Васко Гюров от Ревю: Всички на бунт!

Емблематичният музикант пред Dnes.bg за протестния концерт, който организира
Обновена: 17 дек 2010 11:52 | 8 дек 2010 16:10,
112
Васко Гюров от Ревю: Всички на бунт!
Васил Гюров. Снимка: Булфото

След приемането на Бюджет 2011 и предложените промени в законите за киноиндустрията, авторските права и сценичните изкуства, бунтът назрява във всички арт гилдии.

И след като поетапно бяха изразени несъгласията с новите наредби първо с декларации, а след това – с редица акции, българските творци излизат на улицата.

Поредният протест ще се състои на 9 декември от 11,00 часа пред Народния театър.

Това стана ясно от съобщение на една от най-емблематичните фигури в българската музика и култура – лидера на Ревю Васил Гюров, който разпространи следния призив:

"В четвъртък, 9 декември ще се протестира срещу културната политика, провеждана от правителството. Ще има апаратура за свирене, осигурена от филмовите дейци.

Много моля всеки, който се чувства съпричастен и който би участвал с изпълнение или поне с присъствие на импровизирания концерт, да заяви участието си (срокът е сряда, 8 декември) на vasogurov@yahoo.com.

Сега е моментът, в който ще си проличи доколко имаме гражданска позиция и на кого от нас може да се разчита!

Когато се опитват да убият българското кино и българската музика, не трябва да седи и да гледа безучастно!"

Свързахме се с Васил Гюров, за да си поговорим за все по-честите протести и за това как се организира концерт за 2 дни...

Още по темата

Ето какво ни каза:

„Аз изпратих писмото до около 100 човека, свързани с музиката, и до момента са отговорили около 10-15. Няма значение кои са, кой ще свири – важно е да заявим подкрепата си към колегите от киноиндустрията. Защото назрява моментът, в който всички хора, занимаващи се с култура, ще излязат на улицата.

Убеден съм, че хората, занимаващи се с кино и театър, са дори по-радикално настроени от музикантите. Но и при нас тази търпимост ще прелее всеки момент“.

На въпрос как се развиват нещата след първото четене на новия закон за авторските права, той отговори: „Имаме всички основания и потвърдения от различни източници, за да знаем, че законът в сегашния си вид ще мине и на второ четене. Поправките в него са в изключителен ущърб на авторите и обслужват интересите на ползвателите и лобистите, когато в цял свят държавата защитава творците.

Правната комисия отговори на нашите опасения за предстоящи санкции на България от Европейския съюз с аргумента, че липсата на овъзмездяване за авторите не е проблем. И това, при условие че в Европа отдавна частното копиране е абсолютно забранено.

Но тук, разбира се, това не изнася на спонсорите на ГЕРБ...“

Васил Гюров сподели мнението, че не е важно каква ще бъде посещаемостта на протеста: „На миналата проява имаше 200-300 човека, което не е нито много, нито малко.

Но дори бройката не е важна. Важно е събитието, важно е да се разбере, че в тази държава има едни хора, които са нормално мислещи и се интересуват от бъдещето на културата на България.

Важно е да ги чуят онези, които правят новите закони. Важно е и да ги подкрепят онези, които държат на българската култура, без значение дали са част от нея“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
2
 
! Отговори
koko преди 13 години
Васил Гюров изобщо не е емблемати4на фигура в БГ музиката. Това са PR ски истории. Много по емблемати4ни фигури са Васко Крьпката , Васил Найденов и Янко Брьснаря от Артеря. Аз нито бих отишьл нито бих свирил там....
110
4
 
0
 
! Отговори
Музиканта преди 13 години
Абе Гюров !! Защо си толкова голям *** ! Нали си получаваш еднта заплата от Мюзикаутор , и изобщо не ти пука за никой освен за самият себе си !!! Защо се правиш на нещо което не само не си , но и никога няма да бъдеш!!!
109
3
 
0
 
! Отговори
skf преди 13 години
А може би на българските творци им липсват творческите командировки, почивните станции с кюфтета по евтини от депутатските и това че каквото и да направиш ще си вземеш парите както кто и ако извадиш големия език и го удариш където трябва ставаш изключително талантлив
108
2
 
2
 
! Отговори
87560 преди 13 години
Какви пари бе ? Забравихте ли за"Комунизмът си отива", Вземете си трабантите и панелките, Кой не скаче е червен ?! Аз имам частен бизнес и сам си осигурявам работа, осигурявайте си и вие. Какво искате от държавата? Изкуство и култура имаше преди, сега няма нищо. Дори голите ви силикони са противни.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само така може да се спука циреят, наречен Симеон Дянков.
106
0
 
1
 
! Отговори
- преди 13 години
Ако идеята на демокрацията е аз и феновете на планета да имаме равни права, ще кажа "не благодаря"
105
17
 
3
 
! Отговори
Планетата преди 13 години
Е как пък не протестират чалга певците ? Ааа, ама те всяка вечер пеят на живо и правят музиката си слушана, а ? Я си помисли, този ако влезе и задрънка на китарката си в заведение, няма ли до го изгонят с шутове ! Сори, ама не го бива да прави продаваема, комерсиална музика. Та кой освен 100-на човека в държавата са чували за тоя *** ?
104
4
 
5
 
! Отговори
Торента преди 13 години
Предвид как насъскваше куките да преследват хлапета, свалили mp3-ки, и то забележи, не негови, а на известни творци, този е не пич, а чиста пичка.
103
6
 
5
 
! Отговори
marto преди 13 години
Само така Васе...евала мой! Ти си номер едно! Твоите фенове те обичат и те са многоооооооо!!!
102
6
 
6
 
! Отговори
11 преди 13 години
Евала, Васо! Не изневери на себе си, остана си пич! Адмирации!
101
4
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Дай по-добре да кажеш какво от това, дето надробихте като творчество през изминалите години става за слушане и се слуша, пък после да си говорим за пари.
100
1
 
6
 
! Отговори
гица преди 13 години
Дано съберат на протеста повече хора, отколкото на концертите си.
99
5
 
5
 
! Отговори
M преди 13 години
Жалки, оскотели, злобни същества! Като свършат с културата ще стигнат и до вас! Само че вас няма да има кой да ви подкрепи, защото ние отдавна ще сме другаде. Жал ми е и за нас, и за вас.
98
9
 
5
 
! Отговори
Валентина преди 13 години
Лицето Гюров наистина упорито демонстрира една от проявите на войнстващата посредственост - точно пък него никой, ама наистина никой няма да го копира поради простичката причина, че не е създал нищичко стойностно, дори поне временно харесвано! А да се плюе по Кирил Маричков, Иван Лечев или Денис Ризов е лесно, но тях публиката си ги харесва и обича! Защо г-н Гюров не се ориентира към нещо творческо (e.g. музика) а се пъха в администрацията? Иска парички без да бачка... Жалък е!
97
5
 
10
 
! Отговори
тук преди 13 години
Васо не иска пари,а протестира срещу абсолютното нарушаване правата на творците в новия закон за авторски права. Информирайте се първо. Новият закон е лобистки и е изцяло в името интересите на няколко фирми, но срещу именно тези, които са създали творческия продукт. Печалба ще имат разпространителите, а не авторите. Хайде сега помислете хубаво, ако можете разбира се
96
6
 
5
 
! Отговори
toti преди 13 години
киноиндустрията се издържа от пржекции и пр. само в Щатите. В Европа е друго. Всички държави заделят пари от бюджета си! Културата все паке мерило на една нация. А простете ме - Пайнера е най- ниското ниво за съжаление и най- лесно постижимото! Така че, щом има такива изказвания - може би си заслужаваме попарата! И ако музикантите могат да се издържат от музиката си (пак казвам Васо не иска пари, а подкрепя), то кинаджиите как да се издържат? Да ходят да просят по спонсори ли?
95
6
 
7
 
! Отговори
локо преди 13 години
"В проекта са привлечени трима от най-утвърдените имена на българския рок - Кирил Маричков, Иван Лечев и Денис Ризов". Това са червените ДКМС-КУЧЕТА, на БАЙ ТОШО!
94
9
 
5
 
! Отговори
локо преди 13 години
Аба ти нормален ли си? Като, не иска пари, какво го бърка "Бюджет 2011", като сте много важни, защо не питате Дянков, колко пари е отделил, за Митьо Пайнера, престанете, да простеете и децата ви се смеят. Ако можете, издържайте се, ака не, значи неставате, за тази работа. Правите се на голямата работа, а е време, да се огледате къде сте и можете ли, да се издържате от публиката, която ви харесва.
93
4
 
9
 
! Отговори
Toti преди 13 години
Абе къде пише, че Васо иска пари?
92
0
 
1
 
! Отговори
между другото преди 13 години
до д-р Хаус 92........................Това , което ние наричаме демокрация , преди няколко дни , американците са го нарекли '' КЛЕПТОКРАЦИЯ " , а един виден бивш министър е обявен за клептократ .Ето това , изглежда е , същинската причина за създаването на въздухарски течения напоследък.