Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички

Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист
24 юни 2010 14:52,
143
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички
Снимка: Булфото

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Az sym na 24 god, opazil me bog kato vzema da navlizam v srednata i tretata vyzrast. Za6to go kazvam? Ami v momenta ima dosta 4itavi lekari, moje da sa na godini no si razbirat ot profesiqta. Imam pogled vyrhu moi vrystnici i izob6to studenti vyv vi6ite ni medicinski zavedeniq, bog da me pazi ako trqbva takiva da me lekuvat. Takiva koito u4at po 2 dena v godinata i si vzimat izpitite s troiki. Teq lekari li 6te stavat? Sega6nite studenti po medicina 90% ne znaqt kude se namirat i gi myrzi da u4a
57
0
 
36
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
Тая съвсем е изкукала!Имам двама старци които редовно "прескачат" джипито. И защо? Защото направления .... няма! А когато така и така ще трябва сам да се оправяш - отиваш по-добре в болницата отколкото при специалистите по поликлиниките.И още нещо - тая от Луната ли е паднала да не знае, че по пътека, т.е. за сметка на касата (дето му викате "безплатно" :) може да се влезе в болница само по направление. Което се издава от ... джипито. Дето го "прескачали".....Баси тъпанарката!
56
0
 
34
 
! Отговори
gace преди 13 години
Тази е пълна пародия, братче.
55
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е правилно заради вашия семеен лекар да обобщавате така за всички. Навсякъде има некадърници, но не може да слагате под един общ знаменател всички! Моето джипи е компетентен и съвестен, морално отговорен лекар, за разлика от вашето джипи, примерно.
54
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предпочитам да "ни лекуват баби и дядовци" с натрупан опит и знания а не МАГИСТРАЛНАТА министърка!Тази да си ходи на магистралата, полза от нея няма.
53
22
 
5
 
! Отговори
XXI век преди 13 години
Има нужда от тотална промяна на здравната система. Тест за интелигентност, компетентност и морал за целият обслужващ медицински персонал.
52
17
 
8
 
! Отговори
Пострадал:( преди 13 години
"Нашето"джипи дори на снимка не познаваше съпруга ми,докато беше напълно парализиран след катастрофа,но редовно вемаше таксата!Когато си позволих да потърся съдействие от нея,защото умираше,тя ОТКАЗА!Дойде,когато ковчегът беше на вратата!Би трябвало да я осъди до края на живота си да не бъде лекар,защото не е и човек,но аз не съм Бог!Той вижда!Излишни са ни!В нормална държава биха им дали...сняг да ринат пред болниците,нищ друго!
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали се усмихваше, много се усмихваше, сега къде е усмивката ?
50
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много интервюта, а някаква свършена работа? С това интервю няма да помогнете нито на лекарите, нито на пациентите. Но пък ще си запълните деня и ще се видите по телевизията.
49
2
 
9
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
Както винаги министерството си търси оправдание за безхаберието в което го натикаха политиците Вярвам на министърката защото вижда проблемите в здравната система Знам че я боли че нищо не може да промени но поне казва какво мисли Всички предишни министри само казваха неща без да мислят Вече трябва да се реже гнилото а не да се лекува
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С набелязаните антикризисни мерки в една система , която има достатъчно събрани средства не бабички , а динозаври ще ни лекуват . Медици по на 50 год. започнаха да учат езици за да емигрират. 80% заплащане на заработеното , рестрикции в извънболничната помощ - за какво да работят тук , като ги ограничават
47
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Джипитата не стават за нищо!!! Аз моята кукумявка винаги я прескачам , защото се прави на компетентна по всичко и вместо да ме лекува пише рецепти на поразия дори не ме преслушва със слушалките, а иначе кихам 2,50 за да ми драсне 3 нечетливи реда дето в 6 аптеки не успяха да разберат кво е написала.. некадърници
46
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
медицинските работници трябва да са добре платени и да се държат добре с пациентите, но трябва да има критерии за тях, не искам да ме лекува доктор завършил с (3+)
45
1
 
32
 
! Отговори
л.л. преди 13 години
министърке заминавай в пенсия, съвсем си се издухала
44
1
 
25
 
! Отговори
Shark преди 13 години
И кой го казва това?! А тя каква е, не е ли бабичка. Ама сигурно не е направила 37-те години за пенсия и ще стои кво да прави горката.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С две думи , имаш право да си здрав, нямаш право да си болен.
42
0
 
9
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
така е защото младите,които са решили да учат за лекари разбраха,че само от пластична хирургия се печели.като нормален лекар без рушвети не можеш да изкараш,а става по-трудно да ги вземаш от бедния българин.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То щото Ана-Мария Борисова е много младичка...хахахаха! Първо да погледне себе си, после да сметне колко време се учи , специализира и т.н.
40
3
 
25
 
! Отговори
СТАЛИН преди 13 години
Опъни я,бе Киро!Може да влезнеш в ГИНЕС за човека опънал най дъртата грозна и *** министърка на света!А с наградата ,ако си човек,устрой една екскурзия на правителството до Сомалия,но само с еднопосочен билет!Паметник ще ти издигнем ако го направиш!!!!!!!!!!!!!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
РОСЕНдо КироПора преди 13 години
Не знаех че си герантофил След 10 гоини ще ти се отвори бая работа