Пак опасни добавки, този път гарнирани и с инстантно кафе

ЕС и МЗ предупреждават, че те са вредни за здравето
6 авг 2010 13:41,
8
Пак опасни добавки, този път гарнирани и с инстантно кафе
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Министерството на здравеопазването отново е постъпила информация по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара на Европейския съюз.

Информацията се отнася за хранителни добавки и инстантно кафе, които съдържат неразрешени субстанции, предлагани на пазара в някои държави членки, както и в интернет, съобщи МЗ.

Информацията включва следните продукти:

1. Хранителна добавка под формата на блистер от 5 капсули по 535 мг с наименование IL QUINTO ELEMENTO.

Продуктът е с произход САЩ и е произведен от фирма BODY BASIC. Предлага се в търговската мрежа в Италия и Испания и в интернет.

При извършен лабораторен анализ в хранителната добавка е установена неразрешена лекарствена субстанция sildenafil. Тази субстанция влиза в състава на лекарствени продукти като “Viagra”, “Revatio” и др. и може да бъде опасна за хора със сърдечносъдови проблеми.

2. Хранителните добавки Dragon Power, Golden Night, Hard Night, Satibo Alternative Capsule, UP, от растителен произход, внос от Китай, предлагани в търговската мрежа в Унгария.

При извършен лабораторен анализ в хранителните добавки са установени неразрешени лекарствени субстанции sildenafil и tadalafil. Цитираните вещества не се съдържат в растенията, те са синтетични и се добавят съзнателно при производството на добавките за постигане на ефект за увеличаване на потентността.

Още по темата

3. Хранителни добавки, които се продават в сайтове за Италия или изпратени от Италия. В тях се съдържат неразрешени субстанции, стероиди, vinpocetine, yohimbine и prohormones.

Те се считат за вредни за здравето, като допинг вещества, в съответствие с най-новите проучвания на Световната антидопингова агенция (WADA).

4. Инстантно кафе „Magic Power Coffee”, предлагано на пазара в САЩ. Съгласно представената информация, Американската администрация по храни и лекарства (FDA) предупреждава консуматорите, че продуктът се предлага като хранителна добавка за повишаване на сексуалността, съдържаща активна химична съставка hydroxythiohomosildenafil, която може опасно да понижи кръвното налягане.

Magic Power Coffee се рекламира за продажба чрез интернет на английски, испански и немски език.

5. Инстантно кафе „Sta-maxcofee”, предлагано в търговската мрежа в Белгия, с произход Хонконг, произведено от „Hong Kong Health Products Co” Ltd, съдържащо неразрешена субстанция sildenafil.

Липсва информация за разпространение на продуктите на територията на България. Те вече са разпространени на територията на някои държави членки на Европейския съюз.

Във връзка със свободното движение на стоки на територията на общността, посочените по-горе продукти може да бъдат дистрибутирани в определен момент и на българския пазар.

Министерството на здравеопазването призовава българските потребители да не закупуват и да не консумират посочените храни, тъй като те могат да увредят тяхното здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Соня преди 13 години
Дрън,дрън ! Повечето от тези съставки са на растителна основа и не са вредни !Въпроса е в дозата и начина на приемане. А това,че FDA не е одобрила някой от тези вещества си е даже добра новина. Те одобряват ( "безкористно" доколкото разбираме !) лекарства и съставки,които след няколко години се изземват от пазара като вредни! Е,междувременно малко хора сацпочинали от тяхното приемане,но това не е важно ! Важно е,че фармацевтичните компаний са направили по няколко трилиона печалба !
5
0
 
2
 
! Отговори
drdoolittle преди 13 години
Някои от цитираните вещества не са вредни, просто е незаконен начинът на прилагане, защото не са обявени в листовката или етикета. Например йохимбин ,силденафил са си разрешени медикаменти, а и въпросът е в дозата. А колкото до винпоцетина - пие го в момента и дядо ви с прекарания инсулт. И му помага.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Magic Power Coffeeможе опасно да понижи кръвното налягане.ДА ГО ПУСНАТ В АПТЕКИТЕ ЗА ХИПЕРТОНИЦИ С ВИСОКО КРЪВНО.
3
0
 
2
 
! Отговори
Гадняри преди 13 години
Масирана атака със законспирирана синтетична дрога.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Я им спретнете масирано изземване от търговската мрежа, после масирано унищожение и накрая търговска забрана за внос от тези чуждестранни фирми.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
yohimbine - VREDEN, TAKA LI?? A GLAVATA BAGNATA LI VI E :ddddd
1
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 13 години
силденафил-тоест Виагра,Вигранде-едно хапче струва от 7 до 40 лв.Ега ти стимулацията на населениети-секс на екс