Без изненади: "Златен глобус" бе присъден на "Аватар"

Бляскавото събитие бе помрачено от трагичното земетресение в Хаити
18 яну 2010 13:38, Петя Славова
17
Без изненади: "Златен глобус" бе присъден на "Аватар"
Джеймс Камерън по време на награждаването "Златен глобус". Снимка: БГНЕС

Под знака на бедствията премина 67-ата церемония по връчването на наградите “Златен глобус". Бляскавото събитие бе помрачено от трагичното земетресение в Хаити.

Голяма част от участниците носеха жълти, сини и червени ленти в знак на съпричастност към съдбата на пострадалите и жертвите на земетресението в Хаити.

Отличията получиха “Аватар” и “Последният ергенски запой”. Филмът на Камерън спечели в категорията за драма, а режисьорът Тод Филипс получи статуетката в раздела комедия или мюзикъл.

"Бъдещето принадлежи на триизмерното кино", бяха думите на режисьора зад сцената.

"Аватар" ни кара да се огледаме наоколо и да видим как всичко е свързано – хората помежду си и всички ние със Земята.

И ако за да оценим това чудо, трябва да пропътуваме четири и половина светлинни години до друг свят, ето къде се крие магията на киното", допълни Джеймс Камерън.

С отличията "Златен глобус" за най-добра драма и най-добър режисьор Камерън повтори успеха си от 1997 г., когато спечели същите награди с "Титаник".

Филмът за обречения презокеански лайнер, който все още е най-печелившият за всички времена с приходи от 1,8 милиарда долара, след това доминира на церемонията по връчването на наградите "Оскар", припомня Асошиейтед прес.

Още по темата

Филмът "Последният ергенски запой", който спечели 277 милиона долара в бокс офис класацията в Северна Америка, получи наградата "Златен глобус" в категорията за най-добра комедия или мюзикъл.

"Заснемането на тази забавна комедия за нас беше невероятно пътешествие", сподели режисьорът Тод Филипс.
Така едно от най-силните предложения на церемонията – “Гадни копилета” на Тарантино, остана недооценено.

“Аватар” победи още продукциите"Войната е опиат", "Високо в небето" и "Прешъс". За най-добра мъжка роля в драматичен филм получи Джеф Бриджис за "Лудо сърце", а Сандра Бълок взе наградата за най-добра драматична актриса за ролята си във филма "Сляпата страна".

Като най-добър актьор в мюзикъл или комедия беше отличен Робърт Дауни-младши за ролята си в "Шерлок Холмс", наградата за най-добра женска роля в същата категория взе Мерил Стрийп за "Джули и Джулия".

Наградата за най-добра мъжка поддържаща роля беше връчена на Кристоф Валц за "Гадни копилета", а като най-добра поддържаща актриса бе отличена Моник за ролята си в "Прешъс".

Германската продукция "Бялата лента" на Михаел Ханеке беше наградена за най-добър чуждоезичен филм. Филмът спечели и “Златна палма” в Кан.

Призът за най-добра анимация беше присъден на "В небето". През изминалите години бяха отличени анимациите "УОЛ.И", "Рататуй" и "Колите".

Наградата за най-добър сценарий взеха Джейсън Райтман и Шелдън Търнър за филма "Високо в небето".

Отличието за цялостно творчество "Сесил Б. де Мил" отиде в ръцете на Мартин Скорсезе.
Негови са режисьорските заслуги за "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Добри момчета", "Авиаторът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
abe za zdra4 moga da se syglasq 4e se haresva pove4e ot jenskata aodetoriq no avatar si e mnogo hubavo film4e haresvano ot stari mladi jeni myje tova e moe nabliudenie
16
0
 
0
 
! Отговори
hmm преди 14 години
Учудва ме факта , че едно фентъзи с изплагиатстван сюжет получава статут на филм на годината...аз лично не оценявам един филм по спецефектите...
15
0
 
0
 
! Отговори
Armond White BG преди 14 години
но понеже всичко е маркетинг и реклама този цитат на г-н Уайт от Ню Йорк Прес беше премахнат от секцията за Аватар в Wikipedia, а за който не може да си преведе горното:"Аватар e най-изтъркания филм правен някога за нуждата на белия човек да изгуби своята идентичност и облeкчи расистката, политическата, сексуалната и историческата си вина"просто това е, Аватар е много слаб филм
14
0
 
0
 
! Отговори
Люба преди 14 години
До: ФенДа, уважеми/а, чувала съм за Стругацки...и за книгата Мир Полудня от 60-те години, която не съм чела...и какво от това, необходимо ли е????Аз коментирам посланието на филма, а вие, щом държите, застанете зад тезата,че идеята му е крадена!! За отминалия век тази идея не е била толкова болна колкото сега... И всъщност, имате някакъв проблем ли ???????
13
0
 
0
 
! Отговори
Armond White преди 14 години
Armond White (New York Press): "Avatar is the corniest movie ever made about the white mans need to lose his identity and assuage racial, political, sexual and historical guilt."
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Аватар" го харесват само жените. Тази блудкава история не може да ме трогне. Наградиха го единствено заради ефектите му и 3D анимацията.
11
1
 
0
 
! Отговори
ФЕН преди 14 години
А да сте чували за Стругацки? Да сте чели нещо? Прочетете......
10
0
 
0
 
! Отговори
Люба преди 14 години
АВАТАР е повратен момент в историята на киното... Но посланието е уникално и жалко за всички, които не го откриват... На няколко пъти се просълзявах, осъзнавайки каква е действителността покрай нас и за това, че може би всичко е изгубено за нас и децата ни на този свят....Бях останала без дъх през цялото време.. и не усетих как минаха 3 часа! Излизайки от залата, можех да вляза да го гледам веднага още веднъж....
9
0
 
0
 
! Отговори
Stani преди 14 години
AVATAR e nai-unikalniq,nai-krasiv,nai-dobur i nai-smislen film,koito sum gledal nqkoga.Radvam se,4e sum dojivql vreme,v koeto moga da izjiveq ne6to takova,za6toto AVATAR e ne prosto film,toi e izjivqvane i use6tane.Blagodaren sum,4e sum imal vuzmojnostta da go gledam i 6te go gledam pak pone o6te nqkolko pati i to na kino.
8
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 14 години
Аватар е наистина само визия, но от гледна точка на сюжет е доста слаб и елементарен. естествено, че този филм ще вземе награди, защото той е направен да ги взима. Това е поредното доказателство, че се награждават филми, които носят политически характер. Аватар носи точно такъв анонс и тези, които не им пука за природата, решават, че така ще дадат своя принос за нея. Не би трябвало някой да те критикува, напълно си прав:)
7
0
 
0
 
! Отговори
към 1 преди 14 години
""Аватар" ни кара да се огледаме наоколо и да видим как всичко е свързано хората помежду си и всички ние със Земята." - даже са ви го казали, но пак не може да го разберете, защото сте тотално затъпели от глупави сапунки и сериали. Уникален по своята дълбочина и визия филм. Но трябва да се гледа с нещо повече от очи. Който няма съзнанието да възприема, по-добре да гледа турски сериали - там всичко е просто - жениш се, правиш 2 деца и ... те това е.
6
0
 
1
 
! Отговори
Becko преди 14 години
Трябва да сложат IQ тест на входа и да ви пращат да гледате Перла, когато покажете забележителните резултати от 13 точки ...Филмът е повратна точка в киното ... прави американците смешни при положение, че те са най-големия пазар за филми и всички филми се правят, за да им се харесат ...Сценарият се вписва в историята им с Индианците в Северна Америка и Ирак."Защо сме им ние ? Какво ще им дадем - Кока кола и джинси ?!" - незнам къде гледате :) супер елементарни хора ...
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Pozdravleniq :)
4
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 14 години
Бих се учудил, ако я дадът на друг филм. Аватар е уникален!
3
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 14 години
Няма да се изсипе порой зашото никой, който е гледал филма няма да ти обърне внимание. Защото вкусовете не се коментират - на теб не ти е харесал - на 90% от зрителите обаче да. В случая твоето мнение няма никакво значение. Това че ти не си разбрал смисъла на филма пък е нещо за което мога да кажа само едно "Всеки вижда толкова, колкото му позволява процепа, през който гледа".
2
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
Сигурно си прав. По-скоро го наградиха за приноса в киното, донякъде са и прави по мое мнение, но за режисура абсурдно!...
1
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Съжалявам, но след мнението ми по-долу, предполагам, ще се изсипе порой от орицание и негативизъм, но "Аватар" е изключително слаб филм като съжет и тематика, скучен и елементарен, и единствено качествените и авангардни ефекти го правят поне зрелищен, ако не друго. Супер-скука, едва изтраях да завърши. Жалко!