Неделни шпаги: Нужен ли е Марселиньо на Петев?

За и против включването му в националния отбор по футбол
13 мар 2016 15:00, Екип на Dnes.bg
19

Петев има нужда от играч като Марселиньо. Снимка: Булфото
Марселиньо е ненужен експеримент. Снимка: Булфото

Общо гласували: 149
Петев има нужда от играч като Марселиньо
72%
Марселиньо е ненужен експеримент
28%

Селекционерът на националния ни отбор по футбол Ивайло Петев обяви имената на своите избраници за контролите в Португалия и Македония в края на март. Сред тях има няколко нови имена, като най-дискутираното е това на атакуващия полузащитник на Лудогорец Марселиньо.

Феновете на футбола у нас обаче са разделени по въпроса за дебюта на бразилеца в националния отбор. Нужен ли е Марселиньо на Петев? Мнения в Неделни шпаги кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Петев има нужда от играч като Марселиньо. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Националният ни отбор по футбол е на дъното и изглежда няма отлепяне. И Евро 2016 ще гледаме по телевизора, въпреки че то за първи път ще бъде с 24 отбора. А групата за следващото световно първенство през 2018 е повече от кошмарна – Франция, Холандия, Швеция, Беларус и Люксембург. Мнозина ще кажат – няма как да бъде по-зле. И сигурно ще са прави.

На фона на всичкото това повиквателната за Марселиньо в националния ни отбор е лъч надежда. Не защото е от Лудогорец, не защото е бразилец. А защото е тип футболист, който уви, няма аналог в цялата ни А група. И в националния ни отбор също. Защото ако накарате специалистите да ви посочат само едно име, което прави най-голямата разлика между Лудогорец и останалите отбора в първия ни ешалон, почти всички ще ви кажат: Марселиньо. Истината е, че в България футболисти като него днес на практика няма. Няма играчи в центъра на терена, които да направят точния извеждащ пас, да намират топката със "завързани очи", да вързват играта и наред с това да бележат. Да, в миналото имахме доста такива футболисти. Но не и днес.

На фона на това колко полезен може да е Марселиньо за националния ни отбор, звучат странно приказките, че той не е българин по произход и затова не бива да бъде викан. В крайна сметка дори отбор световен шампион като Германия е пълен с играчи, които не са родени в страната. Но хората там отдавна не обръщат внимание на това. Важното е даден играч да бъде полезен и да се раздава на терена за новата си родина. А Марселиньо определено може да бъде полезен на състава на Петев, още повече, че футболната фантазия в този тим отдавна липсва.

Единственият проблем за дългата кариера на "кариоката" в тима на Петев е неговата възраст. Марселиньо това лято ще направи 32 и може само да съжаляваме, че той едва сега ще дебютира в отбора. Но както много често се казва, във футбола няма стари и млади, а можещи и неможещи. А Марселиньо определено е от първите.

Марселиньо е ненужен експеримент, Александър Попов, Dnes.bg

Новоизлюпеният национал Марселиньо се похвали, че в родината му изпаднали в екстаз като научили, че ще облече фланелката на България. Този ход на Петев е повече от странен и напълно излишен. Не защото Марселиньо е слаб футболист.

Но какво се цели с неговата повиквателна? Ако ще подмладяваме отбора той едва ли е удачният избор с неговите 32 години, които ще навърши скоро. Ако това ще е подмладяването на Петев да извика и Здравко Лазаров, а защо не и сънародника на Марселиньо - Маркиньос.

С Марселиньо ще атакуваме първите две места на квалификациите за световното първенство в Русия ли? Има ли някой, който да се самозалъгва, че слабият ни национален отбор ще се пребори с ранената Холандия, Франция и Швеция? Дори не подценявам Беларус и Люксембург, където също трудно ще вземем пълен актив от точки.

За какво тогава ни е Марселиньо, който след квалификациите сигурно ще се оттегли? Ако е заради контролата с Португалия и желанието му отново да се изправи срещу Роналдо е друг въпрос. Сигурно иска да си размени фланелката с португалската звезда?

Няма никаква логика Марселиньо да е национал, колкото и еретично да звучи - по-добре да се развиват момчетата от Пирин и Славия Тони Тасев и Янис Карабельов. Поне бъдещето е пред тях.

Ще преглътнем разочарованието на роднините му в Бразилия, надявам се и самият Марселиньо да не го приема лично

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам го това треньорско трио на Лудогорец как се представят в други отбори и се чудя как само в Лудогорец можеше да са треньори. Киро, Киро яко си се ръсил за титлите.
8
4
 
4
 
! Отговори
Морково преди 8 години
Има! Борис Галчев. Подава, вързва играта и вкарва, а автора на статията да смени канала
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще е на варата?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много глупав въпрос. Въпросът е къде са младите, около които щеше да гради отбор настоящият "тренер". Следсващият въпрос е - къде са можещите млади? Или ги издирват вечер по чалготеките, в зависимост от силата на кълчене на снага по/около/под масите...
5
4
 
14
 
! Отговори
Коректор преди 8 години
Въпросът не е нужен ли е Марселиньо на Петев, а нужен ли е Петев...
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нужен ни е Жозе Моуриньо ! Перукан да го покани !5ев Вън !
3
1
 
4
 
! Отговори
do 6 преди 8 години
Е ако четеше статията, която коментираш, щеше да разбереш, че е написал същото.Ама чукча писател, чукча не читател...
2
0
 
2
 
! Отговори
do 3 преди 8 години
1 няма какво да те чака, щото е написал точно същото, дето ти си написал.
1
4
 
21
 
! Отговори
преди 8 години
Националният отбор не е място за обиграване на играчи. Има си юношески школи и клубни отбори за целта. В националния отбор се предполага да играят най-добрите налични играчи към конкретния времеви момент. Това по повод развиването на този или онзи момък в национала.