Удивителната Сезария

Кралицата на морна не просто пя. Тя разказа история
3 окт 2009 19:37,
21
Удивителната Сезария
Сезария Евора: винаги вярна на себе си. Снимка: Жокер медиа

Когато у нас се случи концерт на някой от световните фолклорни певци, това винаги е добра новина. Защото всеки един от тях има невероятната дарба да разказва истории.

Истории, идващи от далечни земи, обрисуващи тамошните хора и нрави по невероятен начин, потапящи слушателите в екзотичната атмосфера на така различните от Балканите места.

Buena Vista Social Club, Ди Ди Бриджуотър, Мариса и Мизия, Ана Моура и Сара Тавареш, Баба Зула – всички те вече ни дариха с невероятните си разкази и ни направиха поне малко по-широко скроени, по-обогатени и все по-жадни за нови и нови екзотични срещи.

И точно такава беше срещата ни с една от най-уважаваните по света фолклорни певици, босоногата Сезария Евора.

В петък вечерта дивата от Кабо Верде изнесе един невероятен концерт, с който ни показа нагледно с какво точно е заслужила петте си номинации за „Грами”.

Без да разбираме почти нищо от екзотичния креолски диалект на португалския, на който пя, ние научихме всичко онова, което тя искаше да ни каже.

Дълбокият й меланхоличен глас ни потопи в онази красива и в същото време тъжна атмосфера, така характерна за островите на Зелени Нос.

На езика на морна (своеобразна смесица между португалското фадо, африканските ритми и бразилската мондина) и множество символи, Босоногата дива ни разказа за удивителния си свят и невероятната си съдба..

От нея научихме колко беден е бил народът на Кабо Верде и как е страдала самата тя, като в името на това страдание Сезария пя боса – най-яркият символ на нищетата по света.

Разказа ни как е била низвергната от тамошното общество заради простото си потекло и е била принудена да замени микрофона с бутилката, която също присъстваше на сцената, поставена върху символичната масичка, с която Сезария никога не се разделя.

Седнала и запалила цигара, певицата на преклонна възраст ни показа, че човек трябва да остане верен на себе си, независимо от житейските обрати – точно както когато бива открита от един френски продуцент, завел я в Париж и направил я сензация на цели 47 години.

Босоногата дива ни пя още за любовта, съдбата, емигрантството, щастието и празниците и всичко останало, разказано в песните й Sodade, Carnaval De Sao Vicente, Cabo Verde, Rotcha, Mar de Canal и може би най-популярната Besame Mucho, която въпреки умората си изпя на бис за развълнуваната и станала на крака публика.

За прекрасната, задушевна атмосфера на концерта допринесоха още музикантите на „Кралицата на морна”, както още наричат Сезария.

В полумрака, обвити в дим, те свиреха на саксофон, виолин, китара, банджо, перкусии и екзотичния инструмент, наподобяващ малка китара – Cavaquinho.

Разбира се, плътният меланхоличен глас на Сезария Евора бе акомпаниран и от пианото, до което бе разположена кабаретната масичка с алкохол и цигари.

След като разказа удивителната си история на българската публика и изпя две песни на бис, Сезария си тръгна от сцената, така както се появи – незабелязано, тихо и спокойно.

Дали поради умората, или заради напредналата си възраст, певицата бе пестелива откъм емоции и думи.

Босите й нозе, димящата цигара, чашата бяло вино и прекрасната музика обаче направиха така, че никой не ще забрави нейната история – историята на удивителната Сезария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
0
 
! Отговори
BMviper преди 14 години
Кво сте седнали да ми хвалите "***" бе вие нормални ли сте в тая държава?!А на сичкото отгоре сте седнали да убиждате българската музика защото сте така културни "граждани" и дотолкова знаете и уважавате българският език, че пишете на латиница...Срам и позор какво разбирате от музика пък вие бе... Искам да ви видя следващия път как отивате на кръчма и си пускате тая измишльотина за да разпуснете!На приказки сте страшни ама преслава ви кибичи на winamp-а та мамата си трака...
20
0
 
0
 
! Отговори
realbg преди 14 години
Не знам кога ще се промени съзнанието на хората и ще започнем да поглеждаме и извън нашата оградка. Бях на концерта и наистина беше една невероятна нощ. Сезария и нейната група пренесоха цяла една зала в Кабо Верде... Тук не става въпрос за "идоли", а за музика - нещо толкова простичко и същевременно обединяващо.
19
0
 
0
 
! Отговори
До чичо Живко преди 14 години
И Rolling Stones не са се родили в сградата на лондонската филхармония. Можеш да се допиташ до световните енциклопедии. :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
До 16Съгласно световните енциклопедии вашия идол до 47 годишна е била кръчмарска певица и алкохоличка. В момента прекарва повече от времето си в Турция и Гърция. Най големият й почитател в момонта е турския президент.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе не е Еленчето, ама статията пак за нищо не става.Иначе Сезарията си е пич.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не казва, че сте комунисти, а че сте като тях!!! Не виждате реалността и претендирате, че сте класа. И недейте да наричате чалгата поп-фолк.Ивана не е велика певицаа, както и Глория или Десислава.Те могат да виреят само тук, където да се кълчат полуголи, докато вие си пиете домашната пърцуца. В статията става дума за изкуство!!! А изкуството не е силиконови цици плюс нулев интелект. Затова преклонете глава пред Сезария, дори и да не разбирате за какво ви говоря.
15
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
Чудя се защо всички наричат поп-фолка - комунистически.По времето на комунизма той беше забранен.Любители като мен слушаха нелегален югославски поп-фолк.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички чалгаджии, ама веднага вън от тази статия!!!Вие сте като комунистите, всички знаят колко сте прости и недодялани, но все се бутате и претендирате!!!Когато поканят в Лисабон или Рио или, не дай Боже другите световни културни центрове, на концерт Глория, за да изпее своите велики хитове, тогава ритуално ще си направя сюинет!!!Ама, от по-изкъсите!!!
13
2
 
0
 
! Отговори
Jopeckillo преди 14 години
Абе не е нормално да пишат толкова за някакви си певици от Кабо Верде или Джиджибиджистан, а да пропускат популярните български изпълнители като Преслава, Деси Слава и Анелия. С цялото ми уважение, но чалгата е най-масовата музика и трябва да й се обръща внимание, а не да се пренебрегва по този начин от журналистите.
12
0
 
0
 
! Отговори
Gab4o преди 14 години
Аз бях на концерта - жената неслучайно е заслужила популярността, наградите и обичта на публиката си. Най-добрата в жанра - обстановката е невероятна. А преди това не бях слушала дори такава музика, а тя ме грабна :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Do chicho Jivko преди 14 години
Chicho Jivko, mnogo si prost :D
10
0
 
0
 
! Отговори
Ей преди 14 години
До 6Наградата Грами се връчва за популярност .Проверете в Google списъка и ще видите колко музикални *** са я взели
9
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 14 години
Страхотен концерт...хареса ми много! Зала 1 на НДК беше пълна, страхотна атмосфера...
8
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
До 4Тава с прожекторите го правят нарочно - за да не направите качествен видео запис.
7
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
Супер музика. Жалко, че съм пропуснал концерта.
6
0
 
0
 
! Отговори
pochitatel-na-cesari преди 14 години
Чичо Живко, ако смятате че някой от нашите "певици" може да получи Грами, каквато Сезария има! :) Просто умирам от смях като си помисля само....
5
0
 
0
 
! Отговори
besame преди 14 години
прекрасен текст за прекрасна музика!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Страхотен дълбок глас, но не изпя моята песен.Не ми допадна това, че част от прожекторите обикаляха публиката почти през цялото време, светейки ни в очите, беше дразнещо, като изключим това, организацията беше добра.
3
3
 
0
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
Я сега ми обяснете с какво тази м...... е по-добра от нашите фолк певици?По-красива, по-интелигентна, по-надарена или какво?Жадувам да прочета нещо хуваво и за нашите певици.
2
0
 
3
 
! Отговори
steve g преди 14 години
Няма време българина за Сезариа, брат, няма коментари, защото народа е зает да си изпие ракията, да си дослуша чалгата, да се качи пиян и да се размаже в някое дърво.