Sziget - Островът на свободата

Фестът е с изцяло нова концепция
4 юли 2013 16:50, Петя Славова
0
Sziget -  Островът на свободата
David Guetta на феста. Снимка: Reuters

Тазгодишното издание на Sziget е с изцяло нова концепция. За своята 21-ва годишнина фестът се превърна в Островът на свободата, отбелязват организаторите. Създадени са и няколко нови сцени и програми. Sziget ще се проведе от 5-ти до 12-ти авуст 2013г. в сърцето на Будапеща.

Кароли Герендай разказва за началото на фестивала преди 20 години: „Свободата винаги е била ключов фактор за нас, независимо, че в тези ранни години все още не знахме истинското значение на думата „фестивал“. Но винаги сме мислили и чувствали, че това може да е мястото, на което всички могат да оставят всекидневните проблеми и да се забавляват щастливо и в пълна хармония“.

В основни линии новата концепция на Sziget 2013-та е предефиниране на вече съществуващата: този път „Островът на свободата“ се ражда официално, той става република за една седмица, физически разделена от Будапеща локация, притежаваща собствен герб и флаг. Островът на свободата е демократична република без лидер, където всеки член на общността, независимо дали е местен или имигрант, има равни права и задължения.
Факти за страната
Локация на Sziget е позиционирана на остров на брега на Дунава, в северната част на Будапеща. Територията на страната е 76 хектара. Първите фестивални заселници (наречени „Sziget-ци“) пристигат на острова през 1993-та година.

Оттогава всяка година локациите и инфраструткурата се развиват непрестанно. Днес Островът на свободата е едно от-вълнуващите туристически дестинации за младите хора по света. През 2011-та година е избран за най-добрият в Европа в своята категория. Според последните изчисления населението възлиза на 381 000 Sziget-ци, с което се класира на 177-мо място в света. Повечето Sziget-ци са унгарци, но населението е доста разнообразно и затова говоримите езици са:унграски, английски, френски, немски, италиански, холандски и много, много други, въпреки, че най-използваният език, си остава музиката. Всяка липса на езикова комуникация се замества с древни ритуали като пиенето на палинка (местна алкохолна напитка), танци и т.н. Организаторите описват и валутата, с която може да се разхождате свободно там. Харченето става без пари в брой. Използват се само карти и някои други одобрени разплащателни електронни устройства cashless.  Sziget, Островът на свободата има развита транспортна мрежа. Може да достигнете по вода или по земя с всички видове транспорт. По екологични причини, на територията на републиката, се допуска само предвижването пеша. Sziget-ците могат да използват обществения транспорт с техния Citypass документ.  Островът на свободата си е спечелил наименованието „най-пъстрият“, тъй като почти могат да се видят почти всички културни жанрове в 60-те различни програмни сцени.

Тази година организаторите отиват още по-далеч в развиването на идеята за зрелищен фестивал, правейки Sziget тотален артистичен продукт. Затова визуалните ефекти са толкова важни сега. „Много от международните фестивали, особено фестивалите, посветени на електронната музика, инвестират много пари в гигантски сценични музикални ефекти, създавайки нещо като фестивален Дисниленд“, споделя Кароли Герендай. Не е задължително Sziget да следва този модел, но тази година за първи път фестивалът ще завърши със Заключително шоу. То ще е финалният щрих на седмицата на запавление. Затова, събота, на Главната сцена на Sziget ще има вълниващо шоу с фойерверки, специални ефекти и лазерно шоу. А музиката по време на шоуто ще е на световноизвестният DJ David Guetta.

Тази година, за още по-страхотно изживяване, ще има и светлини по цяла вечер. Дървета с коледна украса ще посрещат посетителите на Диско Парка, намиращ се в гората до Главната сцена. Нова локация тази година ще е Freak Park, намиращ се до K-bridge, който ще бъде обгърнат с мистична мъгла, идваща от специални машини.
Новост тази година е Sziget Beach. Предишни години плуването и къпането в Дунав бяха стриктно забранени, но благодарение на нововъведенията, тази година посетителите ще могат да се освежават във водата.
Sziget Eye, виенското колело, тази година ще е с 20 метра по-високо! Представи си 60-метрово гигантско виенско колело, което вечер се „облича“ в цветове и прожектирани филми.

Още една новост тази година е Cirque du Sziget, който ще ни върне в славните години на цирка от 80-те.
Giant Street Theatre отново ще оживее на територията на любимия фестивал, където тази година ще съжителстват хора с кенгурута и коали – не би искал да го пропуснеш за нищо на света, нали? India to the Great Wall of China and from many

Тази година се връщат и две от липсващите ни последните години сцени - Irish Pub Stage, която ще ни напомни за най-добрите ирландски песни, както и Tribute Stage. Миналогодишният Colosseum ще е двойно по-голям.

Тази година ще има невероятно развитие на хигиенните услуги. Повечето от био тоалетните ще очакват Sziget-ци. Те ще са групирани, с постоянно осветление и почистване. Ще има много по-удобни места за душове, удобни чакални, както и съблекални. Кетъринг услугите също ще бъдат подобрени, за да могат организаторите да осигурят достъп на всички до разнообразната кухня, която предлафа фестивала.

До детската площадка на Sziget ще откриете “Family Camping” зоната, където семействата с деца ще могат да открият услуги специално за тях, както и място за игра за най-малките фенове на Sziget.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари