Като не харесвате българска музика, яжте пасти

Най-въртените песни в българския ефир са... румънски
Обновена: 28 дек 2010 11:55 | 24 дек 2010 14:10,
204
Като не харесвате българска музика, яжте пасти

0,1. Това е процентът на българската музика в българските медии.

Класическите оправдания са, че не им е във формáта, че не е достатъчно добра, че феновете не искат да я слушат. Радиата работят с „проверени“ плейлисти и почти нищо ново, неизвестно, непознато няма място там.

Поредното доказателство е официалната годишна еърплей класация на България, изготвена от БАМП и Nielsen Music Control, която излезе тази седмица. Тя отразява реалния брой ротации на 20-те най-популярни радиостанции и музикални ТВ канали у нас.

И показва, че най-слушаното парче е Samba на румънката Андреа Баника, което е в компанията на още 2 румънски песни в топ 10 (цялата класация + медиите, на които се базира вижте тук!).

Ако изключим специализираните станции за рок, българска музика и попфолк, родната продукция нито се гледа, нито се слуша в електронните медии (без интернет).

Естествено, изключения не липсват – има група от поп изпълнители, всички станали известни в началото на десетилетието или преди това, които имат достъп до ефир – Графа, Мария Илиева, Миро, Галя, Любо. Старите и нови песни на групи, като Остава, D2, Ъпсурт, Gravity Co и Уикеда също от време на време, макар и по-рядко, пробиват стената. Както и носталгичният звук на българската естрада. Първите сингъли на победителите от музикални риалитита. И не на последно място – платените от голям рекламодател ротации, които произвеждат „хитове“ .

От другата страна е така нареченият „ъндърграунд“ – десетки качествени изпълнители и групи, които пълнят клубовете в столицата и страната цяла година, но явно не са достатъчно „радиофонични“, или вписващи се в дадения формат.

Всички те съзнателно са абдикирали от всяко желание за медийна популярност и активно и адекватно ползват социалните мрежи и каналите за видео споделяне като ефективен начин за комуникация.

Привържениците на българската музика биха казали, че държавата трябва да подкрепя продукцията си (известния „френски модел“), но любов и фенове със закони не се произвеждат.

Освен това шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора. Правилният бизнес модел, с който поп фолкът работи, направи индустрия, чиито производен цикъл е затворен в себе си (записи, медии, промоция, клубове, разпространение, мърчъндайзинг и т.н.) и съответно – идеално работещ. Доказателство: тази година Пайнер с лека ръка направи турнето си безплатно.

Чуден пример от последните дни е премиерата на новото парче на Румънеца и Енчев (справка - тук), която съвпадна с представянето на нов и доста поп насочен дует – Dokle & Greesh. Излишно е да се споменава, че рапърското дуп присъства в сутрешни блокове, печатни медии и радиостанции въпреки негативния аспект на говорене за откровената чалга в парчето и неадекватно плагиатстваните идеи във видеото.

За сметка на това новаторското представяне на Urban/Hot AC дуото заинтересува малък брой медии и събра предимно музиканти в претъпкания клуб, където бе представено.

На същия принцип любими на медиите са Красимир Аврамов и Деян Неделчев. Заради тъжната народопсихологическа черта да не харесваме собствената си музика (артисти, творци, интелектуалци, всички, които не са „като нас“ и които трудно можем да принизим с подигравки).

Така със слаба обществена подкрепа преминаха всички протести на различните артистични гилдии, въпреки целенасочените (осъзнати или не) действия на Министерство на културата в посока откровена вреда на редица изкуства. Докато евтината сапунка между попфолк певица, плеймейтка и футболист бе на всички първи страници и в праймтайма.

Кръв, секс, скандали и евродиско.

Има ли алтернатива на всичко гореописано? Споделете мнението си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
osven dzasta prasta balgarite nemogat da pravjat dobra muzika. nito text nito melodia vse edno i sa6to zvu4i i pevizite si prili4at
128
3
 
2
 
! Отговори
Varg преди 13 години
Който е малко умен слуша качественна музика,която я има с тонове.Догодина очаквайте моя първи албум в стил експериментален блек метъл.През това време може да продължавате метъл пропагандата.Насилие над децата на Авел.Ave Satan!!!Hail Lucifer!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
ДНК преди 13 години
до 128. Ген,бате! Затова ни влече към ориента!
126
0
 
0
 
! Отговори
речник преди 13 години
Бъзикам се бе хахахахаха не се коркайте
125
2
 
1
 
! Отговори
Речник преди 13 години
еВтин се пише с "Ф" ! Невъзможно е медия да допуска правописни грешки.
124
0
 
2
 
! Отговори
до NDM от 78 преди 13 години
Ти явно си доста ***, щом не можеш да вникнеш в написаното от мен! Естествено, че съм чувал за посочените от теб групи. Само, че кой ги слуша днес! Днес се слуша чалга, за съжаление. И най-лошото е че се слушат всякакви чуждестранни песни, а нито една наша не може да пробие навън Това имах предвид и сега го пиша по-опростено за простоватичките като теб. И още нещо, вместо да мърмориш и да дразниш всички, разваляйки им празника, най-добре се скрий в мишата си дупка и не излизай оттам!
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз когато съм пред интернет слушам радиа от цял свят. Това е сайта: surfmusic.de препоръчвам на хората тук да чуят къде по света каква музика се слуша! :) Весела Коледа!
122
2
 
10
 
! Отговори
ВЛАШКАТА МУЗИКА Е .. преди 13 години
...СУПЕР!ПАРЧЕТАТА СА РИТМИЧНИ И МЕЛОДИЧНИ!!!БЪЛГАРСКАТА ЧАЛГА Е *** ,МОНОТОННА И ПРИЛИЧА НА ТУРСКИ И *** МААНЕТА....!ПЪЛЕН ***!!!!!
121
1
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
Не само в БГ се слуша румънска музика, но и в цяла Европа. И това не е от скоро а е резултат от усърдната работа на румънците последните 10-на години, докато нашите само хленчат, че в "БГ имало само чалга", "хората били прости, слушали само чалга" и т.н. Ето ви на сега като сте много умни... Все едно в Румъния не слушат и не правят чалгия... ;)
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми да ви кажа те повечето песни в чалгата са кавъри на арабски песни. Аз живея в залива и почти всяка арабска чалга дето чуванм тука после я чувам преведена и в българия. Пък някой си мислят че българската чалга било "уникално българско явление". Явно българите не сме толкова европейци и християни колкото се праскаме щото се ни влече към ориента.
119
2
 
10
 
! Отговори
До Елена Пенева преди 13 години
Елена Пенева, не мисля, че фактът, че харесвам български фолклор ме прави шовинист! Мисля, че е изключително НОРМАЛНО българин да харесва български фолклор.НО да подчертая, че мразя чалгата в червата си! Като чуя чалга ми става лошо. За сметка на това много чалгари мразят българския фолклор и не могат да го понасят.Шовинист ли съм аз - българинът, слушащ автентични български хора, но мразещ чалга помии?Статия изсмукана от пръстите.
118
14
 
2
 
! Отговори
ХоХо преди 13 години
Не знам за вас, но аз предпочитам БЪЛГАРСКА чалга, пред РУМЪНСКИТЕ денс песновки....
117
5
 
10
 
! Отговори
Батулгар преди 13 години
Ти май си доста глупав. Първо Брат и Кака не са руски думи. А Руснаците използват българските такива. Второ бъбрек не е турска дума. Това, че присъства в турския език не я прави такава. Турския език е една кльошавица от развалаен арабски с примеси от езиците на поробените народи. Нищо повече. Българският език е многопластов, в него се съдържат думи от поне 5 различни групи, ако това ти говори нещо, ако не.... гледай си турските сериали.
116
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Защо трябва да слушаш радио ? Вкарай си любимата музика в компютъра и си я слушай по всяко време.
115
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Не съм запознат с подробностите , които изреждаш,но аз съм си купил дискове с любимата ми музика /българска и не/ и си слушам каквото си искам. Радио не слушам и заради тъпите реклами и други простотии бълващи от микрофоните на водещите.
114
0
 
7
 
! Отговори
Пегъзий Музовски преди 13 години
Ам ко да ви кажа. Като ги гледам сегашните мога само да заявя... Къде съм аз, къде сте вий...И да направят закон да се слушат само български песни - това не значи, че ще има полза...Хубава песен не се прави за пари, а с любов. Парите идват после...
113
1
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 13 години
Такааа, а сега въпроса е - след като българската музика е доказано некадърна, неслушаема, неискана от потребителя, на каква основа българските изпълнители *** за пари ??? Те просто не са излъчвани ! Като онзи наглец, от някакво `ревю` /че не му помня името/. Аз го виждам за първи път през живота си, но той пищи че искал отчисления, искал пари защото бил звезда ?!?!
112
5
 
1
 
! Отговори
???!!! преди 13 години
до 106.Бъбрек е от турката дума бьобрек /bo:brek/, брат и кака са руски думи! Опитайте се да не използвате турската дума бьобрек ,тогава какъв ли ще е българският еквивалент на думата бъбрек ???!!!
111
0
 
2
 
! Отговори
kotzy преди 13 години
Не че имам сериозни претенции към статията, но от целия Топ 10 съм чувал само Лейди Гага и то не с музикалните и' изпълнения. Да се отделят рок-радиата и да се говори така обобщаващо е леко нелепо...
110
2
 
7
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 13 години
Чалгата не е виновна, че поп `творците` ни са пълна шит ! Не виждате ли, че едни и същи муцуни са захапали кокала и не пускат никой нов да припари. Графа с неговите кахърни рециатции, онази Илиева, с изглед на *** и неориентирания Миро. И какъв хит да ми създадат тези, доказали се, десетилетие вече, че нямат способности и заложби. И върха на всичко е Профон и Явор Колев. Ха сте дръпнали нещо да чуете, ха са ви арестували. Бъргарска музика ? Не, мерси.