Каква е целта на Русия с офанзивата в украинската Харковска област?

Ударите върху града могат да станат стотици, дори хиляди
14 май 2024 07:03, Елка Василева
150
Каква е целта на Русия с офанзивата в украинската Харковска област?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия напредва все повече. В Харковския регион руската армия отвори нов фронт и вече превзе няколко села. Дали целта е превземането на град Харков? Не, смятат военни експерти. Голямата цел е друга, пише Дойче веле.

На 10 май руската армия отвори нова фронтова линия в Украйна, като прекоси границата на североизток от град Харков. След интензивни артилерийски и въздушни атаки руснаците окупираха няколко села в граничния район, а украинските сили не успяха да ги спрат. Това пише германската обществена телевизия ZDF в анализ, в който става дума за тактиката на Путин, която се крие зад тази офанзива.

Още по темата
След като превзе селата Стрилеча и Пилна, руската армия нападна и град Волчанск. Откритият терен там, както и липсата на достатъчно боеприпаси в украинската армия, е от полза на нападателя.

Русия може да мобилизира още войници

Преди войната във Волчанск живееха около 17 000 души, отбелязва германската обществена медия, а липсата на достатъчно укрепления прави града изключително уязвим за атаки. Забележително е, че руснаците настъпват по двата бряга на река Сиверски Донец, без да се притесняват от евентуална украинска контраатака, която би могла да застраши фланговете им, обясняват военните експерти Кристиан Мьолинг и Андраш Рач в текста си за ZDF.

Досега Русия е изпратила ограничени сили. В боевете са участвали около три-четири батальона руски войски, включително няколко подразделения "Щурм Z", съставени от затворници. Руснаците обаче имат резерви - около 30 000 души, пишат Мьолинг и Рач. Те могат да бъдат изпратени, за да подсилят атаките и задълбочат пробива.

Превземането на Харков не е голямата цел

Руските сили в района обаче не са достатъчно, за да се опитат да превземат Харков, посочват експертите. Те предполагат, че истинската цел на офанзивата е друга. Русия явно иска да принуди Киев да изпрати допълнителни войски в този регион, за да отслаби украинската отбрана в Донбас. Това ще натовари допълнително и без това оскъдните човешки ресурси на Украйна.

Ако руснаците навлязат по-дълбоко в Харковския регион, той може да попадне в обсега на системите БМ-21 Град и на артилерията им. Тогава ударите върху града могат да станат стотици, дори хиляди. В момента те са между 2 и 5 дневно. Това няма да доведе до падането на Харков, но сериозно ще повлияе на качеството на живот на хората там.

Ако Русия успее да превземе Волчанск и да напредне на юг и югоизток, тя може да застраши левия фланг на украинските сили, защитаващи Купянск, четем още в текста в ZDF. Това обаче ще изисква руската армия да напредне с почти 100 километра и да превземе поне десетина населени места, за което все още не са разположили достатъчно войски.

Зеленски: Спирането на офанзивата в Харков е приоритет

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски призна в неделя, 12 май, че ситуацията в района около Харков е "трудна", но отрече руснаците да са постигнали значителен пробив. "Водим ожесточени отбранителни битки. Опитите на руските нашественици да пробият отбраната ни са спрени", написа той в Телеграм. "Ситуацията е трудна, но защитните сили на Украйна правят всичко възможно, за да удържат отбранителните линии и позиции и да нанесат поражения на врага", заяви още Сирски.

Украйна страда от хроничен недостиг на човешка сила, оръжия и закъсняла финансова помощ от Запада, пише британският "Гардиън", а експерти предупреждават от седмици за предстояща руска офанзива. Междувременно американският Институт за изследване на войната определи руските твърдения за превземане на четири села като точни и определи последните успехи на руската армия като "тактически значими". В неделя Русия заяви, че е установила контрол над още пет села.

Президентът Володимир Зеленски обяви, че основният приоритет е спирането на руската офанзива в Харковска област. "Дали ще успеем да се справим с тази задача зависи от всеки войник, всеки сержант, всеки офицер", заяви Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от Русия
Новата американска военна помощ за Украйна вече е на бойното поле
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
3
 
! Отговори
Към Бандер Офците преди 1 седмица
Докъде стигна Големият Контра Наступ на нацистите ? Миналата година Зеленски обеща че това лято (2023г) щял да се къпе на плажа в Крим...Чакаме снимки !
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
браво!
127
8
 
14
 
! Отговори
КПСС БКП преди 1 седмица
Слава на Русия, слава на руската армия !
126
8
 
20
 
! Отговори
Жададык преди 1 седмица
Перемогата върви по план....Пълна денацификация и пълна депедерастизация.
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде е това ТУК бе атлантика,ти дрънкаш същите лозунги като комунистите,СЪЩАТА МОНЕТА НЕ ЕЗИ А ТУРА....АЗ КЪДЕ ЩЕ СИ ПРОДАМ ТРУДА И УМЕНИЯТА НЕ Е ТВОЯ РАБОТА -ЗАЩОТО АКО БЕШЕ ТВОЯ ТИ ЩЕШЕ ДА СИ ТОЯ ПРЕДЛОЖИЛ НАЙ-ДОБРА ЦЕНА ЗА ТЯХ ,А ДАЛИ ЩЕ РЕША ДА ТИ ПУСНА НЕКВА ПРОМОЦИЯ СИ Е МОЯ РАБОТА.Аиде определи се вече къв си комунист,фашист ,националист-което са леви идеи или традиционалист консерватор което е дясната идеология
124
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
реално никаква кйор фишек офанзива
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стягайте пушките - Скопие е наш!
122
7
 
30
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 седмица
От Киев трябва да преговарят за мир. Това е най-доброто, което могат да направят за украинският народ. Но засега от Вашингтон не са им дали разрешение за това. А Зеленски е кукла на конци. Затова чакаме Тръмп. Той ще им спре доларите и войната ще свърши.
121
5
 
26
 
! Отговори
дедо поп преди 2 седмици
кво стана с контра настъплението превзеха ли Москва вече?????
120
8
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Голямата цел е да не остане не изнасилен нацист.Работата е тегава и върви бавно.Да се чуди човек откъде ги намира Вова тия активни хомосексуалисти.
119
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта е много ясно формулирана-денацификация и демилитаризация на усраина.Залавяне и осъждане на всички военопрестъпници и терористи,убиващи мирни граждани
118
31
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Всичкото русофил тука здраво мрази и ЕУ и България, ама що седят тука а не си бегат у росията - сами се сещайте.
117
6
 
35
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 2 седмици
До До 110 Абе имаме едно украинско семейство в съседния вход .... баш от Донбас (още 2020г са избягали от там). Ела да им обясниш, колко е готино да са в Украйна на Зеленски. Псуват го като каруцари :) както казваме ние - сърбали са му попарата :)
116
5
 
27
 
! Отговори
ШокНовина преди 2 седмици
Възрастен мъж от Вашингтон преведе 61 милиарда долара на измамници от оSSраина. НаркоКартела в Киев, ще има пари за бело още няколко месеца хахахах
115
9
 
35
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Като навлязат и в Сумска ще разберете. Мачкане на киевския режим и НАТО му е спасението!
114
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта си я знаят само те. Скоро ще стане ясно.
113
8
 
37
 
! Отговори
Украинец преди 2 седмици
С бомбардирането на цивилни граждански обекти си навлякохме гневът на Путин. Сега, жална ни майка...
112
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 110 "о АнонименЗа какви руски градове на украинска територия бленуваш ти??? Айде тогава тръгни да възраждаш България на 3 морета" - България след разпада на ЕС ще се даде на Турция, никакви три морета няма да има. А Русия ще получи Харков, Днепропетровск, Николаев и Одеска област до границата с Молдова и Румъния. Това което ще остане от Украйна ще бъде без излаз на море, без армия, и изцяло под контрола на Русия.
111
30
 
8
 
! Отговори
До 110 преди 2 седмици
До АнонименЗа какви руски градове на украинска територия бленуваш ти??? Айде тогава тръгни да възраждаш България на 3 морета и да отнемаш сегашните територии от други страни. Стига вече с тези мало-умни твърдения, че след като говорят там руски значи са руснаци. НЕ СА! Те се чувстват украинци и не искат да живеят в руски мир.
110
3
 
2
 
! Отговори
аха преди 2 седмици
До Анонимен 110абсолщно съгласен!