Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%

Бързият растеж на износа -бонус, получен благодарение на присъединяването
133
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Снимка: БГНЕС

Днес (1 май 2024 г.) се навършват 20 години от присъединяването към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от региона на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.

Техният пример бе последван от България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към съюза през 2004 г., доходите на човек от населението са нараснали бързо, се посочва в най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То е посветено на икономическото развитие на страните, присъединили се към ЕС преди две десетилетия.

Средният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението (по пазарни обменни курсове) се е увеличил съществено в осемте страни. През 1995 г. той е представлявал едва 14 процента от БВП на човек от населението в Германия, през 2003 г. се е равнявал на 26 процента, а през 2023 г. е достигнал 50 процента.

Това означава, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е приближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откакто осемте страни са в Евросъюза, посочва ЕБВР.

Съществена част от този икономически ръст, а именно 14 процентни пункта, може да бъде разглеждана като "бонус, получен благодарение на присъединяването към ЕС". Той произтича от бързия растеж на износа на тези страни спрямо брутния им вътрешен продукт, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и световните вериги за доставки, се посочва в анализа.

"Бонусът за присъединяването към ЕС" засили конвергенцията на доходите

Средният БВП на човек от населението в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 процента от БВП на човек от населението на Германия през 1995 г. съвпада със средното съотношение, наблюдавано днес в съседни на ЕС страни, сред които са Молдова, Турция и Украйна, посочват експертите на ЕБВР.

Към 2023 г. нивата на БВП на човек от населението варират значително сред страните, присъединили се към ЕС след 1 май 2004 г., в това число Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към германския брутен вътрешен продукт на човек от населението, този на България се е равнявал на 28 процента към 2023 г., докато на Естония и Словения - на между 58 и 59 процента.

Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението, съпоставени с доходите в Германия.

Силно представяне на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от региона на Централна и Източна Европа, средното съотношение на износа към БВП се е увеличило от 39 процента през 1995 г. на 44 процента през 2003 г. и до 69 процента през 2023 г.

Най-голямото относително увеличение през периода 2004 - 2023 г. е регистрирала Полша. В тази страни съотношението износ към БВП нараства от 34 на 57 процента.

През 2023 г. съотношението износ към БВП е варирало сред единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 процента в Румъния до 92 процента в Словакия./БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: доходЕСикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
1
 
! Отговори
Крокодил преди 1 месец
Не се бойте, Германия като излезне от ЕС и ще се оправи. Тогава ще ви много добре и в България и при балтийските републики.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За месец януари руската икономика има ръст 5%, за февруари е 7.7%.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес Министерството на отбраната на Руската федерация в музея на победата на Поклонная гора откри изложба на пленено оръжие и техника, иззети от руски военнослужещи по време на специална военна операция, включително в населените места Работино и Малая Токмачка на Запорожска област и Авдеевка на Донецката народна република.
49
4
 
5
 
! Отговори
vvvv преди 1 месец
поредната платена статия за популяризиране на еврото... "бърз растеж на износа" и ние какво изнасяме?
48
4
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 1 месец
Не не съм го чел във Вестник "Правда" - преподаваха ми го във Харвард! а БВП на САЩ е има-няма 15-17 Трилиона или вече Дълга им е над 200% БВП, което е Тотален и Абсолютен Фалит - САЩ в Момента са като Воденичният Камък на Влата на Потъващият ЕС, който е съвсем Зле - на Брюксел и Печатничата е с Бебешка Капацитет сравнена с тази на САЩ.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо, някои от коментарите ти в които храниш копейките ги одобрявам, ама нали беше голям гербер - сега каква Синя България те подгони?
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия изостава и обеднява. Такава статистика е жалък опит за манипулация.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общ пазар и брутална регулация ! Произвеждаш и продаваш колкото ти заповядат
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От юдо-комунизъм до ционистка-демокрация - юдейската любов към България я води до пълния й упадък и тотална бедност!
43
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Муахаха.... Това във вестник "Правда" ли го прочете? Клоун, я кажи колко е БВП-то на САЩ първо. Защото им е по голямо от дълга. Има закон.
42
8
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
САЩ са 34 000 000 000 000 долара Дълг (това са 34 Трилиона, ако не ви е ясно 12-нули кво са) и това Плебса не го Разбира на Кой САЩ ги Дължи тия Пари - в случаят на САЩ, тъй като Световната Търговия все още е Главно в Долара, от Китай си Плащате Каргото в Долари, за Газ и Нефт плащате в Долари и т.н. тия Пари са НаПечатени от САЩ, но без Покритие и ги Дължат на Целият Свят - да без да има Световна Търговия в Долари, дето Покрива, т.е. обезпечава със Стока, тия Пари, те са НаПечатени от Въздуха!!
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България влезе в Свободния пазар на Европа и мигновено се застреля и в двата крака. Не можем да обвиняваме ЕС, НАТО, ЛУКОЙЛ, РУСИЯ, ТУРЦИЯ, САЩ, ПАПАТА, НЛО-тата или когото и да било, че вече почти 20г не можем да си оправим Енергетиката, изоставихме си земеделието и животновъдството, не можем да си регулираме и уредим туризма и нямаме пътна инфраструктура. Ако тези 4 сектора се развият на нормални Европейски нива ще видим увеличение на БВП с 50% и всяко дете го знае! Ние сме си виновни!
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще скочи, като намалее този на Германия, което се случва в момента.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А сещате ли се за варианта Германия да изостава и всъщност затова разликите да намаляват? Колко големи производства в Германия са пред фалит?
38
6
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Естонците са много дълбоко в ка,но тяхното приключение едва започва!
37
2
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 1 месец
да, ама като Деликатес и Културна Особеност, а не за Основно!
36
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До ЕСССР е в Последните.... Хахаааа Cyльo, в Китай още ядат прилепи, кучета, котки, змии, паяци и др. Клоун.
35
6
 
3
 
! Отговори
хората преди 1 месец
Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението ------Ура! -------------------------------------------- а цените десет пъти са нараснали -----
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо В Румъния съдиха, осъдиха и разстреляха Чаушеску, у нас правят паметници на правешкия Селянин и медиите боготворят Пазвантина му - Т00лупа! Ето това е разликата!
33
7
 
5
 
! Отговори
ЕСССР е в Последните преди 1 месец
си Дни! преди 30 години - Немеца Лаапаше Телешките Стекове и Запада ни Плашеше, че в Китай живеели с по 1 шепа Ориз на Ден, сега - Китай Лаапат Телешките и то Кобе, внос от Япония, Стекове, а в ЕСССР - не 1, а Половин Шепа Ориз на Ден е Дневната Дажба за Оцеляване!!