 процента, ами много повече. А това е възможно само ако има приток на ресурси за производство и за повече пари прим. А ЕС няма такива, нито енергии, нити ресурси и системата повече не работи. Работи в Русия. Русия располага с неограничени ресурси и енергии.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Икономиката на ЕС все повече затъва в рецесията. Зелената сделка се очертава грандиозен провал, при който няколко трилиона евро бяха пропиляни на вятъра.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас също скочиха доходите на рокфелерската администрация от калинки, които обслужват Борисов и Пеевски. Няма по богати чиновници в Европа от нашите. Правата ни граждани не само гласуване и плащане на заплати, а и граждански арест на престъпниците Пеевски и Борисов след като държавата смята, че тези убийци на граждани за европейско развитие на България са невинни
65
1
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Умолявам всички психиатри да насочат вниманието си към палестинците.САЩ им предлагат да приютят безгранично много палестинци . Ромите от Газа ще. започнат як маратон до САЩ с водни лодки. Купонът започва да тече с пълни сили.https://aurora-israel.co.il/eeuu-estudia-ofrecer-refugio-a-palestinos-de-gaza-que-huyen-de-la-guerra-segun-cbs/
64
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Крокодил.... Cмeшka, 1% БВП на ЕС е колкото цялото БВП на Блатная бре. Стига се излага! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
63
3
 
1
 
! Отговори
34 преди 1 месец
Лъжлива информация,сега съм тук Талин,Рига, Вилнюс, никой не харесва еврогейците, мизерия, масово бягат който има възможност в Испания, който няма в Полша и България,цени ужасни, Евросъюза създаден да намали популацията на хора и да изгради поколение от зависими и глупави хора,леко се манипулират, бъдещето на Европа,***.
62
4
 
2
 
! Отговори
Крокодил преди 1 месец
ЕС просперира 1% растеж на БВП, а РФ рухва с 5% растеж на БВП. Нали така?
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай ще покани Сърбия да се присъедини към БРИКС. Си Дзинпин отива при Вучич, за да покани Сърбия да се присъедини към БРИКС. Си Дзинпин пътува до Белград, за да покани Сърбия да се присъедини към БРИКС, което, ако бъде изпълнено, ще доведе до огромни геополитически промени в Европа. А българите ще си избират пак Кирето и Бацето ... ама като се разпадне есето какво става с ервроатлантиците, и с Кирето, и Бацето... - а?
60
3
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко ЕС е стабилка. ЕС няма да се разпадне, стабилка си е Евросъюза, не го мислета. По-добре се погрижете за Русия която всеки момент ще рухне под опустошителните санкции на ЕС.
59
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Крокодил..... Другарю, я кажи къде е "Великият СССР", че да се посмеем :))))))))))))))))))))))))) Много такива като теб не дочакаха фалита на САЩ :))))))))))))
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След завършването на СВO в Украйна, европейските страни ще се наредят на опашка за присъединяване към БРИКС.
57
5
 
2
 
! Отговори
Крокодил преди 1 месец
За всички, които все още живеят с романтиката на 90-те. ЕС умря. Остава само да се формализира. Вие тук още се карайте за това кой е син, оранжев, зелен, червен или виолетов.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един си отиде - Малдивите напълно изоставят долара в търговските плащания. Островната държава не е само океан и богата почивка. Това е доста важен търговски играч в региона. И Малдивите казаха, че повече няма да използват американска валута в търговията. Това е разбираемо, защото времената се промениха - сега почти цялата търговия на Малдивите е с Китай и Индия. Две държави, които активно работят върху своите валути.
55
2
 
1
 
! Отговори
Крокодил преди 1 месец
Германия прави услуга на САЩ, като членува в този смешен съюз ЕС. Скоро няма да е нужно това повече. Така балтийските и балканските тигри най- накрая ще могат да покажат истинският си потенциал.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 58, поредната копейка дето още чака САЩ да фалира! ХАХАХАХ, само именията на филмовите им звезди и на известните им спортисти струват повече от бюджета на Маскве! Ще има дъъъъъъълго да чакаш да фалриат
53
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен..... Той Боко ще ги размаже комунистите и без моя глас. Мисля за "Синя България" този път да гласувам. Боко нещо много мек с koмyнягитe.