Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички

Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист
24 юни 2010 14:52,
143
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички
Снимка: Булфото

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
19
 
! Отговори
Един Луд преди 13 години
"Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница."Ами като ядем гадни храни е нормално да боледуваме по-сериозно от бяла Европа и да влизаме в болниците по-често.
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бабичка е министър, що да не ни лекуват бабички.....тая за млада ли се мисли
76
0
 
18
 
! Отговори
ох на баба! преди 13 години
а сега да не би да не ни лекуват бабички??че и министъра на здравеопазването си е бабичка!
75
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами лекувай се с магии, молитви и чайове тогава. Като не ти харесва...какво друго да ти кажем ние тука..
74
21
 
11
 
! Отговори
RRR преди 13 години
Да се махнат джипитата. Те са напълно излишно звено, което само смуче пари от касата. В повечето случаи са некадърни и още повече объркват болните и докато човек стигне до истинският специалист който може да му помогне компетентно понякога е вече късно. по добре да ги няма и хората да си плащат направо на специалиста при когото искат да се прегледат и който разбира от техният проблем.
73
0
 
4
 
! Отговори
an преди 13 години
KAKTO VSI4KO V ABSURDISTAN, I ZDRAVEOPAZVANETO E NABUTANO V ZADNIQT DVOR. ILI KATO SE IZRAZQVAT PROSTITUTKITE. V BEJOVIQT SALON.
72
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
осрахте здравеопазването то и без това беше ужасно а пък сега да не говорим
71
1
 
23
 
! Отговори
колежка преди 13 години
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички - като тебе :)
70
1
 
26
 
! Отговори
мама преди 13 години
На тоя хал сме,защотп планът Ран-Ът е в действие. Чичковците обаче са си направили грешни сметки,защото досега трябваше да са ни затрили!!!
69
0
 
22
 
! Отговори
Good job/well done! преди 13 години
за да ни лекуват "бабички" след 10 години, бяха нужни 20 години усилена работа, от страна на ресорните министерства и не на последно място "грижата на държавата" за този отрасъл. Честито!!!, това са плодовете на Вашия "труд".... Възниква въпросът "Ще има ли последствия и наказателно преследване на виновните за горепосочения факт???"
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
луда шизофреничка да си покаже Експертното решение с диагноза ненормална бабичка, а защо мила ми бабо ще ни лекуват такива баби и дядовци ааааааааа заради такива като ТЕБ ходи да си гледаш кравата на село и да береш банани
67
3
 
3
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
Е НА ТАКИВА КАТО ТАЗИ МИНИСТЪРКА КАЗВАМ АЗ "ПРЕЛЕСТНА ЖЕНА"
66
22
 
3
 
! Отговори
до 66 от 48 преди 13 години
Абе пън това със слушалките го написах за пример толко ли не разбра!!! Щото ми се е случвало да имам затруднено дишане заради грип и можеше поне да си извади слушалките от *** и да ме преслуша вместо да ми обяснява "Ми това сега е грипен сезон сигурно е грип е пиеш тва и тва и бегай" некадърници са!
65
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не при всички заболявания трябва задължително да те преслушат със слушалка. А който не е доволен от рецептите и лекарствата, да се лекува с народна медицина, баене и магии, леене на куршум и т.н. Хахахахаха...!
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво рабираш ти бе, министърката? Знаеш ли в този форум какви икономисти, лекари, финансисти, професори и експерти има, а?
63
13
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 13 години
а,тя да се радва-ти се радвай ! тя проблем няма-хем е лекар и сама може да се лекува,хем не е случаен човек -вратите ще са и отворени.Ти себе си гледай и своето положение ...нея не я мисли..
62
19
 
9
 
! Отговори
Иван Бухов преди 13 години
Има много проблеми и не са от вчера...Това го знае и чувства всеки... Защо не се действа?! Защото риба се лови в мътна вода... Това го знаят и го ползват лекарите. Зъболекарите, лекарите, аптекарите, адвокатите и др. не се контролират и ни ограбиха. Станахме беззъби, болни, ограбени, незащитени от грабители и т.н. Боже помогни ни! И надеждите ще се свършат!? Така ще си отидем от този свят!
61
1
 
5
 
! Отговори
сс преди 13 години
колкото и станно да е тая взе ,че каза нещо вярно , до сега никой от милиционерската партия не беше казал нещо вярно , то само акции , акции ....!!!резултат ще има тогава когато всички ,които плащат осигуровки получат една плстична карта с номер и лична сметка която да е гарантирана и с всички атрибути на банкова сметка , а не както сега купчина крадци да се разпореждат с личните ни вноски , така, че , които си плаща получава ,който не е плащал , в болниците има каса и там плаща кеш .и да видим
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая за какво ще си пали свещ?Да не смята да се оттегля в един по-добър свят?
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da se radva taq 4e sled 10 godini 6te ima o6te lekari da lekuvat, ami sled 20-30 kogato doide na moeto pokolenie vremeto ? 6te trqbva da izmirame