Лекарите в Пазарджик: На протест с черно

Заплатите им свалени на 500 лв., а от месеци взимат едва 1/3 от тях
20 сеп 2010 12:24,
118
Лекарите в Пазарджик: На протест с черно
Снимка: БГНЕС

Черни ленти на реверите си закачиха лекарите в Пазарджик. С тях те показват недоволството си от финансовия колапс, в който са изпаднали лечебните заведения.

"Не можем да търпим непрекъснато да нямаме консумативи и да плащаме от джоба си, когато надвишим лимитите на направленията", заяви пред Dnes.bg председателят на Българския лекарски съюз в Пазарджик д-р Васил Попов.

Той заяви още, че до края на седмицата всички здравни работници от региона ще се присъединят към символичния протест.

Още по темата

"Готови сме да спрем работа, а болниците са решени да съдят Здравната каса заради неизплатените суми", каза още д-р Попов.

Заплатите в болниците са между 300 и 500 лева, а от месеци медиците взимат едва по една трета от възнагражденията си.

Най-голямата гавра според протестиращите е заплащането за нощен труд. На час за нощна смяна лекарите получават по 30 стотинки, а сестрите – по 20 стотинки възнаграждение.

Лекарите са на мнение, че заради липсата на консумативи и медикаменти не могат да работят нормално.

Освен че парите за здраве и операции не стигат, няма средства и за подобряване на материалната база, оплакват се те.

Много от лечебните заведения в цялата страна са изправени пред фалит. По този повод на 15 октомври лекарите ще излязат на Национален протест.

Те ще протестират под мотото: "Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: НЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
до 103, 104,106 преди 13 години
Ти пак ли си тука,бе? Я скоро да бягаш откъдето си дошъл! На всяка манджа мерудия!Къш,къш, чиба!
114
0
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 13 години
И да продължа мисълта ти - колко хора ще проверят качеството на построената магистрала, например. И ако се окаже, че отговаря на всички изисквания (като знам за какво строителство на пътища става въпрос, много се съмнявам), дали и на тях ще им платят 70% от договореното, а останалото след 1-2 години?! Дали тогава няма да я блокират пък тази магистрала? Извиване на ръце ли ще е това, как мислите, авторчета на постове 104, 106 и всички мухльовци, които са като вас?
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Строителният бизнес ще може да разчита на държавни поръчки на стойност около пет милиарда лева през 2011 г. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев." Noment,както се казва.Въпрос на приоритети.
112
0
 
9
 
! Отговори
Bye-bye, love преди 13 години
Братле, не е трябвало наистина! Ако можеш, ориентирай се някъде другаде, ако си към края - гледай да избягаш колкото може по-бързо след завършването. Тук пациентите винаги ще са недоволни и ще те изкарват какъв ли не, само защото си доктор. Като останат без лекари ще им дойде акъла в главата, щото младите бягат, а старите се пенсионират, а за насам няма кой да имигрира... може би някой *** от село със кръгли къщички със сламени покриви, ама и той като се позавърти тук, ще предпочете да избяга.
111
0
 
8
 
! Отговори
фил преди 13 години
Братле, аз не виждам светлина в тунела в близко бъдеще. Язък за нервите, безсънните нощи, средствата......., нямаше ли кой да ти даде акъл да не почваш медицина да учиш
110
0
 
8
 
! Отговори
weseliin преди 13 години
еехх.. надявам се яз като се изуча и стана докторче да няма такива проблеми.. инааче е наистина смешно доктор да получава 30 стотинки на час за ноща смяна..
109
0
 
11
 
! Отговори
фил преди 13 години
Явно не знаеш какво пише в Хипократовата клетва затова по-добре недей коментира. Отношението на лекарите към пациентите би трябвало да е огледален образ на вашето отношение към лекарите, но всъщтност не е , защото нашите лекари са придобили имунитет към *** като Вас.
108
0
 
10
 
! Отговори
до 104 преди 13 години
То щеше да е много смешно, ако не беше много тъжно. На слепец като Вас каквото и да му кажат, пак няма да повярва. И след като не Ви е срам, че лекари, че дори и сестри вземат по-малко пари от ШОФЬОРИ в градския транспорт (също държавна компания), значи просто сте безнадежден случай. В София лекарите, които спасиха баща ми, вземат 600 лева, а шофьор в градския - 1200. Но когато шофьорите протестират, те не извиват ръце. Те направо ви скъсват задниците. Затова лекарите трябва да сторят същото!
107
0
 
10
 
! Отговори
до 103 преди 13 години
А нещо да си чул за десетките, които през последната година сме оперирали с по 45-50 хемоглобин (при норма 140) и са оцелели? Или за всички, които са стояли до състояние анте мортем вкъщи, и след това спасени? За всички катастрофи, от които са спасени хора от инвалидизация или смърт? За това няма да се напише нито ред, но ако *** каже, че при махане на лепенка е "отрязан" пръст на дете, това почвате да го повтаряте като папагали. То какво ли ви се чудя, с пилешките ви мозъци?!
106
0
 
9
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
Мхм, явно ти си си спасявал детето сам. Е, скоро ще се наложи да го правиш, нали не си мислиш, че ще дойдат светилата да те лекуват за месечна заплата колкото даваш в кръчмата за една вечер. Защото съм сигурен, че това правиш.
105
0
 
11
 
! Отговори
тъмньо преди 13 години
Светльо, това, че ТИ си некадърник, че си влязъл да учиш нещо, само за да отървеш казармата, че си прекарал повече време по кафетата, отколкото в аудиториите и библиотеката, не значи, че лекарите са правили това. И си спести арогантните коментари за съсловие, което се бори за ТВОИТЕ права в момента. В БАН влизат малко хора, в болниците - всички. Сравнението ти показва ниското ти ниво и нищо друго. Не можеш да си откриеш лаборатория - прекалено си *** за мениджър на каквото и да е.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей това е МИНИСТРЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО /МЗ/ Е РАВНО НА МРАЗИМ ВИ ЗДРАВЕТО /МЗ/
103
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало че то беше между земята и небето заради тях бе орунгел в бяла манта:) Че ти ако можеш:)Как пищете рецепти,като не знаете да четете:) Че тогава си искаха и подаръци, че го докараха дотам! Бе какво се разправям с крадци. Отишъл да работи държавно да отклонява пациенти за частно, защото са много кадърни! И не знам каква работа вършат другите хора, но много добре знаят как едни нощни смени спят та хъркат, че и пари искат, че са като вувузели:)
102
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 13 години
Не съм лекар и не съм от Пазарджик... обаче верно сте си злобни тук. И ония дето детето му било между земята и небето, ако не бяха лекарите познай къде щеше да е то сега. Хората си заслужават заплатите. А вие тука явно имате твърде много свободно време да пишете коментари, представям си каква важна работа вършите на работното място. :)
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
102-Интересно какво ли материалното положение на изброените от Вас:)Много ще ни разсмеете с разкритията си:)Много лош опит за сравнение. Просто опитай пак! Можа и да успееш:)
100
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
95-Да прав си! Медийната истерия съсипва божествения образ на лекаря-спасител, иначе няма да знаехме за много случай-пиян анестезиолог,лекуван от вирус,пък умрял от перитонит, изписан като здрав, пък след два часа починал! Да! Интересна логика!ще го кажете ли на близките на гореизброените, че те са починали само медийно!Успех!
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
shofior na trolej - 1000lv zaplatashofior na tramvai - 1000 lv. zaplataLekar - 350 lv. zaplataPolse pitame zashto sa korumpirani
98
6
 
2
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Е не съм доктор, биолог съм, ама като се знам какъв съм биолог и... навремето в ТУ е имало лаф: "Като се знам какъв съм инженер и ме е страх да ида на доктор". Нищо лично, просто се сетих между другото... А иначе аз може пък някой ден да си открия частна лаборатория, що пък не? Познавам колеги, които го направиха... за сведение само да ви упомена, че науката в България е по-зле от здравната система. БАН е пред големи съкращения. Няма бюджет за наука. Университетите - същата работа.
97
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
97-Е, дано вас ви подържат тогава повече без заплати. О,всичките ми познати са злобни,завистливи и прости!Ама ви казах,че един има дето ви подкрепя и той ли е ***,злобен и завистлив:)Тези изводи, предполагам ги правите от собствената си същност:) Съжалявам обаче! Не всички сме като вас и слава Богу!Така ли си успокоявате съвестта - че всички други са прости,завистливи и злобни, а вие сте олицетворение на съвършенството:) Божественото във вас пак се проявява,а:) Да си жив и здрав:)
96
1
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
А заема от банка, кой ще ми плаща? От заплатата трябва да му плащам вноските, като нямам заплата как да започна да тегля заеми за апаратура, за да я отворя тази клиника? Явно не сте наясно как се правят такива неща. Само на думи е лесно, станете вие лекар и отворете една клиника, бе. А хората точно през последните 2 години нямат никакви пари за частни прегледи, камо ли за операции с цени над 1200 лв. примерно.