Желева оттегли кандидатурата си

Новият кандидат за ЕК е Кристалина Георгиева
19 яну 2010 12:11,
707
Желева оттегли кандидатурата си
Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на българката Румяна Желева за еврокомисар е оттеглена.

Оттеглянето идва след голям европейски и национален натиск върху премиера Бойко Борисов.

Още по темата
14 яну 2010 16:38
330

Желева иска да се оттегли и от поста външен министър на България, но премиерът отказа да приеме оставката й като министър. 

Румяна Желева е написала официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва:

"Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар".

.....

"Не се надявам на безпристрастно отношение и обективна оценка и в този смисъл предоставям възможност на министър-председателя г-н Борисов да предложи на г-н Барозу друг кандидат от България".

Румяна Желева е била изпълнителен директор на компания, създадена от бившите комунистически тайни служби в Лихтенщайн, съобщи току-що и EurActiv, цитирайки водеш евродепутат социалист. 

През 1999 година 30-годишната тогава Желева е назначена за изпълнителен директор на фирма ETKO Schneiders, показват документи. 

По това време 49% от фирмата принадлежат на ETKO Dunavia, български филиал на ETKO European Trading Establishment – компания, регистрирана в Лихтенщайн през 1988 година, една година преди рухването на комунистическия режим в България, пише EurActiv.

Анкета

Постъпката на Румяна Желева е:
Новият български кандидат е Кристалина Георгиева – вицепрезидент на Световната банка.

Вчера премиерът намекна за оттеглянето на Румяна Желева. Световните агенции го цитираха, когато той каза:

„Притеснявам се за здравето на Румяна Желева. Притеснявам се, че изключително голямото напрежение може да има лошо влияние върху нея.

Тази атака просто влияе върху всички нас, тъй като е планирана и несправедлива“.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


707
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
674
0
 
0
 
! Отговори
РАД преди 14 години
Лека грешка!Нашите *** като Първанова, вместо да се излагат като кифли и да си продават ***, рябваше да оставят наистина европейците да я "изгонят" и то по европейски-като я разнищят по темата за нейната комисия, а не български евродепутати да се пишат на по-европейци от европейците, а да цакат с ченгеджийски номера!Да кажа пак за неразбралите-не я защитавам, ама да се махат и такива като Първанова...
673
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Ami ti si bolen be..evropeicite q izgonixa za6toto i otkrixa igrite.Taq ovca nestiga 4e e prosta ami i korympirana
672
0
 
0
 
! Отговори
RAD преди 14 години
Тук във форума знайни и незнайни войни потриват ръце и изсипват хулите си върху Желева без да се замислят върху много по-дълбокия проблем и голямата игра!Не,че Желева беше добра кандидатура.Определено не се представи добре, но трябваше ли по най-мръсния начин да дойде от други българи атаката?!?!? Що за малоумие и липса на каквато и да е национална позиция ?!?! Да не говорим,че Първанова я заяде за нещо, което беше мнооого встрани от темата?!?! Това му се вика ченгеджийски номер от БСП...
671
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Ami kato q nastapixa evropeicite i na Boiko my se klatqt ga6tite,i toi e korympiran
670
0
 
0
 
! Отговори
mila преди 14 години
на мен ми е жал за Желева, горката жена не видя от къде и дойде!
669
0
 
0
 
! Отговори
факфак преди 14 години
е за това другия път като я изпитват за ЕГН-то на Баш Пожарникара и ако не го знае ше я пратят дружинна ръководителка в Бойчиновци .....нали за тва е учила......
668
0
 
0
 
! Отговори
nevervam RJ =OK преди 14 години
Gorkata , a ko uuuubavo kostum4e si bese usilaaa. tekova edno , komisarsko s mnogo djobove i seko djeb4e po pistof4e. abe ne oryjie be. pistof4eta kato w universiteta, da se podesta zenicata komisark de e kakvo se traji. naprimer na edno masur4e e prepisala Britanicata enciklopedia. na drugo stihovete na Pushkin, mnogo podredena. biografiata na vsi4kite pojarnikari bylgarski i tezi ot Banka dva pyti si e napisala, so BoBU kato ia izpitval za EGNetata na pojarnikarite tia se zapyvala nesto, milat
667
0
 
0
 
! Отговори
Cyrex преди 14 години
Е,да,ама не е от бсп. Бесепарите са хитри лисици,опит го наречи,ама до такъв резил нямаше да стигнат. Ама като гледам колко са компетентни тези,направо ми мъчно за Станишев. А приходите си като гледам,ми идва да рева!
666
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Те не се оттеглят. Те се снишават да премине вятъра. Тази бизнесдама, ръководила от невръстна възраст няколко фирми. Та една фирма се поддържа трудно, камо ли няколко. Може да е неразбран от нас гений.
665
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Нямаше достойнството да се оттегли. Ако имаше. щеше да го направи веднага. Много мръсен номер изигра на България със селяндурското си свръх самочувствие.
664
0
 
0
 
! Отговори
87Т преди 14 години
ИМаше достойнството да се оттегли, за разлика от много други.Добра е, но все още не е узряла за такъв пост.
663
0
 
0
 
! Отговори
bez ime преди 14 години
kadrite na BB se rapadat postepenno,eto kakvi ni upravlqvat...Ministarkata na van6nite raboti ne znae kade e adenskiq zaliv, a tam 6te6e da bade "Drazki"...
662
0
 
0
 
! Отговори
Спартак преди 14 години
ако беше от БСП, никога нямаше да се оттегли. Аз не помня някой от БСП да се е оттеглял доброволно, колкото и да се е усирал и колкото и кризи и инфлации да се преживяли под тяхното некомпетентно управление.
661
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето мнението ЕНП за Румяна Желева от тази вечер:"Според ЕНП предвид компетентността на Кристалина Георгиева България може да поиска друг по-отговорен ресор за българския кандидат. От партията са категорични, че след случая в Брюксел от 12 януари 2010 г. е очевидно неудобство Желева да представлява България на дипломатическата сцена. С последните си изявления тя подлага на съмнение компетентността и обективността на Комисията по развитие и абсолютно нетактично пренася упреците си към нейния председател.
660
0
 
0
 
! Отговори
Джак Спароу преди 14 години
Е то верно се оказа, че отекла работата......Ай са ше надуя платната на Черната перла и други ден ме чакайте във Варна да ви върна полвината мангизи. Ама другата полвина-от бате бойко ше търсите...сори ...............ай че съм ги фанал самолетоносачите на тесно ...да им зема по педесе мильона ..........и друк пат не ме занимавайте с кокошкарски работи............телеграма до ***
659
0
 
0
 
! Отговори
659 преди 14 години
Оттеглянето беше много желано решение.
658
0
 
0
 
! Отговори
петков преди 14 години
Желева имаше лош късмет, просто всички бяха срещу нея. Кой организира това срещу нея, дали лобито на Кристалина, която "за 5 минути" се съгласи да стане еврокомисар при положение че мандата й в СБ изтича чак 2017 година, трудно е да се разбере и едва ли ще се разбере. Жалко за труда на Желева
657
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За пръв път виждам такова единомислие у българския народ-93% са съгласни с оставката на РЖ/по анкетата/.Поне еден път сме единни и май показахме активна гражданска позиция.Дано в скоро време нацията най-накрая започне все така единно да си търси правата и по други важни въпроси.
656
0
 
0
 
! Отговори
nicelong преди 14 години
Представете си че съм директор на фирма. Обажда ми се приятел и ми казва тука има една далавера идвай. И аз за 5 минути решавам майната и на фирмата да живее далаверата. А като дойде другата далавера какво.
655
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Не са я оправдали. И да бяха я оправдали, тя пак излъга. Лъже, арогантна е, алчна е и е ***. До последно чака и съм сигурен, че когато ББ е скръцнал със зъби тя е направила правилното.ПП. Много хубаво нещо се случи. Има консенсус в българското общество. Никой неще нейадърници. Не броя клакьорите на властта.

Спонсорирани публикации