Знаме на "Велика Албания" със Сърбия до Ниш взриви мача

Освободен е задържаният брат на албанския премиер, който е гражданин на САЩ
Обновена: 15 окт 2014 14:16 | 15 окт 2014 09:19, Елка Василева
186

Снимка: Reuters

Знаме на т.нар. Велика Албания „взриви“ мача от евроквалификациите между Сърбия и Албания в Белград.

На въпросното знаме е изображението на картата на „Велика Албания“, както и на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които първи през 1912 година издигат албанското знаме.

Картата на „Велика Албания“ обхваща Албания, Косово, част от Черна гора, Санджак, Южна Сърбия до Ниш, Западна Македония и част от Гърция, посочва РТС.

Още по темата

Малък безпилотен самолет с въпросното знаме се появи над стадиона в 41-ата минута на мача, при което избухнаха безредици на терена и мачът беше прекратен.

По подозрение, че е организирал и ръководил инцидента със знамето на „Велика Албания“, във ВИП ложата на стадиона „Партизан“ беше задържан Олси Рама – брат на албанския премиер Еди Рама. Малко по-късно обаче американският гражданин Олси Рама е бил освободен, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Според очевидци при задържането си Олси Рама показал американския си паспорт и заявил: „Аз съм американски гражданин и нищо не можете да ми направите“.

У 45-годишния Олси Рама е било открито дистанционно, с което той лично е управлявал безпилотния самолет, на който е било закачено знамето.
 
Според „Блиц“ заедно с Олси Рама са били задържани и останалите членове на албанската делегация, намирали се във ВИП ложата на стадион „Партизан“. И те също са били освободени, тъй като според източник от сръбското МВР „не е можело да им бъде осигурен защитник поради стачката на адвокатите“. Според източника прокуратурата ще реши допълнително кака да процедира в случая.

След прекъсването на мача в Белград албански фенове обкръжиха сръбското посолство в Тирана, пише на сайта си вестник „Вечерне новости“.
 
Според сайта на „Коха диторе“ полицията се е намесила и е направила жива стена около дипломатическото представителство.

Веднага след прекъсването на мача между Сърбия и Албания фенове на албанския национален отбор се събраха и празнуваха в много градове в Косово, в албанската столица Тирана и в македонския град Тетово, съобщиха албански медии.

Няколкостотин албанци празнуваха по улиците на Тетово, а в центъра на косовската столица Прищина хиляди албанци гледаха мача, след което продължиха да празнуват.

Големият инцидент стана по време на очаквания за подобряване на отношенията между Сърбия и Албания, като за 22 октомври е планирано посещение на премиера на Албания Еди Рама в Белград, като това ще е първото посещение на албански премиер в Сърбия от 70 години насам.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: СърбияАлбаниямачзнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
7
 
3
 
! Отговори
sholi преди 9 години
zasto balgarite gi obicat mnogo srbite i se pravjat mnogo srbomani,vav srbia njamas sanci da slusas balgarska muzika nikade,a vav balgaria vseki slusva srbska muzika,smesno..
96
1
 
10
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Анри Пози -Войната се връща (La guerre revient) Въпреки опитите да го заглушат Френски писател и журналист пръв разкрива геноцида на панславяните от Белград към българите от Македония славянин-ti si prosto edin jalak neshtasten predate,koito ne poznava istoriyata si. Dostoen si edintvenno za sajalenie
95
0
 
9
 
! Отговори
АНРИ ПОЗИ преди 9 години
На 11 август 1931 година, някъде си между Безика и Незаполи трупът на едно дванадесетгодишно момиченце от анексирана Македония на което родителите - то е било тогава 6 годишно - са забягнали в България. То бе оставено в продължение на четири дни на едно възвишение, на сто метра от телените мрежи, при температура 40 на сянка! Било е убито с картечница в момента, когато е изпращало с ръка целувки на своята майка, намираща се на съседния хълм в българска територия
94
1
 
7
 
! Отговори
АНРИ ПОЗИ преди 9 години
...Аз видях във Велес българските офицери, загинали при последните сражения по време на френско-сръбската офанзива през септември 1918 г. и били погребани в старата църква "Св.Панталеймон". Те били изровени от сърбите и остатъците им хвърлени за градските нечистотии. Видях известни гробища - в Щип, Градско, Куманово, Скопие, Радовиш, Криволак, Велес, Кратово, Охрид - където всички надгробни паметници бяха разрушени, имената и надписите на български език изличени с удари на чук, църквите разрушен
93
0
 
9
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: Заради мъченията, които той извърши над моите братя
92
1
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
славянин --- PREDATELITE KATO TEB V BALGARIA SA MNOGO, A PATRIOTITE MALKO. TI I MAIKA SI BI PRODAL ZA RUBLI ILI DINARI!!!!!
91
0
 
9
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,дъбрава, езеро, река, рид, планина,ще викат с глас през всички времена:Тук българи са, българи от памтивека! Стихотворение на Иван Вазов, посветено на Васка Зойчева
90
0
 
9
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Че тоз грях смъртен прошка там не знай:влече позор, побой, затвор, изгнание -невидени при прежните тирани.Скрий, че си българин в най-българския край. Паисий внук; скрий на коя си майка син,на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,и езерата и горите македонски!Не споменувай Лозенград,Люлебургас, ни Булаир ужасни:ти би разбудил подозрения опасни,че на героите техни може да си брат.
89
0
 
8
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Па шта си ти? такъв въпрос задава в твоя дом безочлив чужденец.Па шта си ти? с такваз псувня смущава душата ти неканен пришълец.Па шта си ти? туй питане навред -при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга о, българино, сърбин те полага,и чака с начумерен лик ответ.Но ти пази се, прав ответ не давай.Кажи се португалец, кюрд, сириец,лапонец, ***, ***, индиец -но българин се само не признавай.
88
0
 
8
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Скопие,на 14 октомври 1912 година на Каменния мост в града, сръбският престолонаследник и водач на сръбската армия Александър Караджорджевич е посрещнат по традиция с цветя от деца в града. Между тях e и 7-годишната Васка Зойчева. На неговия въпрос Па шта си ти? (Каква си ти?), детето отговаря Бугарка! (Българка!). Шокиран от отговора, бъдещият сръбски крал удря шамар на девойчето.
87
10
 
19
 
! Отговори
големанов преди 9 години
сърбите винаги са били със нож зад гърба ни ,още от византийската империя когато ние воюваме със гърците ,на сърбите им изпратят злато за да ни нападнат в гръб,това е най примитивното и подло племе на балканите ,заради тях падаме под турско робство -те са били съюзници на турците,така че не разчитайте на шумадийските свиневъди а четете историята особенно за времето на великият наш цар симеон и ще разберете истината.
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Албанците във Македония издигат плакати . ДЕЛА ТРЯБВАТ НЕ ДУМИ..,,,,,,,,,,,,
85
1
 
1
 
! Отговори
Тракийски преди 9 години
До АлибаницаИ албанците тяхната . На световни противняци!
84
0
 
0
 
! Отговори
ebb преди 9 години
До Енвер Хна чист тракийски ?? това беше добро попадение( шега) ама иначе дано не ни опре до кокала че ще ви трепаме май)
83
29
 
3
 
! Отговори
Енвер Ходжа преди 9 години
Албанците са си чисти българи и си говорят на чист тракийски, с тях си живеем и ще си живеем и за в бъдеще. Вярно Ислямът им мъти главите и ходят в Сирия и Идил, ама не са лоши хора, не са по- лоши от нас. Само бесата им не харесвам, ама адет!
82
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е християните да се обединим срещу *** бургии. Време е. Като искат толерантност да си вървят в техните държави.
81
7
 
3
 
! Отговори
14 преди 9 години
Eга се изтрепат един друг тия ***...
80
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейските талибани - шиптерите, само с албанци да не си имаш работа, това племенце е като хиените.
79
20
 
7
 
! Отговори
Алибаница преди 9 години
Българите достойно си бранят титлата на световни ***!
78
31
 
2
 
! Отговори
Н.Е.Г. Албанеца преди 9 години
До Шоп: Шопе не си прочел правилно историята (нищо ново за шипите)! Албанския език се говори на тези земи от приблизително 3000 години! много преди славянския да се появи дори на бял свят! само за инфо споразумението на края на руско турската войно затериториите на българия е написано и на албански, защото нямаше бъгарин турчин или руснка който да ги говори и треите езика! ти можеш да кажеш само че в София е била един от градовете за албанското въраждане!