Ловците ще могат да изследват свинското за трихинелоза

Изследването е задължително
30 сеп 2010 12:00,
1
Ловците ще могат да изследват свинското за трихинелоза
Снимка: БГНЕС

Във връзка с откриването на новия ловен сезон Националната ветеринарномедицинска служба напомня, че е задължително изследването за трихинелоза на месото от отстреляните диви свине, както и от закланите домашни прасета за собствена консумация.

Изследването ще се извършва по т.нар. компресивен метод чрез трихинелоскоп в Районните служби на Държавен ветеринарно санитарен контрол (ДВСК) в страната, по ензимен метод в лабораториите по безопасност на храните към Регионалните ветеринарномедицински служби в Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Пловдив, Сливен, Хасково и Шумен.

Според действащото законодателство всички заклани свине в регистрираните от НВМС български кланици, месото от които влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза в акредитираните лаборатории по безопасност на храните.

Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: месотрихинелоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари