Лекарите в Пазарджик: На протест с черно

Заплатите им свалени на 500 лв., а от месеци взимат едва 1/3 от тях
20 сеп 2010 12:24,
118
Лекарите в Пазарджик: На протест с черно
Снимка: БГНЕС

Черни ленти на реверите си закачиха лекарите в Пазарджик. С тях те показват недоволството си от финансовия колапс, в който са изпаднали лечебните заведения.

"Не можем да търпим непрекъснато да нямаме консумативи и да плащаме от джоба си, когато надвишим лимитите на направленията", заяви пред Dnes.bg председателят на Българския лекарски съюз в Пазарджик д-р Васил Попов.

Той заяви още, че до края на седмицата всички здравни работници от региона ще се присъединят към символичния протест.

Още по темата

"Готови сме да спрем работа, а болниците са решени да съдят Здравната каса заради неизплатените суми", каза още д-р Попов.

Заплатите в болниците са между 300 и 500 лева, а от месеци медиците взимат едва по една трета от възнагражденията си.

Най-голямата гавра според протестиращите е заплащането за нощен труд. На час за нощна смяна лекарите получават по 30 стотинки, а сестрите – по 20 стотинки възнаграждение.

Лекарите са на мнение, че заради липсата на консумативи и медикаменти не могат да работят нормално.

Освен че парите за здраве и операции не стигат, няма средства и за подобряване на материалната база, оплакват се те.

Много от лечебните заведения в цялата страна са изправени пред фалит. По този повод на 15 октомври лекарите ще излязат на Национален протест.

Те ще протестират под мотото: "Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: НЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво ми говориш? Когато детето ми беше между земята и небето,поради това,че "..знаели, че така ще стане, ама чакали да видят нещо си...", някои от тях си правеха устата за подаръци:) Хайде сиктир бе! Кой е злобар и кой потърпевш. Подкрепа на кукуво лято!*** да излизат на преден план и да се свършва.То се видя, че българите за нищо не ставаме,освен да плащаме!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко са ви държали без заплата явно, анонимен. Трябвало е още за да започнете да разбирате положението на лекарите. А познатите ви са като вас- завистливи, прости, злобни. Би трябвало да разбирате когато някой си иска изработените пари, когато търси изход от ситуация, която не е заслужил.
93
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
90-А лекарите се възползват в пълна степен от тях:) Това го знаем:)
92
1
 
9
 
! Отговори
бесен преди 13 години
Причината за неодобрението драги, е медийната хистерия и умишлената политика на конфронтация. Защото непрекъснато се преекспонират и раздухват недоказани случаи и нарушения. Да, има грешки сигурно - не може да няма, когато се работи, но има и стотици хиляди излекувани и оживели. Защо не пишат за тях!?
91
1
 
9
 
! Отговори
Калия преди 13 години
Напротив- точно тук не лекарите, а пациентите показате какви *** сте и как няма капка чувство за състрадание и разбиране към хората, които просто си искат изработените заплати за да изхранят децата си. Лекарите са хора, а вие - не сте. От завистта и злобата към лекарите не ви е останало нищо човешко.
90
1
 
3
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Аз дадох пример и с лекар- ортопед, от който съм получил много човешко отношение. Имаме и един лекар - познат, само при него вече ще ходя... Това са двамата, от които имам най-добро впечатление...
89
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото и в бяло да се обличате,пак душата ще ви е черна:)Без заплата съм бил и нито съм плакал,нито съм ревал,а съм търсил изход от ситуацията,защото предпологам,че няма да претендираш,че през това време ти си хранил семейството ми:)И колко хора разбират вашите проблеми:)Аз имам доста познати и като сме се заговаряли досега само един се е изказал положително.Пък и като гледам форумите май не е добре работата.В Европа ценят гениите.А това за закуските.!По-малко цинизъм повече достойнство.
88
7
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Уважаеми г-н Лекар, не ви прилича да говорите по такъв начин на хората. Не разбрахте ли, че една от двете страни трябва да отстъпи. А ако сте кадърен Лекар, защо разчитате на заплата? Теглете един заем от банка и отворете частна клиника. Така направиха повечето кадърни лекари в България и вече ако някой се разболее, в много случаи не търси помощ от личния, а вече или ходи при познати, или на частно... А и детето ви няма да ви пита за това дали имате джобни
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Светльо, не лекарите, а НЗОК и Министерство на Здравеопазването измислят клиничните пътеки. Не сте наясно, моля ви не се излагайте и подобни коментари.
86
0
 
5
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Обощаваш , че всички имат бездушно отношение чрез думата - лекарите. Пиши някои лекари, част от лекарите , има лекари...и т.н. Ако аз кажа, че всички от твоя бранш са еди си какви си бездушници, *** , *** и т.н. Готино ли ще ти е ?! Лекарите не измислят клиничните пътеки, а дори Евгени Желев се опита да направи промени относно децата с мукувисцидоза конкретно и подобни редки заболявания, но не ясно защо не се получиха нещата. Аз също познавам семейство с дете с такова заболяване.
85
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
78-Че ти не знаеш ли коя е държавата с най-голяма детска смъртност в Европа:)Хайде, моля! Имам и личен поглед!Все пак съпругата ми също роди дете.Което оживя въпреки тях.Поне така казват други лекари.И винаги съм казвал,че има поне 20% дето стават!А за моята професия съм чувал,че всички са некадърници и от от лекари,само защото ги хванаха да крадат:)За съжаление в нашия град имаше един много достоен лекар,но за съжаление си отиде и то с голяма почит от гражданите.
84
1
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
Мили Анонимнико, нека ДА ВИ ОСТАВЯТ И ВАС БЕЗ ЗАПЛАТА, та да видим дали няма да крещите в интернет и не само там. Да ви видим, как ще обясните вкъщи на детето си, че нямате пари да му дадете за закуска в училище. По- скоро пациентите показвате нечовешкото си отношение към лекарите, та затова не заслужавате добро отношение. Добре, че не всички са като Вас, има и нормални хора, които разбират нашите проблеми.
83
5
 
2
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Не съм казал, че всички са некадърници, не знам откъде го измисля... Или си в изгнилата система? А защо болниците трябва да лекуват по пътеки? Това е порочна практика и заради това лекарите се чудят каква диагноза да ти турят и по каква пътека да те прекарат. А никой не се интересува примерно, че в България все още няма клинична пътека за ред хронични заболявания като муковисцидоза .
82
0
 
8
 
! Отговори
бесен преди 13 години
до 49За администратирането на системата не са ти виновни лекарите (те също са потърпевши), а политиците. И ти може да не си ходил при личния си 10г., но ***, баба ти и децата ти са отишли поне 100 пъти. Системата е на солидарен принцип. Аз пък изобщо нямам намерение да раждам, но цял живот си плащам чрез ДОО %-та за бременост и майчинство. Това честно ли е?
81
2
 
6
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
И този пример може да обощи за всички лекари, така ли?! Всички са некадърници, защото ЕДИН е такъв, така ли?! Замисли се малко и виж дали има изобщо логика. За всички можеш да обощиш, когато посетиш всички, ама абсолютно всички. Ти не си доволен от 1 , но казваш, че ВСИЧКИ са некадърници. Много тъпо и странно звучи от твоя страна.
80
0
 
0
 
! Отговори
187 преди 13 години
а защо не на протест с бело???
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За нещата, които пишеш се сърди на новите закони и НЗОК, здравните осигуровки и т.н. Хипократовата клетва е писана, когато нямаше НЗОК и нямаше такива закони, заплатите са ги плащали задължително. Не са виновни лекарите, че само здравноосигурените имат право на евтино здравеопазване, не са виновни лекарите че НЗОК е спрял бюджета на болницата и тя нама как да обслужва безплатно по клинични пътеки. Лекарите са хора, хора които имат семейства и сметки за плащане.
78
3
 
3
 
! Отговори
Светльо... преди 13 години
... та да си довърша мисълта... През изминалата година два пъти имах нужда от лекар. Първо от ортопед, че си бях потрошил ръката - защото общината не е подменила плочите. Ортопедът беше наистина човечен и винаги ще си спомням за него - дори пари не ми взе, а думите му ми бяха достатъчни за успокоение.Втори път - свинския грип. Отивам при една чавка, при която не стига, че си плащам на ръка за прегледа двуцифрена сума, но не ме и преслушва и преглежда, а ми трака антибиотика, противопоказво
77
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Както вие смятате,че сте обективен и принципен човек, така и аз смятам същото за себе си, както и че виждам какво става.Да, след лекарска работа много хора ревяха-Кърджали,Русе, Пирдоп и т.н. Парите от вноските предпочитам да отиват за качествено лечение, а не за кражби по пътеки:)Който и да попитате ще ви каже, че 20% от медиците си заслужават парите!Защо ли е така? Каква е причината за неодобрението? А да! Прословутата злоба и омраза на българина,нали!Защото не иска даго доят:)
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само факта , че тук обощавате за всички лекари, като некадърници, е достатъчно красноречив.. Все едно аз да кажа, че във вашата професия всички сте некадърници, в това число - всички влизате и вие..ама вие примерно не сте, но пък има и некадърници във бранша ви, както на всякъде- има и добри и лоши, и професионалисти и непрофесионалисти. Но всички- Не! Ако всички лекари бяха некадърни, всички хора щяха да са измрели от болести досега.